Projectes

IntegralCES. Finançament col·lectiu per al programari lliure de gestió de monedes socials

Construïm la nostra alternativa

Fa anys que fem servir el sistema CES, però ha anat quedant obsolet i ja no dóna resposta a totes les necessitats que tenim els diferents col·lectius. Alguns dels motius principals per construir una alternativa al CES actual han estat:

– Fer servir programari financer de codi lliure.

Això és un pilar fonamental en la transparència del nostre sistema econòmic. Permet també el desenvolupament col·laboratiu del software, de manera que qualsevol persona amb capacitat tècnica pot aportar les seves millores i així anar construint un sistema robust i complet.

Actualment, qualsevol decisió assembleària sobre la configuració i funcionament del seu sistema econòmic i financer queda supeditada a les possibilitats d’un programari privat, que mai podem autoconfigurar o millorar. Per contra, amb programari de codi lliure, quan necessitem una nova funcionalitat només caldrà que algun tècnic pugui desenvolupar-la amb garanties.

– El CES s’està quedant tecnològicament obsolet.

La usabilitat i el disseny fa que sigui complicat d’utilitzar per a moltes persones, té mal comportament des de dispositius mòbils i és impossible d’integrar en altres plataformes (CoopFunding, Mercat Virtual, …).

– Autogestió econòmica i seguretat.

La instal·lació i manteniment del CES depèn del col·lectiu sud-africà sobre el que no tenim cap control i en qualsevol moment, per mil motius, pot deixar de ser accessible. Amb IntegralCES podrem tenir el programari de gestió de les monedes socials instal·lat en els nostres servidors i podrem vetllar per la seguretat i protecció de les dades.

Fases del desenvolupament

Donada la importància estratègica en el nostre procés d’autogestió i empoderament, la CIC (ww.cooperativa.cat) i diferents ecoxarxes catalanes (www.ecoxarxes.cat) van recolçar un desenvolupament iniciat per Esteve Badia,i es van avançar 2.700 euros, des de Radi (ww.radi.ms) per mantenir un equip de desenvolupadors amb l’objectiu de tenir una versió operativa per estiu de 2014.

Per conèixer més detalls técnics sobre el desenvolupament alternatiu al CES, la migració i la interoperativitat posterior:

https://docs.integralces.net/ca/content/integralces

El treball en equip ha donat com a resultat IntegralCES (www.integralces.net), i el dia 11 de juliol hi haurà la primera prova real amb la migració de l’Ecoxarxa del Bages, a la que seguirà la de Tarragona i la pròpia CIC.

Aquesta aportació inicial es va esgotar el 20 de juny, però encara queda una fase molt important durant el procés de migració: resolució d’errors no previstos, noves funcionalitats detectades durant la primera fase de desenvolupament i migració, etc.

L’equip de desenvolupadors ja ha manifestat la seva disposició a continuar treballant a l’IntegralCES, però la valoració de les despeses mínimes que queden per cobrir és d’uns 1.100 euros.

A partir d’aquí IntegralCES ja estarà plenament operatiu, accesible de forma lliure i testejat per migrar qualsevol grup del CES actual.

Difusió, enxarxament i evolució

Per tal de compartir i difondre la nova plataforma de gestió de monedes socials, s’ha convocat la V Trobada d’Ecoxarxes el proper 19-20 de juliol ( http://ecoxarxes.cat/v-trobada-decoxarxes-19-20-juliol/ )

Està previst fer una presentació del nou sistema, debatre sobre el seu desenvolupament futur i manteniment col·lectiu, tant pel que fa als recursos de maquinari (servidors descentralitzats, datacenter col·lectivitzat, etc.) com de programari (financiació col·lectiva de nous desenvolupaments que es considerin d’interés general, entre ells un API de comunicació entre el CES actual i el nou integralCES).

Feu-hi la vostra aportació a: http://www.coopfunding.net/campaigns/integralces/

Tags: , , , ,

Comments are closed.