Salut

Gener. Introducció a la medicina tradicional xinesa a Som Comunitat

Tots els dissabtes de gener 2014 de 10:00 a 17:30 h a Espai de Salut de Pujarnol del projecte Som Comunitat, que forma part de la Cooperativa Integral Catalana, tindrà lloc un Taller d’introducció a la medicina tradicional xinesa (MTX).

A l’Espai de Salut de Pujarnol hem pogut gaudir els últims dissabtes del Taller de Shiatsu Zen, una experiència molt agradable i enriquidora que ens empodera per millorar la nostra qualitat de vida.

Ara et proposem durant els dissabtes de gener la possibilitat d’ aproximar-nos a una tradició mil·lenària d’enorme utilitat en l’actualitat com és la medicina tradicional xinesa, que en realitat ens tan ” xinesa” perquè el que va fer és enriquir-se amb les tradicions de sanació de tots els pobles orientals donant forma a un sistema que uneix i potencia tot el coneixement i pràctiques de salut des del paleolític fins avui, amb un enfocament molt important en la prevenció, integrant la saviesa taoista i la consciència de l’origen energètic dels desequilibris en la salut.

Aquesta Introducció és apropiada per a qualsevol, fins i tot terapeutes o facilitador i totes de salut i també per a qui no tingui coneixements previs, incoporant tècniques i conceptes que ens permeten comprendre millor la visió de l’equilbri energètic i les causes subjacents de les malalties.

També se’ns obre la porta a continuar aprofundint, si tothom ho desitja, i crear un futur curs cooperatiu per aprendre aquestes tècnologies amb més detall.

  • Per a terapeutes en diferents especialitats, la MTX ofereix un sistema completíssim d’eines de diagnòstic senzilles i precises i permet ampliar les opcions de tractament.
  • Per als qui treballen amb la medicina convencional aquest coneixement els pot proporcionar una nova dimensió que potenciï les seves habilitats.

Igualment és possible que a través d’aquesta introducció algú decideixi buscar entre els cursos i estudis de MTX que s’ofereixen habitualment en diversos instituts.

Programa del Curs

Cada dissabte de gener, a redós de la caloreta de l’estufa de llenya, us proposem :

10:30 h Pràctica d’exercicis de Chi Kung terapèutic per començar a sentir el flux d’energia en el nostre cos i conèixer tècniques de prevenció i suport a l’autocuració.
11:00 h Aspectes teòrics de la MTX, origen, conceptes i coneixement general de diferents tècniques terapèutiques.
12:00 h Demostracions i explicacions per veure en acció mètodes de diagnòstic i tractament.
13:30 h Deliciosa menjar elaborada i oferta per Som Comunitat, seguida per un intercanvi informal i descans.
15:00 h Projecció de vídeos interessants sobre MTC.
16:00 h Pràctiques senzilles i accessibles de tècniques de la MTX, per exemple : massatges terapèutics, moxibustió, teràpies dels sabors, dels sons…
17:30 h Fi…, o si sorgeix, fem una mica de música i celebració

Es proposa una aportació orientativa de 20 € o unitats monetàries/ecos per a cada jornada, tot inclòs.

Inscripcions: escriviu a salutpujarnol@cooperativa.cat.

Tot seguit podeu conèixer més cosessobre aquest curs, la seva importància i motivacions.

yin-yang-symbol_139653Saviesa mil·lenària oculta

Ens sorprendrem descobrint que des de fa milers d’anys és coneguda i s’ha estat desenvolupant l’aplicació d’infrarojos, infrasons (de fins a 70 – 80dB) i diverses partícules i ones electromagnètiques emeses pel cos humà amb fins curatius. Veurem que és possible ” escanejar ” el pacient per conèixer el seu estat intern i projectar energia per estimular la seva autocuració (aquestes emissions avui es poden mesurar amb els aparells actuals).

Coneixerem els conceptes en què es basa la comprensió, el diagnòstic i tractament en aquesta tradició : el Tao i el seu equilibri entre Yin i Yang, la simbologia i l’aplicació pràctica dels Cinc Elements dels canals de circulació de l’energia o meridians, i molt més.

Un enfocament sobretot preventiu

Aprendrem com podem potenciar la nostra pròpia salut amb exercicis orientats a que la nostra energia interior flueixi de forma harmònica i vitalitzadora pels canals o meridians, a través d’exercicis de Chi Kung.

