Actualitat / Notícies Cooperatives / Projectes / Salut

Presentació de la Cooperativa de Salut (COS)

Dins el cicle de xerrades de la campanya “Fem-lo comú, per a la col·lectivització d’AureaSocial“, aquest dijous 8 de novembre es va fer la xerrada sobre la Cooperativa de Salut (COS), que té una visió integradora de la medicina que promou i impulsa l’autogestió de la salut des del barri de Gràcia, al número 2 del carrer de Mozart.

Maria ha fet la presentació de la COS davant d’un nombrós públic, que al final de la xerrada ha fet moltes preguntes sobre el funcionament de la Cooperativa. Maria s’ha presentat ella mateixa com una dona de 52 anys, vegetariana des d’en fa 30, que sempre ha cregut en la capacitat d’autoregular-se de les persones i d’autogestionar-se. En aquest sentit va formar part de Sumendi-Catalunya, on va aprendre sobre l’autogestió. Té dos filles que ha parit a casa (les dues també són vegetarianes). Actualment, acompanya dones i parelles en els processos de part i criança. És conscient que fa molts milers d’any que la confiança en nosaltres mateixos no hi és i que ara hi ha moltes pors i desconfiança cap a les pròpies capacitats. Creu en l’ajuda mútua, en el suport d’un altre que et pot acompanyar i ser útil. Confiança, autogestió i solidaritat són claus en la vida, ha afirmat.

Va estar anys treballant en una empresa (a l’àrea de criança) on es van anar incorporant altres professionals (homeopatia, naturopatia, etc.). La necessitat de poder oferir diverses visions entre tots a les persones que venien al centre, sense haver de despendre tants diners, o el fet que les persones que feien teràpies alternatives no gosaven dir-ho al seu metge de l’assegurança, o, a l’inrevés, va fer pensar que calia utilitzar els millors recursos possibles, amb el mínim d’agressió cap al cos, encara que de vegades calia acceptar, perquè també són útils, tecnologies o remeis que normalment no farien servir.

Van començar a rumiar i a fer números, a assessorar-se, per manera que la qüestió econòmica no fos una barrera, i van decidir de fer una cooperativa de treball, que van tirar endavant 11 persones, que provenien d’aquella empresa, que es va endegar el febrer de 2011. Els hauria agradat fer una cooperativa mixta, però com que es trigava molt de temps a nivell burocràtic, finalment van tirar cap a la cooperativa de treball, la constitució de la qual era molt ràpida. En aquest camí, la cooperativa Arç els va donar molt de suport i els va oferir que els usuaris, sense pagar més, també poguessin ser socis d’Arc, que és una cooperativa de consum.

Al local del carrer de Mozart s’hi va haver de fer molta feina, amb capital de tots ells i amb més capital que van aconseguir de Caja Laboral, avalats per Oñarri, una entitat basca. És un préstec que van pagant a poc a poc.

Van començar amb 30 famílies associades i 11 treballadors. Tothom s’hi pot associar, individualment (25 euros) o familiarment (35 euros tota la família), i qualsevol servei a 15 euros. Contemplen un creixement durant tres anys per cobrir totes les despeses i un sou, igual per a tothom, depenent només de les hores que hi esmerça cadascú. Si cal el suport d’algun professional extern, l’intercanvi és el mateix del punt de vista econòmic.

Actualment ja hi ha 200 quotes associades (el que significa unes 400 persones usuàries dels serveis que ofereixen). Econòmicament cobreixen els subministraments i el préstec, tot i que de vegades no arriben a cobrir del tot els sous assignats. L’objectiu és que abans que passin 3 anys hauran pogut assolir cobrir-ho tot.

A nivell de salut comparteixen les històries dels usuaris i un cop a la setmana es parla dels casos entre tots i des de diverses mirades es decideix quin pot ser el millor camí per al pacient. Hi ha unes trobades de rebuda per parlar amb la gent que es vol associar on s’explica com funciona la cooperativa i què ofereixen. Acompanyen els usuaris perquè trobin el seu equilibri i el màxim benestar possible.

Els socis poden ser participatius o simplement pagar només la quota. Els socis que són participatius es troben un cop al mes per veure de millorar el funcionament i els serveis de la COS.

Entre els serveis que ofereixen hi ha homeopatia, naturopatia, medicina general, fisioteràpia, quiromassatge, reflexoteràpia, teràpia sistèmica, teràpia vibracional amb pedres, tècnica Alexander, medicina tradicional xinesa, acupuntura, assistència al part… Pel que fa a analítiques i proves d’alta tecnologia si l’usuari no té possibilitat de fer-ho a través de la sanitat pública treballen en conveni amb un laboratori que també ofereix molt bons preus, o, a nivell de remeis homeopàtics, per exemple, una farmàcia a Gran de Gràcia a preus més econòmics. També tenen convenis amb altres cooperatives.

Podeu trobar més informació al web de la Cooperativa de Salut.

Tags:

Comments are closed.