Destacats

La revolució zapatista a Chiapas fa vint anys

Aquest mes de gener es compleixen 20 anys de la revolta zapatista a Chiapas (Mèxic). La imatge d’uns escamots d’homes armats i emmascarats, que I’1 de gener van anunciar la revolta a l’Estat de Chiapas, va trencar de sobte el miratge d’un Mèxic modern i va fer esclatar el mite del «miracle mexicà». La revolta indígena a Chiapas es va anunciar el mateix dia que Mèxic celebrava l’entrada en vigor de l’Acord Nord-americà de Lliure Canvi, el NAFTA, que col·locava el país com a soci privilegiat dels Estats Units i del Canadà.

La revolta de Chiapas la va llançar en les primeres hores del 1994 l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN), que pren el nom del revolucionari Emiliano Zapata (1879-1919). L’inici de la revolta -que va causar centenars de morts durant l’any- va esquitxar greument la imatge que durant cinc anys havia forjat per a Mèxic el president Carlos Salinas de Gortari, amb un programa audaç de reformes econòmiques, que hauria permès, segons les seves pròpies paraules, “passar del Tercer Món al primer món”.

Es va optar per actuar amb mà de ferro davant la revolta zapatista. 12.000 soldats de l’exèrcit mexicà van arribar els primers dies de la revolta a la selva Lacandona, amb el suport de tancs de combat i l’aviació. Després d’intentar sufocar la revolta per la via militar, el president Carlos Salinas de Gortari va temptejar el camí de la negociació, a causa de la pressió de l’opinió pública mexicana i la repercussió que el moviment guerriller havia aconseguit a l’estranger. Va decretar un alto-el-foc unilateral i una amnistia, i va nomenar com a mediador Marcelino Camacho Solís, ex-alcalde de Ciutat de Mèxic i un dels possibles candidats del partit oficialista, el Partit Revolucionari Institucional, per a les eleccions presidencials previstes pera l’estiu.

Per comprendre més profundament alguns aspectes d’aquesta revolució, podeu llegir els següents textos:

 

Tags: , ,

Comments are closed.