Habitatge / Projectes

Masoveria urbana a Barcelona amb la CIC

Masoveria Urbana per la Llar Alternativa (MULA), que va inserir el seu projecte a l’Oficina d’Habitatge de la Cooperativa Integral Catalana, amb suport, també, de la Cooperativa d’Instal·lacions i Rehabilitacions Integrals (CIRI), ha iniciat un microfinançament (crowdfunding) a goteo.org amb l’objectiu de recaptar recursos, tant monetaris com humans i materials, per avançar en la reforma del xalet Mercedes, una antiga casa modernista situada al barri de Can Baró, a Barcelona.

La rehabilitació de la casa s’afronta no només pel seu valor arquitectònic sinó, també, per convertir-la en un projecte comú que vagi més enllà, per oferir noves perspectives al problema de l’accés a l’habitatge, obrir la casa al barri i fer partícip el veïnat del projecte.

Són moltes les iniciatives que estan sorgint com a alternatives a l’habitatge de propietat o lloguer, i la del xalet Mercedes es basa en un sistema emprat antigament i que ara està tornant: la masoveria. Consisteix en l’intercanvi entre propietaris i masovers: els primers posseeixen propietats que estan en desús (i que sovint estan en mal estat o necessiten atenció perquè hi tenen conreus), i els segons busquen un lloc on viure. Junts arriben a l’acord que els masovers assumeixin la tasca del manteniment de la propietat (i possible rehabilitació o manteniment del bestiar i els conreus), a canvi d’instal·lar-se en aquesta propietat.

La proposta actual, però, ha estat tirar-ho endavant en l’entorn urbà de Barcelona. Concretament al barri de Can Baró, on s’ha acordat amb una propietària de fer de masoveres de la seva finca, una casa molt gran però amb grans reformes a fer. Si s’haguessin de cenyir estrictament a l’acord de masoveria la casa no els sortiria a compte: hi ha moltíssima feina a fer i una gran inversió per a les obres i materials (principalment la mà d’obra són les persones que hi participen, però hi ha treballs específics que els han de fer professionals).

Amb l’ajuda de tothom es pot tirar endavant el projecte i tornar la vida a una casa plena d’història i de gran valor arquitectònic i sentimental. Cal fer realitat aquest projecte, que seria un dels primers a la ciutat de Barcelona.

A goteo.org hi podeu aportar no solament recursos econòmics, a canvi de molt bones i originals recompenses, sinó, també, la vostra experiència professional o tot de materials i eines per ajudar a la rehabilitació.

Vinga, som-hi! Contribuïm a fer possible la primera masoveria urbana de la CIC a Barcelona!

Tags: , , ,

2 Comments

  1. Bon dia, em dic Sara i estic interesada en fer de Masovera, per tal de viure-hi allà, cuidar de la casa, rehabilitar-la i gaudir d’aquesta llar. Moltissimes gràcies

  2. Gràcies Xavier pel teu suport en tots els sentits! Aviat farem el dinaret per celebrar que tot va endavant gràcies a totes les persones que han sumat el seu gra (o fins i tot sacs i muntanyes) de sorra!

    I Sara, posa’t en contacte amb nosaltres a llar.alternativa@gmail.com, no és que tinguem gaire lloc però pensem fer una trobada d’interessats/des en iniciar un projecte de masoveria!

    Salut