Cursos / Destacats / Esdeveniments

22-30 d’agost. Autoconstrucció d’un aerogenerador a Som Comunitat

Del 22 al 30 d’agost Som Comunitat, a la Torre de Pujarnol (Pla de l’Estany) ens proposa un taller convivencial d’una setmana per aprendre a construir un aerogenerador.

Contingut del taller

En aquest taller construirem un aerogenerador de 600W y de 2.4 m de diàmetre de rotor des de zero. Fent servir materials simples en brut com fusta per a les aspes, acer per al cos i la cua, filferro de coure per a les bobines i imants de neodimi motllurats amb resina per al generador.

L’aerogenerador serà el producte d’un entusiasta treball en equip, ja que es focalitzarà la feina en grups per a la fabricació de la part de fusta, metall i generador, amb breus pauses per compartir el que hem aprés amb tot el grup.

El treball de la fusta inclou el tallat del perfil de les aspes amb desbastadores, ribots i gúbies. El treball amb metall consistirà a fabricar el cos d’acer, suport del generador, aspes i cua tot emprant la tècnica de la soldadura. La fabricació del generador consistirà en l’embobinat, ajust dels imants, preparat dels motlles de contraxapat i motllurat de les bobines i els imants amb resina. Durant el curs, s’ensenyaran habilitats bàsiques de treball amb fusta i metall i es permetrà a tots els participants completar l’obra.

Tot i que la majoria del curs és de caràcter pràctic, els aspectes dels sistemes d’energia renovable fora de xarxa es cobriran en una presentació introductòria emfasitzant diferents aplicacions com panells solars i turbines hidràuliques i eòliques. Una introducció a la teoria bàsica dels sistemes eòlics cobrirà aspectes importants tals com el vent com a recurs, aerodinàmica i aspes, electromagnetisme i generadors, el mecanisme de desorientació automàtica de la cua en vents forts, la instal·lació de la torre i la connexió a les bateries. A part d’aquestes presentacions, durant el taller hi haurà ocasió de parlar d’aquests tòpics en profunditat.

El tallerista

p1290487El taller serà dirigit en anglès per Kostas Latoufis amb traducció simultània al castellà. Kostas té una experiència com a instructor de més de 35 cursos d’energia renovable teòrics i pràctics, i ha estat realitzant instal·lacions elèctriques fotovoltaiques, eòliques i hidràuliques des de 2009.

Kostas Latoufis ha estat actiu en el sector d’energia renovable durant 10 anys. Graduat en enginyeria elèctrica i electrònica a Londres l’any 2000, el 2004 va començar a treballar com a investigador de l’energia renovable a Smart Grids Research Unit (SmartRUE), de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes (NTUA). Va començar a construir aerogeneradors Hugh Piggott el 2007 amb el col·lectiu FARMA i va continuar amb cursos educacionals de construcció per a estudiants en el Grup d’Investigació per l’Electrificació Rural (RurERG) de la NTUA. El 2009 va cofundar l’organizació sense ànim de lucre Nea Guinea, amb la qual ha organitzat cursos d’autoconstrucció d’aerogeneradors de rotors des d’1.2 m a 4.2 m. Treballant per a Nea Guinea, ha realitzat diverses instal·lacions fora de xarxa en projectes rurals de permacultura i vida sostenible a Grècia. Des de 2012 treballa en la seva tesis doctoral a NTUA en matèria de tecnologia eòlica de codi obert localment manufacturada. Porta la seva pròpia empresa d’energia renovable anomenada Element Engineering.

Sobre els aerogeneradors

Nea Guinea ha estat organitzant tallers de construcció d’aerogeneradors petits des de 2009 i ha instruït una gran quantitat de persones en el coneixement de recollir i transformar l’energia del vent.

Els aerogeneradors construïts en els tallers estan basats en els dissenys de Hugh Piggott descrits en el seu llibre  A Wind Turbine Recipe book. L’autor, és expert en energia renovable i viu desconnectat de la xarxa elèctrica a la comunitat Scoraig (Escòcia).

Aquest disseny, que es pot construir amb materials comuns, senzilles tècniques de construcció i eines bàsiques ens ofereix la possibilitat d’aconseguir aerogeneradors de baix cost que qualsevol persona pot construir. De fet, centenars d’aerogeneradors han estat construïts segons aquest disseny al voltant del món y han demostrat ser robustos, eficients, de fàcil manteniment i ràpids de reparar.

Les aplicacions típiques d’aquests generadors construïts localment són per a projectes de desenvolupament tals com l’electrificació de nuclis poblats de l’hemisferi sud, projectes educacionals en universitats i escoles i projectes sostenibles com ara ecoaldees.

