Destacats / Economia comunal / Notícies Cooperatives

16 de juny. «Bon Viure: quant val la vida?», amb la CIC al Goethe Institut

Captura de pantalla 2015-05-27 a les 17.58.46El terme de Bon Viure [traducció de l’expresió en quítxua d’Ecuador sumak kawsay i en aimara de Bolívia suma qamana] té el seu origen a les cultures indígenes dels Andes americans. Es refereix a un concepte alternatiu de desenvolupament oposat a les nocions contemporànies de progrés capitalista i de benestar, i als models de desenvolupament imperants. Davant la crisi econòmica en curs i els desastres mediambientals, cada vegada més gent a nivell mundial es planteja un altre tipus de vida més enllà de la producció capitalista i de l’explotació dels recursos naturals, i que no estigui orientat a la consecució de la riquesa material. En general, Bon Viure representa la distribució equitativa dels recursos naturals i dels béns públics. El terme, que està vinculat a valors específics, proposa repensar objectius de desenvolupament, valors i estils de vida, per reformular-los i portar-los a la pràctica.

També a nivell parlamentari (per exemple, la Comissió d’Investigació sobre «Creixement, benestar, qualitat de vida») es busquen noves formes de creixement i de desenvolupament, encara que no existeixin polítiques reals que les promoguin. Els resultats visibles i concrets, amb nous enfocaments, vénen en l’actualitat directament des del context dels moviments socials. Per a l’estructuració de les comunitats basades en els valors del Bon Viure, es dissenyen i estableixen noves formes de producció i consum, així com d’organització de la vida. L’assoliment d’aquestes transformacions requereix creativitat i «pensar més enllà de les fronteres» És necessari dissenyar estratègies pel reconeixement de les diferències i la diversitat que puguin donar lloc a canvis en les estructures de poder a llarg termini. La perspectiva del Bon Viure té una forta dimensió col·lectiva, en la qual s’inclou la convivència pacífica i la col·laboració entre les persones i la naturalesa —independentment del seu origen o classe social. Bon Viure és un concepte que està començant a sorgir i canvia necessàriament, en funció del context en el qual la teoria es porta a la pràctica.

Aquest acte del Goethe-Institut de Barcelona presenta iniciatives i projectes ciutadans d’Hamburg i Barcelona que, igual que el concepte de Bon Viure, proposen noves formes de convivència i organització que presentaran en el marc d’aquest programa. Es tracta de projectes basats en la cura mútua i l’autogestió de la vida que requereixen una participació activa dels ciutadans i un compromís social, i que constitueixen un repte social en el context de l’actual crisi de l’Estat de benestar.

D’Hamburg arriben representants de Fux-eg i de PlanBude a Barcelona per intercanviar les seves experiències amb projectes locals —Cooperativa Integral CatalanaRaons PúbliquesAteneu Cooperativo La BaseLaFundicióLaCol / La Borda— i per informar durant aquest acte amb el col·lectiu Enmedio de les seves formes de producció i de vida.

L’escriptor independent Raul Zelik, de qui hem pres el títol del programa, donarà una conferència sobre el concepte de Bon Viure, establint un pont entre l’origen del concepte indígena i el context europeu, entre d’altres.

El programa sobre el Bon Viure s’obrirà amb el taller TAF! (taller d’acció fotogràfica), que a partir de la pregunta Quant val la vida? s’ocuparà d’establir una connexió directa amb els actuals problemes sociopolítics de la ciutat de Barcelona. L’objectiu del taller és produir una zona de visibilitat a la ciutat per al tema desenvolupat en una pràctica col·lectiva.

[Concepte i direcció: Anja Steidinger.]

PROGRAMA 

Dissabte 13 de juny
Sala d’actes del Goethe-Institut Barcelona
TAF! Taller de acción fotográfica:
De 10:30 a 14:30h i de 16:00 a 20h

Diumenge 14 de juny
Sala d’actes del Goethe-Institut Barcelona
TAF! Taller de acción fotográfica:
De 10:30 a 14:30h
Amb inscripció prèvia de l’11 al 24 de maig. Aquí Formulari d’inscripció
Més informació: confirm@barcelona.goethe.org

Dilluns 15 de juny
Intervenció a l’espai públic amb els resultats del TAF!
Espai per confirmar

Dimarts 16 de juny
Trobada amb els convidats alemanys -Raul Zelik, Frank John de Fux-eg, Patricia Wedler i Christina Röthig de Planbude- amb els projectes de Barcelona: Cooperativa Integral Catalana, Raons Públiques, Ateneu Cooperativo La Base, LaFundició, LaCol / La Borda

Dimecres 17 de juny
Sala d’actes del Goethe-Institut Barcelona
De 18:30 a 21:30h, amb traducció simultània
18:30h  Conferència de Raul Zelik sobre el concepte de BUEN VIVIR
Presentació de projectes i xerrada mab el públic
19:00h  Enmedio
19:30h  Planbude
20:00h  Fux-eg

Buen Vivir_Flyer

 

Tags: , , ,

Comments are closed.