Articles/Opinió / Destacats / Economia comunal

Reconstruir el Comunal. La gestió popular dels recursos

Ens fem ressò d’un projecte que ha vist la llum a mitjans del passat mes de març:

Reconstruir el Comunal vol ser un viatge d’investigació al passat i al present, amb la mirada al futur, sobre la gestió comuna o comunitària –no estatal, no capitalista– dels recursos, com a element clau per construir sistemes d’organització social molt més humans, justos i sostenibles que el sistema actualment hegemònic i mundialitzat.

La gestió comuna permet i promou –i també necessita– solucions als grans mals que la humanitat contemporània patim: recuperar un sentit de compromís ètic amb la vida i millorar les qualitats i virtuts de l’individu; revertir la centralització en pro de l’autodeterminació i la subsidiarietat, basar la política en l’autogovern local; construir una economia no oligàrquica que estigui al servei de les necessitats reals de les persones i la vida, on el treball es reconegui, es reparteixi i no sigui embrutidor; deixar enrere la societat atomitzada i hostil per teixir un clima de llaços de confiança, respecte, veïnatge, afecte i suport mutu i enfortir la construcció de relacions interpersonals sanes i horitzontals; tenir cura de l’entorn, del medi natural i els recursos d’aquest…

Quins precedents d’autoorganització comunitària trobem a la història per part dels nostres avantpassats? Què ha estat amagat o poc visibilitzat per la historiografia oficial, la dels vencedors?

Què s’està duent a terme avui en aquesta línia, a la pràctica i a nivell de reflexions i investigacions?

Què podem imaginar i projectar de cara a les properes dècades i segles?

En aquesta pàgina volem anar recopilant diferents textos i alguns audiovisuals –llibres, reflexions, articles, estudis, ressenyes, xerrades, assajos, documentals…– de diferents autors, amb anàlisis i punts de vista diversos, relacionats amb la idea de comunal o béns comuns i amb tot allò que l’envolta.

Partint de la premissa que un altre món és possible, i necessari.

www.reconstruirelcomunal.net

info@reconstruirelcomunal.net

Lumpytrout_Montana_wikivoyage_page_banner_sky_and_mountains

El projecte es difon a les xarxes de facebook i twitter (@RelComunal).

Les publicacions surten setmanalment, ja n’hi ha unes quantes:

També a la Biblioteca s’hi han anat penjant varis textos:

  • El régimen comunal y la gestión del común en el noroeste de la península ibérica, siglos XV-XIX (Laureano M. Rubio Pérez)
  • Por la autonomía y la vida en nuestros pueblos. Contra el expolio del mundo rural (Ecologistas en Acción i Plataforma Rural)
  • El procomún y los bienes comunes (Economistas sin Fronteras)
  • Las Vecindades vitorianas. Una experiencia histórica de comunidad popular preñada de futuro (Egin Ayllu)
  • La Carta de los Comunes. Para el cuidado y disfrute de lo que de todos es (Madrilonia)

Es poden rebre les publicacions setmanals de la pàgina anotant el correu a l’apartat Seguir el viatge.

Des de la CIC es va reflexionar sobre la qüestió del comunal a les XLVII Jornades Assembleàries a la Garrotxa el juliol de 2014 («Terra, territori i comunal»).

A finals del mes passat hi va haver un cinefòrum a AureaSocial sobre el documental Stop al expolio de los bienes comunales, amb la realitzadora del mateix.

Comments are closed.