Aquesta és una de les escruixidores conclusions de l’informe que ha elaborat l’associació Stop Bales de Goma (SBG), que es va presentar aquest passat dimarts, 11 de juny, a la Universitat de Barcelona, al carrer de Montealegre, en què van intervenir Carles Guillot, que va introduir l’estudi; Jaume Asens, jurista especialitzat en casos de violència policial; Gemma Galdón, professora de Polítiques i Tecnologies de Seguretat, i, Rolando d’Alessandro, activista de la plataforma Rereguarda en Moviment.
Aprofitant l’avinentesa de la creació de la comissió d’estudi sobre l’ordre públic al Parlament, l’entitat ha preparat aquest nou document on s’ha pogut fer:
- un registre més detallat de les víctimes que hi ha des de la transició fins al dia d’avui;
- estudis científics sobre la temàtica de les armes less-lethal;
- estadístiques europees i nacionals sobre la proporció de policies i nombre d’habitants;
- panoràmica general del que demanen les institucions internacionals;
- ús que es fa d’aquestes armes en altres països.
L’informe revela, per exemple, que els agents antiavalots disposen de dos tipus d’escopetes, les tradicionals, que disparen bales de goma, i les llançadores, que llancen projectils de foam. La primera d’aquestes és la més perillosa, ja que els projectils, assegura l’informe, surten del canó a una velocitat de 720 quilòmetres hora, amb què es deformen lleugerament, ovalant-se, el que els fa més contundents a l’hora d’impactar. Tot i que aquestes escopetes pretenen entrar a la categoria d’arma “menys letal”, segons la Unió Europea, un “arma menys letal” dispara el seu projectil amb una energia cinètica que no pot superar els 122 joules i, segons l’informe, “les bales que disparen els Mossos surten a 830 joules, és a dir, set vegades més”.
La publicació de l’informe es produeix dues setmanes després que la Conselleria d’Interior, que tenia el mandat del Parlament de fer un estudi similar sobre aquests projectils, hi lliurés un estudi on les bales de goma s’esmentaven només de passada i no es feia cap referència a les víctimes.
L’Informe d’Stop Bales de Goma just sortí a la llum el dia abans que Manel Prat, director general de la Policia, comparegués davant la Comissió d’ordre públic del Parlament per abordar el model dels antiavalots a Catalunya, que entre d’altres perles inclou l’ús de tanquetes d’aigua per ruixar manifestants.
L’Informe 2013 d’Stop Bales de Goma ja es pot consultar a la xarxa. Us el podeu descarregar aquí o consultar-lo en línia aquí.
Comentaris recents