Aquest octubre se celebra la tercera edició del Festival d’Economia Solidària i Cooperativa, a Atenes. Aquest any el festival vol obrir la seves portes a projectes i col·lectius d’arreu d’Europa. Els seus organitzadors han convidat la CIC a participar-hi i a compartir amb la resta d’assistents els seus plantejaments i la seva experiència. Igualment han escrit als impulsors del nou projecte Fair.Coop, perquè algú pugués presentar-lo. I també han convidat companyes de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i de Can Masdeu.
Així doncs, aquest 6 d’octubre tres activistes de la Cooperativa volen cap al país hel·lènic. Per aprofitar el viatge, abans del festival, que tindrà lloc els dies 10, 11 i 12, visitaran projectes i col·lectius de Salònica, Creta i Atenes. Clíniques autogestionades com la Clínica Comunitària d’Hellenikó, centres socials okupats, projectes d’economia alternativa, ecovil·les i comunitats…
PROGRAMA DEL FESTIVAL:
http://www.festival4sce.org/en/festival-program-2014/
A continuació, compartim el manifest i el vídeo de difusió del festival:
A la Grècia de la crisi social, econòmica i mediambiental, on l’estructura social s’ha enfonsat i els comuns estan amenaçats, on l’atur i l’angoixa econòmica són una realitat per a molts de nosaltres, els culpables d’aquesta estafa que anomenen crisi no han estat processats pels seus crims i la promesa corrumpuda d’un creixement màgic segueix sent un mantra repetit.
Però no tothom espera immòbil o es conforma amb promeses buides. Al contrari, som cada vegada més els qui participem activament en grups i xarxes de solidaritat, intercanvi alternatiu i economia cooperativa per donar vida a un món on acumular diners ja no sigui un fi en si mateix.
Aquests projectes, que s’estenen al llarg i ample del país, no només representen una magnífica ajuda a la nostra vida diària, sinó que també representen una societat que ha rebutjat el sistema de valors capitalista.
Nosaltres, els grups que coorganitzem i participem al Festival d’Economia Solidària i Cooperativa, no esperem canviar les nostres accions per vots, guanys futurs ni reconeixement social, tal i com fan altres organitzacions caritatives o (anti)socials que publiciten les seves suposades “accions socials”.
El nostre objectiu final és crear estructures tant socials com econòmiques que es basin en les persones i no en el benefici. No volem tornar als temps prèvis al Memoràndum; els nostres objectius són la millora en l’autoorganització, l’autosuficiència i la prosperitat genuïna, sense reparar en els indicadors econòmics.
L’enorme participació en el primer i segon Festival ens va deixar un bon sabor de boca i molt sobre què reflexionar, així com ganes de més acció. Aquest any estem preparant la continuació d’aquest esforç: ampliant fronteres, centrant-nos en fer contactes i intercanviar experiències i inquietuds entre grups, però també parlant amb els ciutadans sobre aquest món diferent, aquest món que no és només factible i imprescindible, sinó que ja existeix.
Estàs convidada!
Des de l’organització del Festival, s’ha creat un crowdfunding amb l’objectiu d’aconseguir 4.000€, per cobrir principalment les despeses de desplaçament i allotjament dels convidats d’arreu. Animem a fer-hi contribucions:
Compartim també un recull de cròniques, textos, documentals i pàgines d’interès sobre la situació a Grècia:
- Let’s not live like slaves! (“No visquem com esclaus!”, 1h 30′, subtítols en català, documental de Yannis Youlountas sobre iniciatives d’autoorganització popular social i econòmica davant la crisi)
- Fascism Inc (1h 14′, subtítols en castellà, documental d’Infowar Productions sobre l’auge del neofeixisme a Grècia i Europa i la relació d’aquest amb les elits econòmiques)
- Catastroika (1h 27′, subtítols en castellà, documental d’Infowar Productions sobre la crisi grega i l’espoli neoliberal)
- Debtocracy (1h 17′, subtítols en castellà, documental d’Infowar Productions sobre el procés i les causes de l’endeutament del govern grec)
- Paseando por Atenas (I) (II) (III) (IV) (V) (article de La Colectividad publicat a “Regeneración Libertaria” en 5 parts)
- Clínicas Sociales autogestionadas en Grecia: Clínica Comunitaria Metropolitana de Hellenikó (crònica del viatge a Grècia d’una activista de la comissió internacional de l’AcampadaBcn)
- Clínicas Sociales autogestionadas en Grecia: Clínica solidaria de Magnisias, Volos (crònica del viatge a Grècia d’una activista de la comissió internacional de l’AcampadaBcn)
- Red de intercambios y solidaridad en Volos; el TEM, moneda social (crònica del viatge a Grècia d’una activista de la comissió internacional de l’AcampadaBcn)
- ¿Qué pasó con la revolución de las patatas en Grecia? El mercado sin intermediarios de Kalamariá (crònica del viatge a Grècia d’una activista de la comissió internacional de l’AcampadaBcn)
- La doble lucha en Halkidiki: contra el proyecto minero y contra la represión (crònica del viatge a Grècia d’una activista de la comissió internacional de l’AcampadaBcn)
- Verba Volant (notícies i reflexions des de Grècia)
Comentaris recents