Els darrers mesos, al si de la Cooperativa Integral Catalana (CIC), s’ha recollit la voluntat de poder fer un pas més en el procés de descentralització a tot el territori. Per això us volem convidar a la 1a Assemblea General Bioregional Nord de la CIC amb l’objectiu de consensuar les bases de funcionament d’un nou model descentralitzat, que celebrarem aquest pròxim dissabte 23 d’abril a Ultramort, al Baix Empordà (podeu veure’n la convocatòria en aquest vincle).
Durant els anys 2014 i 2015 ja s’han descentralitzat algunes activitats de la CIC, com les altes de socis cooperatius i de socis autoocupats per mitjà de nodes distribuïts pel territori, un procés que encara s’ha d’estendre més. Enguany, es vol començar a fer quelcom similar amb altres activitats estratègiques per a la CIC com, per exemple, la Central d’Abastiment Catalana (CAC) respecte a la coordinació d’una xarxa descentralitzada de rebostos i de productors, o bé ampliar l’autonomia territorial en la gestió dels socis autoocupats i en la gestió econòmica iadministrativa en general.
Per poder fer aquesta descentralització operativa i econòmica de forma revolucionària cal que, al mateix temps, es basteixi una nova organització territorial que faciliti la presa de decisions polítiques i estratègiques d’acord amb un model subsidiari o confederat, on la capacitat de decisió es trobi més pròxima a les persones que hi ha a cada indret i es faci d’acord a les seves necessitats reals.
Com a primera fase, per a aquest 2016, es proposa que la nova estructura de decisió en basi en dues capes: la bioregional (amb les bioregions en què es dividiria el territori inicialment: http://cooperativa.cat/wp-content/uploads/2016/04/Mapa-bioregions-Nord-Sud.pdf) i la global (on es tractaran els temes que afectin més d’una bioregió). Dins de cada bioregió hi ha una realitat local (nuclis i xarxes d’economia social, ecoxarxes, cooperatives de consum, etc.) que s’autoorganitzaria durant aquest 2016 segons el criteri de cada bioregió.
Un altre aspecte principal a tenir en compte en aquest procés de descentralització és l’empoderament de la figura del soci de la CIC. Es proposa d’oferir-li un conjunt estructurat de productes i serveis vinculats a la revolució integral i que, al mateix temps, estigui al centre de la presa de decisions sobre el futur de la Cooperativa. A canvi, cal preveure unes quotes anuals d’associació (molt reduïdes) per aconseguir fer viable aquest model i oferir un nivell de benefici mutu superior a l’actual; com a promoció del model, aquestes quotes seran gratuïtes durant aquest 2016.
Totes aquestes propostes queden recollides al document «Pla de descentralització subsidiària 2016» (versió que es va aprovar a l’Assemblea Permanent de la CIC del 14 de marc de 2016), que s’ha gestat tant en l’àmbit bioregional com en el global.
Us convidem, doncs, a participar i a decidir en aquesta 1a Assemblea General Bioregional Nord.
Esperem que ens hi puguem trobar per construir tothom aquesta nova etapa de la CIC.
Una abraçada i fins aviat!
Vegeu el vídeo sobre aquesta assemblea:
Comentaris recents