Ecologia / Notícies Cooperatives / Projectes

Cultiu de festucs amb participació oberta

L’Ariadna i el Joan participants en la creació de la CIC l’any 2010,  L’Art du Soleil o Naturaleza Femenina, entre d’altres, ens presenten ara un projecte de cultiu de festucs en el qual animen a tothom a participar en la campanya de finançament col·lectiu.

La seva aposta és fer producció ecològica, lliure de pesticides, de qualitat i amb l’ús d’una tecnologia que simplifiqui i millori l’eficiència dels recursos. D’aquesta forma s’uneixen dos conceptes que semblava que havien d’estar renyits: la productivitat de les explotacions i l’estima i el respecte per la mare terra.

La proposta de finançament  d’una part del projecte suposa un nou i creatiu plantejament per assolir el finançament sense entrar en el sistema bancari tradicional i obrir la porta a una forma de finançament entre iguals, amb totes les garanties necessàries per generar la confiança (mitjançant contractes, visites a l’explotació, transparència de comptes, etc). Segons les seves paraules: “trobem que és la forma més coherent, senzilla i afí amb la filosofia del projecte, que permet obrir un procés de finançament d’igual a igual”

Tot i que avui en dia el cultiu del pistatxo no sigui molt extens aquest està perfectament adaptat al clima mediterrani d’interior, és més, sí que tenia una gran presència a la península en l’època àrab, fins i tot arribant a ser un dels cultius majoritaris, segons indiquen els historiadors, el que va succeir amb la reconquesta cristiana es que es van anar eliminant els arbres mascles per improductius, el qual va fer que, posteriorment, al cap d’unes generacions també es van acabar arrancant els arbres femelles per improductives (veure explicació completa).

Catalunya té unes condicions òptimes per produir festucs, una dada que contrasta amb la importació del 95% dels festucs consumits principalment dels EEUU i Iran. Del cultiu també en destaca l’alta rendibilitat econòmica (estudi 1, estudi 2, notícia), la seva contrapartida és la lenta entrada en producció.

L’aposta pels festucs també ve motivada per les seves propietats nutricionals: contenen una gran quantitat de minerals, vitamines, àcids grassos i proteïnes. Ajuden a prevenir el càncer, la diabetis, a perdre pes, baixar el colesterol, combatre l’estrès i milloren l’estat cardiovascular entre altres avantatges.

El projecte, situat a la comarca de la Terra Alta,  ja ha completat les primeres fases i els petits arbres de festucs es troben en fase de creixement (veure foto a dalt). Les primeres plantacions van començar l’hivern del 2016 i s’espera concloure la fase de plantació a inicis del 2018.

 

Per fer front a l’impàs temporal des de la inversió inicial fins a l’entrada en producció proposen tres formes de participació amb un benefici mutu:

• A) Inversió a un interès anual fixe del 2,5% amb un retorn en 7 anys.

• B) Inversió a un interès anual fixe del 3,5% i retorn proporcional a la producció de pistatxo.

• C) Inversions amb un retorn i un interès diferent de l’estipulat anteriorment i que les dues parts acordem.

Es demana que les inversions per persona/col·lectiu siguin a partir de 1.500€ i màxim 10.000€, tot i això també accepten quantitat inferiors. 

L’objectiu és arribar a 30.000€

 

 

Per tal de participar en aquest projecte us heu de posar en contacte amb en Joan ja sigui a través del telèfon mòbil: 647.989.270 (no hi ha whatsapp, sí signal o trucades) o bé través del correu joan @ cooperativa.cat

 

Les participacions es troben obertes fins Desembre 2017.

 

En els dies que vivim, ara més que mai és el moment de l’acció, de continuar avançant, de fer des de la sobirania del comú i del poder popular allò que els governs i el capital no inclouen dins de les seves prioritats: treballar les nostres terres de forma respectuosa amb la natura i els éssers vius, obtenir i menjar productes ecològics i locals, i a la vegada fomentar l’ocupació de les persones.

Nosaltres que formen part d’aquest comú que ha pres la humil decisió d’autogovernar-se, autogestionar-se i construir una vida millor en col·lectiu.

Podeu consultar tota la informació referent al projecte a continuació:

 Dossier amb més informació

Tags: , , , ,

3 Comments

  1. Hay un error en la web, cuando pinchas en el “anuncio” de la agenda “naturalesa femenina” te lleva a ésta página sobre el cultivo de pistachos.

  2. Ola
    Soy Diogo Saracura, de Brasil. Vivo con mi familia en un sitio de permacultura em Minas Gerais (moradaviva.wordpress.com). Hace un ano formamos un grupo de 6 familias y compramos una tierra con buena agua para empezar desde zero. No hay energia de la red y estamos empezando las primeiras construcciones. Trabajo principalmente con agricultura regenerativa y me gustaria poner mi experiência a servicio de la red global. Hay muchas tierras subutilizadas em la region y me gustaria ver proyectos norte sul de alquiller o compra de tierra para produccion regenerativa, permacultura y co-living. Creo que este es un campo promissor para inversion, especialmente si usarmos smart contracts and new technologies. No estoy logrando encontrar uma comunidad con objetivos parecidos asi que escrivo aqui ojala ustedes poden me direccionar para algun grupo de telegram donde poderiamos construyer essa possibilidad.