Programa del curs

Del Dissabte 22 a Diumenge 30 d’Agost

Dia primer

-Arribades durant matí i tarda

-Presentació dels participants i introducció als sistemes d’energia renovable fora de xarxa (panells solars, turbines eòliques e hidràuliques)

-Sopar i descans

Dia segon 

-Activitats de taller (treball en fusta, metall i fabricació del generador)

-Introducció a la bàsica dels aerogeneradors (Energia eòlica, aerodinàmica i aspes)

-Sopar i descans

Dia tercer

-Activitats de taller (treball en fusta, metall i fabricació del generador)

-Introducció a la bàsica dels aerogeneradors (Electromagnetisme i generadors)

-Sopar i descans

Dia quart

-Activitats de taller (treball en fusta, metall i fabricació del generador)

-Introducció a la bàsica dels aerogeneradors (Desviació automàtica de la cua i instal·lació de la torre)

-Sopar i descans

Dia cinquè

-Activitats de taller (treball en fusta, metall i fabricació del generador)

-Introducció a la bàsica dels aerogeneradors (Sistema elèctric i connexió a les bateries)

-Tarda de descans

Dia sisè

-Activitats de taller (treball en fusta, metall i fabricació del generador)

-Sopar i descans

Dia setè

-Activitats de taller (treball en fusta, metall i fabricació del generador)

-Sopar i descans

Dia vuitè

-Activitats de taller (treball en fusta, metall i fabricació del generador)

-Sopar i descans

Dia novè

-Esmorzars i acomiadaments

El curs d’una setmana

Qui:

El curs és ideal per persones practicant disseny permacultural ja que és un curs especialitzat i enfocat en l’energia renovable eòlica a petita escala. També és un curs per aficionats i interessats en projectes d’energia renovable auto-construïda. El curs està intencionat per ser practicable per tots els nivells d’experiència i habilitat així que no requereix de coneixements teòrics o pràctics previs. Persones noves a eines específiques o teoria en turbines eòliques serà recolzada durant el curs. Persones que ja estiguin familiaritzades amb eines especifiques desenvoluparà més habilitats pràctiques i els familiaritzats amb la tecnologia d’energia renovable podran comentar aquests temes amb l’instructor durant la duració del curs.

Què:

A través de la construcció de l’aerogenerador de rotor de 2.4m de diàmetre, els participants tindran l’oportunitat de desenvolupar habilitats pràctiques en quan a treball amb fusta , metall, amb resines i en instal·lacions elèctriques. Es desenvolupen els coneixements teòrics basics en l’energia eòlica tals com aerodinàmica i electromagnetisme. Totes les habilitats i coneixements seran desenvolupats amb  un esperit de treball en equip i amb ganes de compartir.

On:

El curs es realitzarà a Som Comunitat, a la vall de Pujarnol, Porqueres, Catalunya. La Comunitat està situada en una masia de quasi mil anys d’antiguitat i en un entorn màgic de naturalesa exuberant. A un quart d’hora de Banyoles i a mitja hora de Girona. Hi ha busos regulars fins a Banyoles i allà podem anar a recollir a qui no pogués o volgués venir en cotxe.

Menjar:

El xef de la casa ens delitarà amb bon menjar vegetarià i ecològic cuinat amb carinyo, i a mesura del possible amb productes de l’hort de la casa de la casa. Es tindrà en conte les possibles al·lèrgies

Allotjament:

A la nit podràs passar dins de la casa i dormir en una llitera a l’habitació de convidats, o bé a la nostra yurta a l’exterior, gaudint dels sons nocturns i despertant naturalment al ritme del sol ascendent.

Lleure:

Durant tots els dies del taller hi hauran descansos de tarda durant els quals els participants podran calmar la calor estival banyant-se a la gorja del riu, donar una volta a peu o en les bicicletes disponibles per descobrir la zona i visitar diferents punts geogràfics d’interès. Per la nit ens podrem reunir per celebrar amb música en viu o jam sessions així que pots portar instruments o quelcom creatiu que vulguis compartir amb els demés.

Preus del curs

500 euros – Assalariat

450 euros – Salari baix

400 euros – Aturats/Estudiants

Per a socis de la CIC es pot pagar el curs fins a un 30% del preu en ecos. Els preus inclouen pensió complerta, ensenyament i materials pel curs.

Pagament: es requereix una paga i senyal de 150 euros per assegurar la plaça. El dipòsit es pot reemborsar fins l’1 d’agost. L’altra part del pagament es farà al començament del curs.

Contacte

Per a més informació del contingut del curs: Kostas Latoufis (neaguinea@riseup.net)

Per a més informació sobre l’allotjament, menús, com arribar, preus del curs, lloc, etc: Som Comunitat (sompujarnol@gmail.com). Mòbil/whatsapp: 684 021 930, Lemur

+ informacions

Tags: , , , ,

Comments are closed.