Un dels mals endèmics del sistema en el qual vivim és que, a mesura que avança les desigualtats econòmiques, polítiques i socials que genera cada cop són més grans. I tot plegat deriva en greus problemes de pobresa, educatius, de consum, mediambientals, de principis ètics, de relació amb l’entorn… Davant d’això, la gran majoria de persones estem carregades de bones intencions, però moltes vegades ens quedem en això, les «bones intencions». Implicar-se i reeducar-se requereix un esforç que no sempre és fàcil.
Arrel d’aquesta simple i alhora profunda reflexió neix el Nucli d’Autogestió Local d’Ultramort, un grup de persones (veïns de diferents poblacions de l’Alt i el Baix Empordà), que entenen l’autogestió com una forma de prendre el control de les seves vides i de reafirmar-se en la idea de construir iniciatives autogestionades des de la proximitat. D’aquesta forma, es recupera el suport mutu i es regenera la comunitat com a forma de solucionar les necessitats bàsiques de la seva vida personal i col·lectiva (productes, serveis, coneixements…).
Com a eina per cobrir una de les necessitats més bàsiques, com és l’abastiment de productes d’alimentació, apareix la figura del Rebost, entès no només com un espai públic d’intercanvi d’aliments, sinó, també, com un referent a nivell local i un espai de difusió obert on cada individu pot implicar-se i participar en el grau que pugui/vulgui i on el que de veritat importa és la confiança entre les persones (en aquest cas es prioritza la relació entre el productor i el consumidor), amb què s’aconsegueix el respecte i l’enteniment mutu i es mantenen sempre obertes les relacions personals.
Una de les particularitats d’aquest Rebost és que els productors de la zona accepten gran part del pagament de la cistella de productes frescos en moneda social, un sistema monetari comunitari basat en la confiança i la reciprocitat, creat per fomentar i facilitar l’intercanvi a múltiples bandes i defugint-ne l’acumulació per l’acumulació.
La cistella ecològica representa una manera d’enfocar el consum tot cercant el respecte cap al petit productor, el medi ambient i la salut del consumidor. Producte ecològic, local i de temporada. El contingut de la cistella és variable, ja que la producció de l’hort varia segons l’època de l’any. Tots els productes que es poden demanar setmanalment es troben actualitzats a la web per poder fer la comanda quan es desitgi de forma ràpida i fàcil.
Per participar del Rebost NALUR cal formar part del Nucli d’Autogestió Local d’Ultramort o bé ser soci de la CIC. Si encara no en formes part, pots passar a informar-te qualsevol dijous al matí pel Projecte Terra d’Ultramort (carrer de Torroella, 11), on sempre trobaràs algun membre del nucli fent les acollides per informar-te detalladament de tot plegat. Paral·lelament pots posar-t’hi en contacte a través del correu electrònic rebostlabisbal@cooperativaintegral.cat.
Comentaris recents