Audiovisuals / Destacats / Economia comunal

L’experiment d’intercanvi per habitatge de l’Stefan Blasel

Stefan Blasel, un dels activistes pioners de la Cooperativa Integral Catalana, va decidir un dia fer un experiment sobre la possibilitat de poder accedir a habitatge a través de l’intercanvi. Fruit d’aquesta experiència s’ha publicat el vídeo Yours, Mine, Ours: The Exchange Economy, fet per Otoxo Productions.

Blasel va iniciar aquest repte el mes de juliol de 2014 amb la idea de no pagar l’habitatge com un lloguer amb euros sinó via intercanvi per conscienciar tothom sobre la nostra dependència absoluta d’uns diners que uns pocs creen del no res i ens els lloguen amb interessos, tot acumulant poder més enllà de qualsevol govern i parlament escollits democràticament, com s’ha vist recentment a Grècia o com es pot observar, també, a Catalunya.

Els d’Otoxo Productions volien fer un documental a l’entorn del tema «viure sense diners» i després d’investigar una mica l’Stefan va poder contactar amb ells l’octubre 2014 i els va explicar que ell no volia tant viure «sense diners» sinó pagar el lloguer de l’habitatge amb intercanvi. El documental es va començar a rodar a principis de novembre de 2014 fins a finals de febrer de 2015.

Les motivacions de l’Stefan

A l’Stefan el van motivar molt els tallers que ell mateix fa a AureaSocial sobre moneda social, ja que moltes persones que hi participaven dubtaven que es pogués pagar un habitatge, que és una necessitat bàsica, d’aquesta forma alternativa i, de fet, havia molt poca o gairebé nul·la oferta d’habitatges al CES (ara IntegralCes) que no fos en euros. Ell volia saber, doncs, si els escèptics tenien raó pel fet d’assumir que encara fan falta euros, o no, per pagar un habitatge.

Era, segons conta ell mateix, «un experiment social per confirmar o desbaratar aquesta hipotesi i ni tan sols jo estava segur del resultat, però sentia la necessitat i les ganes de provar-ho. Volia trencar la dualitat de la gran majoria de gent que depèn gairebé al cent per cent dels euros i d’uns molt pocs que diuen que viuen sense diners en la mateixa proporció». Entre aquests dos pols oposats, entre el blanc i el negre, li semblava interessant d’investigar els molt tons de grisos que hi ha al mig.

Un altre punt de partida era la seva bona experiència fent autoestop i tenia ganes de provar d’aplicar el concepte autoestop a les cases (casaestop o couchsurfing) com un estil de vida fora del temps de les vacances.

El tercer punt era la idea de trobar durant aquest experiment gent afi per crear una ecovila on passar de la comunitat espontània i temporal a una comunitat més estable, perquè ell mateix no es veia canviant en el futur cada cert temps d’habitatge com ho fan Heidemarie Schwermer o Elf Pavlik .

Com a darrer punt, l’experiment és, per a Blasel, una bona excusa per explicar a les persones interessades la injustícia d’un sistema monetari que fa redistribuir molta riquesa dels que menys tenen als que més tenen i donar així molt poder de decisió a uns pocs sobre molts altres sense processos democràtics.

Aquesta idea/metodologia la poden replicar altres persones?

L’Stefan creu que depèn molt de les persones i si són capaces d’oferir alguna cosa que l’amfitrió o la comunitat/família necessita. «Tampoc no cal copiar l’experiència de la mateixa forma: es pot oferir una barreja d’intercanvis i euros comes fa, per exemple, a la plataforma llogam.org per a l’habitatge per anar independitzant-se a poc a poc i sense risc, com en una transició».

Ell té clar que cal, sens dubte, un alt nivell d’observació, flexibilitat i adaptabilitat a hàbits preexistents, però, per una altra banda, dóna molta llibertat, molt d’aprenentatge en convivència i «el privilegi de dedicar-te al que tu vols i autorealizar-te».

«De vegades em sentia una mica com un “hacker dels diners”…, t’adones de quines funcions fan els diners i com substituir-los, en aquest cas concret per arribar al punt de reciprocitat de manera sostinguda. És molt més bonic ser convidat a compartir una casa sabent que no només volen els teus euros, però volen el que tu els ofereixes i potser alguna cosa més que es va descobrint durant l’estada», afegeix l’Stefan.

Es tracta de crear un relació diferent en comparació amb la relacio propietari-llogater habitual. Moltes vegades, també, s’aprofiten espais infrautilitzats en una casa «i els dónes alguna cosa molt valorada en aquest moment per a ells, diu l’Stefan. Així, s’activa l’economia en la millor forma i cap banquer no hi participa d’una manera injusta. «Això et pot donar molta satisfacció: la cobertura mútua de necessitats; per a mi és una forma d’apoderament de les persones. Hi he trobat “la meva parcel·la de poder”. Com diu aquella noia en el documental Homenatge a Catalunya II, en el min 34.»

També, cal saber que cada vegada hi ha més «mercat» de plataformes d’intercanvi com, per exemple, aquesta creada l’abril 2015: http://gocambio.com/.

Però, per a l’Stefan, que valora els factors d’exit, crec que les plataformes web no són el que més importància té. «En la majoria d’ocasions les persones m’han ofert les seves coses que coneixia ja d’abans de mercats d’intercanvi, d’assemblees de l’ecocxarxa, d’intercanvis personals anteriors, de referències d’amics, de cursos de moltes hores (permacultura). La confiança —afegeix l’Stefan— és una cosa molt imporant abans de ficar-te una persona a casa. De fet, necessitem més confiança perquè no hi ha ni dipòsit ni pagament en euros i hi ets més temps que en un autoestop o fins i tot un couchsurfing.

Tags: , , , ,

3 Comments

  1. e ha encantado tu documental Stephan, gracias por todo el esfuerzo en romper con lo establecido! Abrazo! 🙂

  2. Qué chulo, Stephan!!
    … Gusto de ver que tu experiencia se visibiliza y puede así irse expandiendo a otr@s.
    Gracias por tu empeño y trabajo!!