Destacats / Economia comunal / Sense fronteres

Crònica de la taula rodona a Palència sobre els béns comunals

El passat divendres 30 de gener va tenir lloc a la Biblioteca Pública de Palència un acte de taula rodona-debat sobre la democràcia participativa, el consell obert, l’espoli del medi rural i la sobirania de les terres comunals. Aquest va ser organitzat per la CNT Palència i per l’Ateneo Libertario Eduardo de Guzmán. Alguns membres de la Cooperativa Integral Catalana van ser convidats a assistir-hi però no van poder fer-ho.

L’acte va comptar amb els següents ponents:

  1. Carlos Lamalfa, advocat i secretari de la Federación Palentina de Entidades Locales Menores.
  2. Jerónimo Aguado “Jeromo”, activista pagès membre de la Universidad Rural Paulo Freire, de la Plataforma Rural i de la Vía Campesina.
  3. Cristal Alejos, membre de la xarxa “Stop Expolio de los Bienes Comunales” i del grup de creadors del documental “Stop Expolio”, procedent de Lleó.
  4. Qoliya, membre de la Confederació Nacional del Treball de Valladolid.

Algunes de les consignes que van sortir a la llum per part dels ponents van ser:

«Allò comunal no és terreny, és sobirania, és Autogovern.»

«Hauriem d’aixecar-nos tota la població contra l’espoli dels nostres drets, llibertats i Béns Comunals.»

«Les gents dels pobles ens han ensenyat a viure amb poc.»

«No entra en la lògica del Capital que als pobles puguem ser autònoms i autoorganitzats.»

«La societat s’ha de transformar des de baix amb homes lliures que s’organitzen entre iguals.»

«La història ens ha demostrat que la millor opció d’autogestió dels béns són les col·lectivitats.»

El nombre d’assistents va ser de més de mig centenar de persones, en el que va ser un acte on la gent del públic va poder participar activamente, entre la que destaca la Plataforma de Omaña en León, que van rebre una gran ovació després de la seva intervenció i que a més van venir a l’acte persones de diferents províncies com Àlaba, Lleó, Valladolid, Astúries o del nord de Palència.

En aquesta xerrada es va parlar de la història dels Consells Oberts, òrgan de veritable democràcia directa i horitzontal que després de més de 10 segles d’història avui encara existeix i que amb la Ley de Racionalización i Sostenibilidad de la Administración Local (llei Montoro) es pretén eradicar dels nuclis que encara el conserven, i dels Béns Comunals, tot allò que els Consells gestionen i que pertany a tots els veïns, com poden ser terres, muntanyes o rius, o la seva situació actual degut a què molts d’aquests òrgans assemblearis corren perill si, entre altres coses, no han presentat les seves comptes abans del 31 de desembre de 2014. Per això es va dir que és una desamortització encoberta i que afecta tota la península, especialment Castella i Lleó.

Posteriorment, ja al local de CNT Palència, va tenir lloc la primera assemblea de la Coordinadora de Defensores de los Bienes Comunales que, comptant amb la participació de tot aquell que va voler a títol individual o representant algun col·lectiu, comença a organitzar la lluita que s’està duent a terme des de diferents punts de la península Ibèrica.

La crònica de l’acte s’ha publicat al bloc de CNT Palència:
http://cnt-ait.net/cntpalencia/2015/02/02/cronica-de-la-mesa-redonda-sobre-los-bienes-comunales/

L’acte es va gravar en vídeo:

 

Ja has vist el documental “Stop al expolio de los bienes comunales”?
http://cooperativa.cat/documental-stop-al-expolio-de-los-bienes-comunales/

Tags:

Comments are closed.