Actualitat / Esdeveniments

Debat “Atacar des de totes bandes, construir des de tot arreu” (17 de maig)

El proper dissabte 17 de maig la CIC està convidada, juntament amb altres col·lectius, a participar en el debat “Atacar des de totes bandes, construir des de tot arreu”, organitzat pels editors de la publicació Terra Cremada, emmarcat dins les jornades Quan els barris eren nostres. La data, malauradament, coincideix amb les Jornades Assembleàries sobre Arts i Cultura, en les quals es celebrarà el quart aniversari de la CIC.

En compartim, a continuació, tota la informació:

Quan intentem buscar maneres que no es basin en els pressupòsits capitalistes o, fins i tot, que intentin ser contràries a aquest hem de tenir en compte que el capitalisme és totalitari, no existeix un «a fora» i això implica que els que el defensen intentaran impedir tot el que el posi en perill. Per tant, la històrica discussió del moviment revolucionari entre procés constructiu/destructiu no pot decantar-se en cap d’aquests suposats contraris. Qualsevol intent de crear una societat paral·lela a l’actual es trobarà, primer de tot, amb la inèrcia de funcionar amb valors explotadors i opressius encara que sigui inconscientment i, més tard, amb l’oposició frontal de les defensores de l’statu quo. Qualsevol intent de destruir l’existent si no té les infraestructures bàsiques per aquest combat i les mínimes per sobreviure socialment a aquest mateix està abocat al fracàs. La necessària relació dialèctica entre construir i destruir ha d’estar inscrita en la nostra praxi revolucionària si realment volem acabar amb tota dominació. Construïm preparant-nos per a l’enfrontament; ens enfrontem per obrir escletxes per a la construcció. Encara que sembli una obvietat: no es pot viure sense capitalisme fins que no acabem amb ell.

“Autogestió de la misèria i misèries de l’autogestió”, Terra Cremada #3

Per què aquest debat?

La nostra és una revista que busca el debat, poder llençar qüestions que estan sobre la taula i rebre qüestions que ens permetin, des de la calma, ajudar a fer-nos més fortes sense la necessitat de ser auto-indulgents o enganyar-nos. És per això que arrel de la publicació fa mesos d’una carta de Repoblament Rural en el que apareixien crítiques a alguns dels nostres textos —i amb el posterior debat que s’ha donar a Internet— hem vist que algunes d’aquestes crítiques no només eres correctes sinó que ens han convidat a seguir donant-li voltes. En aquesta línia hem vist idònia la possibilitat de debatre amb alguns col·lectius i/o persones concretes aquells dubtes que ens han anat sortint des de llavors.

Pensem que és interessat que aquest debat es doni entre persones i/o col·lectius que tenim pràctiques concretes per tal de poder-nos mostrar els límits que, en el dia a dia, sens presenten així com les contradiccions que apareixen entre unes teories de vega des massa idíl·liques i les seves posades en pràctica. Pensem que d’aquesta forma podrem defugir el debat merament intel·lectual centrant-nos més aviat en reconèixer i comunicar quines carències i potencies tenen cadascun dels nostres projectes i com, plegats, poden —si s’escau— enfortir un projecte de transformació de soca-rel de la realitat existent que ens condueixi a ser cada cop més autònomes.

Quan i on ens trobarem?

El debat que proposem s’emmarcaria dins les jornades “Quan els barris eren nostres”. Amb aquestes jornades volem recuperar la nostra història, de les experiències pràctiques, vívides col·lectivament que han estat silenciades, de les moltes apostes que gent com nosaltres ha fet al llarg del temps per enfrontar la societat de classes… Recuperar aquestes experiències és una manera de conèixer i reprendre les que han estat històricament les nostres armes. Permetent així construir un imaginar col·lectiu que té unes arrels que venen de molt lluny i que arriben fins els nostres projectes i lluites actuals.

És per aquest motiu que ens ha semblat important incloure aquest debat dins de les jornades. Perquè no volem parlar del passat si nos ens permet enfortir el nostre present pràctic. Volem buscar els camins que ens ajudin a crear i enfortir les xarxes col·lectives i autogestionades existents. Xarxes necessàries per regir les nostres vides al marge del mercat i l’Estat.

El divendres 16 de maig a les 19h es realitzarà la xerrada-debat “La vida sense Estat. Com els comitès revolucionaris donen resposta al problema de l’alimentació en la revolució de 1936” amb la introducció d’Agustín Guillamon a la plaça Revolució. En aquesta xerrada un dels temes que volem abordar és com funcionava durant aquest període els comitès revolucionaris als barris en relació al tema de l’alimentació, així com la producció i la distribució d’aliments i la seva relació amb les col·lectivitzacions, expropiacions i socialitzacions que s’estaven donant al camp. És a dir, com van haver d’organitzar-se per alimentar el procés revolucionari tenint en compte el problema de viure en una ciutat com Barcelona.

El dissabte 17 de maig començarem la jornada amb un dinar a la plaça Revolució a les 14:30h i a les 17h començarà, al Banc Expropiat, el debat al qual us estem convidant a participar. Ens agradaria molt que ja us passéssiu pel dinar i així poder tenir aquesta estona distesa per xerrar i conèixer-nos aquelles que no ens hagem vist mai. Per a no quedar-nos curtes (o tot el contrari) de menjar, confirmeu-nos quantes vindrieu.

Com ho farem?

