Projectes

Investigació, desenvolupament i producció: el projecte MaCus

 

oficisMaCus es un projecte d’iniciativa col·lectivitzada de la Cooperativa Integral Catalana, que pretén ser un referent col·laboratiu en investigació, desenvolupament i producció, amb l’objectiu d’anar cobrint les necessitats comunes de manera que cada vegada siguem més autosuficients.

A nivell de les activitats que es promouen, existeix el referentdels Fab Labs (laboratoris de fabricació, http://www.fablabbcn.org/que hi ha arreu del món.

El projecte segueix els plantejaments del programari lliure de coneixement compartit, en la línia de la P2P Foundation (http://p2pfoundation.net/)i des de l’assemblearisme, l’ecologisme, la sostenibilitat i l’enfocament social de les tecnologies.

MaCus disposa d’un local industrial de 500 m2 distribuïts en 2 plantes, molt ben situat al barri tecnològic del22@, al districte de Sant Martí (Barcelona), i amb diversos serveis comuns (Internet a alta velocitat, muntacàrregues, moll de càrrega, etc.)que ja comparteixen altres projectes que s’hi han instal·lat.

A continuació es proposen algunes formes en les quals els projectes que ho desitgin poden participar i beneficiar-se d’aquest espai:

  • Espais de treball propis, configurables des de 25 m2 fins a 250 m2 i a uns preus de lloguer molt avantatjosos, entre 3 i 6 €/m2 útils. Si el projecte tingués maquinària pròpia, podria llogar-la a altres projectes i així finançar part de les despeses.
  • Lloguer compartit d’espai de treball i de maquinària per a realitzar part del treball habitual amb màquines més especialitzades (un o més dies setmanals o puntualment). En aquest sentit ja es podrien compartir les instal·lacions d’una fusteria industrial.
  • Contractació dels serveis d’operaris especialitzats per a treballs específics a preus cooperatius i amb la possibilitat de pagament amb moneda social.
  • Desenvolupament del Fab Lab, tot realitzant tallers sobre impressores 3D, muntatge de RepRaps, fresadores 3D, etc.
  • Lloguer d’espais per a compartir coneixements, realitzar formacions, reunions, etc.
  • Aprenentatge d’oficis tradicionals: tallers de fusteria, ebenisteria, corderia, reparació d’electrodomèstics, palets, bioarquitectura, etc., que ja són possibles actualment i, amb l’arribada de noves màquines i algunes de ja existents, també, de fabricació de metall, soldadura, etc.
  • Generació d’un segell de confiança sobre els materials fabricats.
  • Espai d’emmagatzematge i distribució per al mercat virtual.

Alhora, també ampliem la crida a tothom qui, tot i no portar necessàriament un projecte en marxa, practiqui o conegui el moviment de la fabricació 3D de caire obert i tingui ganes d’implicar-se en el projecte MACUS, per convertir-lo en un espai de referència d’iniciatives d’aquest caire.

Si teniu interèa participar-hi podeu enviar un correu a projectesproductius@cooperativaintegral.cat i explicar-hi les vostres necessitats i es posaran en contacte amb vosaltres.

 

Tags: , ,