Veurem com els desequilibris fisiològics i els seus conseqüència a nivell orgànic, mental i emocional són precedits per patrons energètics en desequilibri, un aspecte fonamental per a la Medicina Tradicional Xinesa (MTX), que la medicina occidental no contempla. Detectar i corregir els desequilibris quan encara només es manififiestan a nivell energètic és molt més fàcil i accessible que tractar malalties orgàniques, agudes o cròniques. Per exemple una emoció recurrent pot ser una alerta primerenca que ens ajudi a evitar el desenvolupament posterior d’una malaltia, abans que es manifesti com un malestar físic.

En altres temps, quan a una persona li passava alguna cosa, el primer i fonamental era la seva resposta emocional cap al passat. Aquestes experiències s’explicaven per mitjà de la saviesa, generant un coneixement que no separa sinó que aprofundeix en la interrelació constant entre manifestacions físiques i emocionals.

En l’època daurada de la MTX dels metges visitaven a les famílies en forma periòdica orientant i apoderant perquè preservessin la salut i per això rebien pagaments i intercanvis. Però quan algú emmalaltia deixaven de rebre aquesta contribució fins que millorés.

Una història de lluita per la saviesa del poble

A principis del segle XX a la Xina van començar a formar molts doctors en Medicina Occidental fins que en els anys vint va arribar a prohibir la pràctica de la Medicina Tradicional per considerar-se ” endarrerida ” o ” bruixeria “… et sona a alguna cosa ? 😉

El 17 de març del 1929 el poble i els metges de MTX van organitzar una gran manifestació a Xangai reclamant la restitució de la MTX i amb bon resultat, reivindicant la seva efectivitat, baix cost i la seva condició legal.

Els anys seixanta la Revolució Cultural va voler esbudellar a la MTX dels seus aspectes i orígens xamànics, perseguint i empresonant a diversos mestres que practicaven l’art sanador del Qigong i erradicándolo dels hospitals, per aquest motiu no sigui molt coneguda la capacitat humana de percebre, conrear i emetre energia per diagnosticar i curar. No obstant això en els ’80 es comencen a fer proves amb tecnologia moderna demostrant la realitat física d’aquestes emissions i així poc a poc es va reintroduint aquest art ocult.

La Ciència i els «cuentos xinos»

Per als que vam ser criats amb arrelament en el pensament positivista (la visió que imbueix la ciència moderna), hi ha una enorme quantitat d’assajos i proves científiques de l’efectivitat dels tractaments amb MTX per moltíssimes malalties. A més és interessant saber que molts estat de salut que la medicina occidental considera ” incurables ” i també altres ” d’origen desconegut ” són explicables i tractables moltes vegades amb bons resultats en la MTX, principalment perquè reconeix i sap com treballar el patró energètic subjacent al desequilibri.

La decisió de com tractar correspon a cadascú

Es considera al cos humà com un microcosmos que ha vibrar harmònicament amb el macrocosmos on vivim. Un desequilibri energètic, o un desharmonia, deriva en una malaltia. Quan el cos està harmònic amb l’interior i l’exterior, és quan estem en la freqüència anomenada ” salut”.

Dins la Medicina Tradicional Xinesa (MTX), trobem diferents disciplines : digitopuntura, acupuntura, fitoteràpia, pulsología, moxibustió, aromateràpia, iridologia, Auriculoteràpia, cromoteràpia, que fan que aquesta medicina sigui tan completa i inclusiva. Les dietes i els massatges (externs com el Tui – na i dels òrgans interns com el Chi Nei Tsang) són molt importants dins de l’estil de vida aquest poble, com així també el Chi Kung.

Tota aquesta diversitat obre un ventall d’opcions de tractament per cadascú segons allò en el que creu i amb el que se senti còmode, inclòs un tractament o acompanyament des de la medicina occidental. La integració de diferents tècniques i fonts de coneixement genera més riquesa i possibilitats per a tothom.

És fascinant veure un especialista en Medicina Tradicional Xinesa en acció, ja que compta amb diferents abordatges per arribar a la causa de la malaltia, detectant els meridians o canals que estan bloquejats. L’estat d’ànim del pacient és molt important perquè depenent del tipus de desharmonia emocional que tingui, serà la condició que manifesti.

En la MTX es tracta «individus únics» i no «malalties», per això és que davant dos éssers amb la mateixa condició, no serà igual el tractament a seguir. Són dos cossos diferents, dues vivències diferents, dos camins diferents d’aprenentatge i sanació. Per això és que la Medicina Tradicional Xinesa és una medicina holística, ja que contempla l’harmonia entre cos, ment i esperit.

Comments are closed.