El debat està pensat com un espai de treball per col·lectius que estan interessats específicament en aquest. Per a garantir que sigui una discussió més profitosa hem fet un llistat de col·lectius que ens agradaria que vinguessin i, tot i que l’activitat serà oberta a tothom, és amb la gent d’aquest llistat que volem preparar el debat. Aquest format ens permet que cada col·lectiu convidat es responsabilitzi d’avisar a altres col·lectius que pensa poden estar interessats. Aquesta forma mixta entre debat tancat i debat públic creiem que ens pot ajudar a evitar una discussió de postures ortodoxes que poques intencions tinguin de comunicar, realment, quins límits té cada projecte. No volem corre el risc d’arribar —com ja van assenyalar de forma irònica les companyes de Repoblament Rural— a una estúpida dicotomia entre hippies versus insus.

Per tal de que els debats siguin fructuosos demanem una lectura acurada dels textos proposats així com un debat a partir de les qüestions enunciades en el si de cada col·lectiu. De la mateixa forma ens agradaria que fossin els propi col·lectius els que —amb la data límit del 27 d’abril— ens fessin arribar a Terra Cremada les preguntes que volen que els altres col·lectius discutim així com, si en tenen, alguna reflexió que pensin pugui ajudar-nos a aprofundir en el debat. En el cas que així ho desitgin els col·lectius, aquests textos es recolliran en un dossier —juntament amb els que hem proposat nosaltres— per a difondre’l durant les jornades. Nosaltres ens encarregarem de recollir totes aquestes aportacions, veure de quina manera poden integrar-se en el debat i reenviar-les abans del dia 17 de maig. Encara que no tothom pugui haver discutit totes i cadascuna de les preguntes de l’últim enviament entenem que la mera manera d’haver-ho treballar d’aquesta manera ja farà que els col·lectius ja vinguem predisposats a una trobada interessant.

Instem a tots aquells col·lectius participants a que escriguin les seves reflexions —abans, durant i després del debat— ja que les integrants del col·lectiu de Terra Cremada pensem que manquen textos d’anàlisi crítica d’aquelles propostes per les que, en el nostre dia a dia, apostem, fet que ens empeny a ensopegar reiteradament amb la mateixa pedra no deixant cap testimoni per aquelles que agafen el relleu o tenen projectes similars.

A qui es convida?

Repoblament Rural
Can Masdeu
Can Pascual
Can Piella (RIP)
Ca la fou
Grup de Reflexió per a l’Autonomia
Copia i difón
Ateneu La Base
Can Batlló
Xarxa d’Aliments del Banc Expropiat
Coperativa Integral Catalana
Revista Argelaga
Col·lectiu Etcétera
Terra Cremada
…i altres companyes que el seu projecte no té nom (o no el sabem) que posar-lo al llistat

Què discutir i metodologia?

  • 14:30h: dinar a càrrec de la Metxa, publicació de col·lectius de Vallcarca, La Salut i la Vila de Gràcia. Serà a la plaça Revolució.
  • 16:30h: rebuda al Banc Expropiat: cafè i te.
  • 17h: presentació de les jornades i el debat 10-15 min.
  • 17:15h: ronda de col·lectius 45 min. (qui són i què fan, molt resumit).
  • 18h: debat en grups 1h 30 min. (grups que no superin les 10 persones).

Partint del pressupòsit que el nostre objectiu final és la destrucció del capitalisme i l’Estat que el sustenta, volem que pensem els nostres projectes en funció de:

  1. Límits i potencialitats dels projectes i lluites rurals. (25 min.)
  2. Límits i potencialitats dels projectes i lluites urbanes. (25 min.)
  3. Relacions imprescindibles que creiem que han d’haver entre els projectes i lluites rurals i els urbans. (25 min.)
  4. Recull de les coses a exposar (15 min.) (repartirem un paper per omplir les respostes).
  • 19:30h: descans 15 min. (gaudirem de pastissos de la casa)
  • 19:45h: plenari 45 min. Això pot variar en funció dels grups que siguem. Si ningú s’hi oposo intentarem gravar les intervencions. Es llegiran els quadres preparats per a les respostes per a que sigui més dinàmic.
  • 20:30h: valoració del debat i cloenda (30 min.)

Textos adjunts:

  • Correspondència entre Terra Cremada i Repoblament Rural publicades a Indymedia:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/475716/index.php

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/477303/index.php

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/477622/index.php

Més materials enviats pels col·lectius contactats:

  1. Argelaga

– “Dies irae. El síndome de Gamonal”: http://argelaga.wordpress.com/2014/02/05/dies-irae-el-sindrome-de-gamonal/

– “Contra el mundo desarrollado y su Nueva Cultura Urbana”: http://argelaga.wordpress.com/2014/04/13/contra-el-mundo-desarrollado-y-su-nueva-cultura-urbana/

– “Euskal Herriak 2013, repensándonos en movimiento”. A partir del apartado 3 (“Una mirada al mundo y un horizonte estratégico”) es donde tiene relación: http://argelaga.wordpress.com/2014/04/18/euskal-herriak-2013-repensandonos-en-movimiento/Gr

– “Tornar al camp”: http://argelaga.files.wordpress.com/2013/12/camp.pdf

– Editorial 2: http://argelaga.files.wordpress.com/2014/03/editorial-2.pdf

– Reapropiació de l’espai urbà

– Es posible romper con el capitalismo desde la ciudad.

2. Grup de Reflexió per a l’Autonomia

– Pensant la revolució avui

– Comentaris sobre el debat proposat per Terra Cremada

3. Una persona de Can Masdeu

– Cuestión de fe

– Artículo sobre Sasé

4. Projecte d’Autogestió i Transformació per a l’Emancipació

– Declaració d’intencions

5. Ateneu Cooperatiu La Base

– Textos inicials de l’Ateneu

Tags: , , , ,

One Comment

  1. Comentaris del Grup de Reflexió per a l’Autonomia (GRA) sobre el debat “Atacar des de totes bandes, construir des de tot arreu”, enviats al col·lectiu organitzador i publicats a la web de les Jornades:

    http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/484597/index.php