Notícies Cooperatives

Manifest pel Decreixement 2020

Els nostres orígens com xarxa autogestionària es remuntant al Moviment pel Decreixement a principis del segle XXI , en la situació actual volem fer-nos ressò d’aquest nou Manifest que surt al pas de la confusió que s’està generant arrel de la anomenada pandèmia del Coronavirus.

Davant la cobertura informativa dels diferents mitjans de comunicació en relació a la pandèmia del COVID-19 les persones i organitzacions sotasignats d’arreu de la Península Ibèrica, rebutgem:

La frivolització que la majoria d’aquests està fent respecte l’origen del COVID-19 per estar introduint en l‘imaginari col·lectiu que la responsabilitat de la pandèmia és de la població xinesa per menjar carn d’animals salvatges. Una informació que tendeix a assimilar “animals salvatges” amb “espècies animals aberrants per la nostra cultura culinària” – com és el cas del ratpenat o el pangolí – i omet que el consum de carn procedent d’animals salvatges és característic de la humanitat excloent de tal categoria altres espècies com el pop, les nècores, el porc senglar, el cérvol, les perdius, les guatlles, i totes aquelles que formen part del nostre entorn cultural. A més d’informar malament, aquesta distorsió de la realitat està generant altes quotes de xenofòbia.

De la mateixa manera, entenem que en l’actual debat són molts els mitjans de comunicació que estan ignorant els arguments que estableixen que les causes de l’actual pandèmia són un model humà depredador que basa la seva economia en un creixement infinit que ja ha sobrepassat els límits físics i mediambientals dels ecosistemes del planeta; obligant a conviure a espècies animals que, en altres circumstàncies, estranyament s’haguessin creuat.

En aquest sentit, també volem manifestar la nostra perplexitat per l’absència casi absoluta de referències als avisos que el món científic fa temps que publica sobre la possibilitat que una situació similar pogués succeir, com també s’estan ignorant les advertències científiques sobre altres probables successos catastròfics per la humanitat. Pronòstics que, tanmateix, venen essent utilitzats de forma habitual pel Moviment pel Decreixement en les diferents parts del món on es troba, per afavorir i demandar un canvi dràstic en aspectes econòmics, polítics, socials, culturals i, evidentment, sanitaris.

Entenem que el constant desequilibri mediambiental que afronta el planeta és conseqüència de practiques capitalistes depredadores que han activat poderosos mecanismes naturals que, amb el pas del temps, donen lloc a un nou equilibri global en el que la espècie humana no té garantida la seva existència.

La persistent transmissió del missatge sobre que la espècie humana no forma part d’aquest equilibri és profundament errònia i comportarà que una i altra vegada es cometin els mateixos o similars errors: ens sembla contraproduent i inclús manipulador que s’oculti a la opinió pública que el COVID-19, descobert a Wuhan, s’ha convertit en una pandèmia a causa de la globalització. Ens sembla preocupant que els mitjans de comunicació ometin del debat actual que tots les anys ressorgeixen a la vida microbis i bactèries en el procés de descongelació dels glaciars i el permafrost degut a l’escalfament global vinculat al canvi climàtic. I és que els diferents informes elaborats pel panel d’experts del IPCC* fa temps que venen avisant del perill real de les epidèmies i pandèmies a causa del canvi climàtic, ja sigui per la tornada a la vida de patògens o per l’adaptació dels ja existents a les noves condicions de temperatura, humitat i/o contaminació.

Per tota això, fem una crida als mitjans de comunicació perquè, de forma urgent, introdueixin en el debat la improrrogable necessitat d’aplicar mesures encaminades a contrarrestar la lògica de la globalització capitalista i apostar per la resiliència local i la justícia global, millorant la sobirania de les comunitats, reforçant la seva capacitat d’autogestió i autoproducció, els seus circuits d’abastiment de proximitat, així com el suport mutu i les autocures; ja que no s’ha de descartar que a la pandèmia del COVID-19 la succeeixin situacions socials, polítiques, econòmiques, energètiques i/o climàtiques que posen en perill l’equilibri ecosistèmic i la satisfacció de les necessitats humanes essencials.

Volem acabar apel·lant al reforç dels principis d’honestedat, transparència, equilibri i debat serè des de les diferents visions que existeixen sobre la situació actual. Entenem que en un moment en que l’estat d’alarma sanitària impedeix la celebració de reunions, xerrades, taules rodones, conferències, manifestacions i tot tipus de concentració de persones, els i les professionals de la comunicació han d’esforçar-se al màxim per donar veu a totes les visions i propostes de la societat, entre les que es troben l’anàlisi, els principis i les propostes del Moviment pe Decreixement.

Comments are closed.