Cooperatives Integrals

Durant els mesos posteriors al 15M,1 el model d’autogestió enxarxada de la CIC va generar molt d’interès entre persones i col·lectius autogestionaris d’altres territoris, desencadenant trobades i processos de reflexió col·lectives, per a la construcció progressiva de nous processos d’autoorganització assembleària, que van anar prenent forma de cooperatives integrals.

El 15 de març de 2012 va veure la llum la publicació per a l’autogestió Rebel·leu-vos, on es va llançar la convocatòria per a una primera trobada sense fronteres de cooperatives integrals, en la qual van participar desenes d’activistes vinculats a incipients cooperatives integrals que començaven a articular-se arreu.

Aquest va ser el primer espai de trobada, coordinació i coneixença mútua, una oportunitat per a l’aprenentatge col·lectiu, on vam compartir idees, eines i experiències autogestionàries. L’èxit de la trobada va fer que actualment, cada primavera, celebrem la trobada sense fronteres de cooperatives integrals, cada cop amb una nova cooperativa integral com a amfitriona.

Les trobades sense fronteres realitzades fins ara han estat les següents:

  • 2012. Baix Camp, Catalunya (Cooperativa Integral Catalana – CIC).
  • 2013. Baix Vinalopó, País Valencià (Cooperativa Integral Valenciana – A Tornallom).
  • 2014. Saragossa, Aragó (Cooperativa Integral Aragonesa – CIAR).
  • 2015. Monleras, Castella i Lleó (EcoRed Salamanca).
  • 2016. Santa Maria de la Torre [Bierzo] (EcoRed Bierzo, Castella i Lleó).

Finalment, arran dels acords i de les conclusions de la tercera trobada, es va constituir formalment la Xarxa de cooperatives integrals, en què s’assumeixen les bases de la crida a la revolució integral com a principis i identitat comuna.

Actualment, formen part d’aquesta xarxa, principalment, cooperatives integrals de l’entorn de la península Ibèrica i les illes, juntament amb la xarxa de cooperatives integrals francòfones. De la mateixa manera, comencen a desenvolupar-se processos germans en altres territoris, especialment a nivell europeu.

L’òrgan de comunicació de la Xarxa de cooperatives integrals és el seu web, on es pot veure les que en formen part: https://vimeo.com/cooperativa

Notes

1 Moviment sorgit a partir del 15 de maig de 2011, arran de les mobilitzacions i acampades populars.