Actualitat / Destacats

Última Crida: manifest decreixentista davant la crisi ecològica i social

Això és més que una crisi econòmica i de règim: és una crisi de civilització

Aquest dilluns 7 de juliol s’ha fet públic el manifest Última Crida, en què es reclamen propostes de canvi més audaces per fer front a una crisi ecològica que afecta tots els àmbits i provoca injustícies socials. Més de 250 acadèmics, intel·lectuals, científics, activistes i polítics han signat aquest document adreçat especialment als projectes socials i polítics alternatius. La societat, i especialment els nous partits i projectes alternatius, han de prendre consciència dels límits del creixement: no s’hi valen receptes antigues, cal una gran transformació.

Entre els més de 250 signants inicials del manifest hi trobem Ada Colau, Enric Duran, Esther Vivas, Jordi Pigem, Teresa Forcades, Arcadi Oliveres, David Fernàndez, Joan Herrera, Joan Martínez Alier, David Llistar, Eduard Rodríguez Farré, Enric Tello, Gustavo Duch, Joan Subirats, Joaquim Ballabrera, Jorge Riechmann, Juan Diego Botto, Justa Montero, Laia Ortiz, Juan López de Uralde, Salvador López Arnal, Marina Albiol, Pablo Iglesias, Xosé Manuel Beiras…

«Estem atrapats en la dinàmica perversa d’una civilització que si no creix no funciona, i si creix destrueix les bases naturals que la fan possible”, explica el manifest. S’esgoten els recursos naturals i energètics i es trenquen els equilibris ecològics de la Terra. La crisi ecològica no pot esperar ni és un tema parcial.

«Davant d’aquest repte no basten els mantres cosmètics del desenvolupament sostenible, ni la simple aposta per tecnologies ecoeficients, ni una suposada» economia verda «que encobreix la mercantilització generalitzada de béns naturals». En el manifest se subratlla la necessitat d’una gran transformació que trenqui amb les inèrcies de la manera de vida capitalista, basat en el consum, i amb els interessos de grups privilegiats.

Pensadors i escriptores, representants de moviments socials, de l’àmbit feminista i l’universitari, de sindicats i partits polítics s’han subscrit aquest document obert que vol cridar l’atenció sobre l’oportunitat que s’obre en l’actualitat.

El manifest fa referència al «despertar de dignitat i democràcia que va suposar el 15M», que «està gestant un procés constituent que obre possibilitats per a altres formes d’organització social».

Però és fonamental que els projectes alternatius prenguin consciència de les implicacions que suposen els límits del creixement i dissenyin propostes de canvi molt més audaços, reclama el document. No s’hi valen les antigues receptes, perquè «la crisi de règim i la crisi econòmica només es podran superar si al mateix temps se supera la crisi ecològica».

«Última Crida» subratlla la urgència per emprendre la gran transformació. «Com a màxim tenim un lustre per assentar un debat ampli i transversal sobre els límits del creixement, i per construir democràticament alternatives ecològiques i energètiques que siguin alhora rigoroses i viables».

El manifest, que pretén obrir un ampli debat en els projectes socials i polítics en construcció, aspira a «guanyar grans majories per a un canvi de model econòmic, energètic, social i cultural».

+ informació:

Llegiu el manifest Última Crida sencer.

Adheriuvos-hi, si voleu.

el-roto-la-solucion-a-la-crisis-es-sencillisima

Tags: , , ,

4 Comments

 1. Malgrat que aquest reconeixement públic i col·lectiu de la situació està arribant, al meu entendre, amb notable retard, i malgrat que les estratègies de superació de la crisi de civilització que molts dels firmants propugnen són, segons penso, poc realistes, força superficials i en gran mesura obsoletes, aquest manifest és sens dubte una iniciativa saludable pel fet de posar sobre la taula del debat públic una qüestió cardinal que fins ara ha estat generalment “pública però no publicitada”.

  Per contribuir al procés de debat i reflexió que tan de bo susciti aquest manifest, comparteixo a continuació algunes observacions que he anat escrivint i publicant al llarg dels darrers anys entorn de la fi del creixement econòmic mundial continuat i l’inici d’una nova era de decreixement econòmic forçat pels límits ecològics, una nova era que, d’altra banda, tan de bo estigui caracteritzada també pel creixement vital: Que creixin les amistats i els rius d’aigua cristal·lina! Que creixin els grans amors i les comunitats convivencials! Que creixin les bones idees i les pràctiques cooperatives!

  ÚLTIMA CRIDA: fi del creixement econòmic, inici del creixement vital
  http://blaidalmau.blogspot.com.es/2014/07/ultima-crida-grans-mals-grans-remeis.html

 2. ÚLTIMA CRIDA: fi del creixement econòmic… ¿inici del creixement vital?
  http://blaidalmau.blogspot.com.es/2014/07/ultima-crida-grans-mals-grans-remeis.html

 3. Pingback: Continúan las repercusiones en los medios de la «Última llamada» | Última llamada (Manifiesto)

 4. ifigènia balaguer says:

  decreixement i salut!