Actualitat / Destacats / Salut

Samuel Carmona impulsa un llibre sobre el nou sistema de salut

Samuel Carmona, artífex a la Cooperativa Integral Catalana de l’àrea de salut de 2011 a 2013 —en què va desenvolupar el Sistema de Salut Pública Cooperativista i la formació de facilitadors per a la implantació pilot d’un Centre d’Autogestió Primària de Salut— ha fet el llibre Salud y medicina basada en la complejidad. Nuevas evidencias científicas, que finança a través d’un verkami al qual tothom és convidat a participar.

L’obra d’aquest investigador xilè, ha estat avaluada pel  Comitè Científico del VII Congreso Iberoamericà d’Investigació Qualitativa en Salut, el setembre de 2016, i va ser seleccionat par a ser presentat a l’exposició de llibres que s’hi va fer, a la Facultad de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona.

El llibre és un instrument que permet a l’autor transferir el coneixement pertinent a la salut i a la medicina en el context de la complexitat. No està dirigit a un públic professional sanitari, ni de bon tros exclusiu per a especialistes o experts en salut i medicina. La intenció de Samuel Carmona és que sigui d’interès per a totes les persones que desitgin aprendre, comprendre i veure una possibilitat real d’un nou paradigma i un nou escenari del saber fer salut i medicina a la societat actual.

Resum del llibre

Les ciències naturals, les ciències socials i les ciències del comportament humà han estat fonamentades des del paradigma newtonià-cartesià, des d’on es va crear un enfocament per estudiar la realitat i crear la construcció de coneixement des d’una perspectiva lineal, simplificadora, objectiva, universalista i absoluta. En l’actualitat aquest enfocament el travessa el desafiament emergent de la construcció del coneixement científic des del paradigma de la complexitat, des d’una perspectiva d’investigació complexa, de segon ordre, dels fenòmens, la realitat i de l’ésser humà. És així com en aquest treball es presenta una comprensió epistemològica del paradigma de la complexitat pel que fa a crear una prospectiva de nou escenari en la salut i la medicina.

Aquest nou escenari es caracteritza pel pensament complex d’una lògica no clàssica (difusa), de ciències del caos, de xarxes complexes i vida, d’incertesa, emergència, imprecisió, autoorganització, autopoiesi, no-linealitat, adaptació, evolució, atractors i fractalitat, bases epistemològiques i metodològiques suficients per proposar una Ciència de la Diversitat Integrativa en el camp de la medicina, l’Holomedicina, un model holomèdic, un mètode holònic d’autoinvestigació i acció participativa, una clínica holomédica, una teoria general sociosanitària, un sistema de salut pública cooperativista.

Amb les nostres aportacions, podrem pagar l’autoedició i publicació de 500 exemplars del llibre a través de l’editorial professional Círculo Rojo i la creació de l’ebook en format EPUB. Entre les recompenses previstes, a més del llibre mateix, hi ha, també, conferències i cursos que impartiria Samuel Carmona.

Comments are closed.