Actualitat

El Fòrum Narcís Monturiol escolta la CIC a Gràcia

Aquest passat dimarts 16 de juny, a partir de la 19:30 h, el Fòrum Narcís Monturiol (un grup polític que promou el coneixement i el debat entorn les grans qüestions que ens afecten) va convidar Xavier Borràs, de la Comissió de Comunicació, a parlar de la Cooperativa Integral Catalana (CIC), als locals de La Violeta, a la vila de Gràcia,  en el darrer acte d’aquesta entitat abans de les vacances d’estiu.

Borràs (que va presentar al públic un dels animadors del Fòrum, en Xavier Fuster), que va viure els inicis fundacionals de la Cooperativa, amb aquelles memorables jornades itinerants de 15 dies pels Pallars (Jussà i Sobirà), va incidir en la presentació, especialment, en els principis i objectius, funcionament i organització assembleària de la CIC, posant especial èmfasi en el decreixement, com a motor econòmic, i en els projectes comunals, com la CAC, la XCTiT o les ecoxarxes al territori.

En el debat, van sorgir dos temes cabdals: el de l’abús de poder en relació amb els anomenats recursos energètics (especialment aigua i energia) i el malbaratament de la massa forestal del país que, com ja s’ha dit en alguna ocasió, és la més quantiosa de la nostra història. Alguns dels qui van debatre fins i tot van proposar que des de la CIC es podria negociar amb propietaris i administració per poder fer-se càrrec dels boscos que, tot i de propietats privada, es troben abandonats.

En aquest sentit va explicar com la història oficial s’havia encarregat d’esborrar qualsevol rastre dels comunals que eren font de vida i de democràcia als pobles, especialment a muntanya. També, va manifestar que des de la Cooperativa hi havia interès i voluntat a incidir en la qüestió de la cura dels boscos i va recordar que des de la XCTiT, per exemple, s’estava fent un prototipus d’estufa que podria admetre estella de més grans dimensions, amb què encara es podria aprofitar millor la fusta sobrant sense que calgués fer-ne pèl·let.

Xavier Borràs va parlar de la CIC a La Violeta de Gràcia, convidat pel Fòrum Narcís Monturiol.

Xavier Borràs va parlar de la CIC a La Violeta de Gràcia, convidat pel Fòrum Narcís Monturiol. [Foto: Montserrat Escayola.]

El Fòrum Narcís Monturiol

El Fòrum pren el nom de Narcís Monturiol (inventor del primer submarí tripulat amb motor de propulsió), nascut gairebé fa dos segles a Figueres, que va ser una persona avançada al seu temps com a inventor, lliurepensador, republicà, federalista català  i socialista utòpic.  Va representar  el què avui en dia en diríem un «personatge transversal» i va fer seves les idees més avançades del seu temps. El Fòrum Narcís Monturiol, doncs, agafa el submarí amb la idea de fer una travessa llarga i plena de coneixences, que es va iniciar ja l’any 2011.

Els seus integrants provenen dels camps de l’educació, del sindicalisme, del dret, de l’ecologisme, de la petita empresa, de l’àmbit de la recerca, del món editorial…, i volen contribuir al debat essent coneixedors que el paradigma ambiental i l’hegemonia global del capital financer promou grans tempestes i tsunamis adversos pels pobles.

Tags: , , ,

Comments are closed.