Destacats

Nosaltres No celebrem Genocidis…

No, nosaltres no celebrem Genocidis, amb aquesta frase volem deixar clara quina es la postura de moltes persones que cada cop que es celebra “El dia de la Hispanidad” el 12 d’octubre. No podem amagar la nostra recança per la carrega de crispació històrica que significa la celebració d’una data que va donar inici ja fa mes de 500 anys a una de les etapes mes nefastes del anomenat Imperio Español on va començar la conquesta,devastació i aniquilació de moltes de les cultures mes enllà d’ultramar amb l’excusa de la evangelització religiosa i la perillosa combinació d’ambició i poder que emanaven de les persones que protagonitzaren els esdeveniments que es celebren en aquesta data.

Els indis van ser postergats, discriminats i empobrits  després de la conquesta fins a límits insospitats. I el pitjor és que cinc segles després segueixen exclosos en un alt grau i fins a discriminats racialment. Perquè els descendents dels vençuts puguin assumir sense traumes aquesta realitat es fa necessari que prèviament se’ls repari moral i socialment,retornant-los les terres que els van ser arrabassades a les seves comunitats i respectant el seu passat indígena.

Un exemple de com els anomenats indis varen reaccionar a la visita del Papa Joan Pau II a Perú l’any 1985 son aquest fragment de una carta dirigida al cap del vaticà en aquells temps:

“Nosaltres indígenes dels Andes i d’Amèrica, decidim aprofitar la visita de Juan Pablo II per retornar-li la seva Bíblia, perquè en cinc segles ella no ens va donar ni amor, ni pau, ni justícia. Per favor, prengui de nou la seva Bíblia i retorni-la als nostres opressors, perquè ells necessiten els seus preceptes morals més que nosaltres.”

No es que ens sentim nosaltres culpables dels fets succeïts fa tans segles, però no volem esser còmplices de la celebració d’una data que res te a veure amb els nostres valors ètics i polítics.

Comments are closed.