Col·lectivització / Esdeveniments

6 de juny: Mas Ciurana, art i resistència

Aquest pròxim divendres 6 de juny, Mas Ciurana, el centre social ocupat i autogestionat a Hostalric, davant de l’estació de tren, celebra, com a actes de protesta contra l’imminent desallotjament del centre, dos importants esdeveniments: d’una banda, la inauguració, a partir de les 16:00h, de l’exposició col.lectiva, efimera i itinerant d’Artistes del Montseny, Collita d’Art, amb L’art que cultivem, i un seguit d’actes i actuacions; de l’altra, una concentració pacífica contra aquest desallotjament a la plaça dels Bous de la població a partir de les 20:30 h.

El CSOA Mas Ciurana

cartell_ciuranaA finals de setembre del 2013, un grup de persones de la comarca, van iniciar un projecte de caire social: crear un espai per al poble i gestionat des del poble de forma horitzontal i assembleària, on tothom tingués cabuda i pogués desenvolupar projectes de caire social i cultural.  Com que al poble d’Hostalric existia la finca de Mas Ciurana, un lloc meravellós i encantador, que per desgràcia els seus propietaris el tenien en total abandó i ruïnós, van decidir alliberar aquest espai.  Gràcies a aquesta iniciativa, vam poder aturar els actes vandàlics i robatoris que s’hi succeien setmana rere setmana i, van fer un esforç per recuperar i arreglar aquest espai i el seu entorn, la finca de Mas Ciurana, una casa modernista catalogada de principis de segle XX.

El Centre Social Mas Ciurana, ha estat un projecte obert a la participació ciutadana i on s’ha donat cabuda a tota mena d’iniciatives: des de jornades sobre infinitat de temes com el veganisme, les energies renovables, la bioconstrucció, alternatives socials, etc., fins a presentacions de col·lectius, conferències, debats i tallers i cursos a preus populars. També ha estat un lloc obert per allotjar diferents projectes socials com la Cooperativa Integral Catalana, la Cooperativa de Consum Socarrel i la Plataforma d’Afectats per la hipoteca, entre d’altres. I, per últim, han pogut oferir una àmplia programació cultural: teatre, dansa, concerts, titelles, etc.

Fa uns mesos, Adif, propietària de la finca que estaven deixant caure a terra, van interposar una denúncia penal al jutjat de Santa Coloma de Farners per l’ocupació de la casa. Tot seguia el seu procés habitual fins que, el passat dilluns 19 de maig, comunicaven una ordre de desallotjament cautelar cap al centre social. Aquest tipus d’ordre es demana al principi d’una ocupació quan existeixen danys estructurals a l’edifici o representa un perill per a les persones, i no mig any després. Sembla ser que durant aquests set mesos i mig no els ha importat la seguretat.

Es va presentar un recurs contra aquesta injusta ordre i el jutge va decidir aturar el desallotjament fins que es resolgui el recurs, si el recurs sortís a favor d’Adif, s’interposaria un altre recurs un graó més amunt, que triga uns 30 dies a resoldre. l, la lògica diu que el jutge segueixi el mateix criteri.

Com que els han informat que aquest procés no atura l’ordre de desallotjament han iniciat una campanya de recollida de signatures i segells d’entitats i comerços en suport amb el centre social ocupat Mas Ciurana, i per això aquest 6 de juny del 2014 tindrà lloc a Mas Ciurana l’acte de suport amb actuacions en directe i una exposició d’artistes de la zona, com ja hem informat, i una concentració contra el desallotjament.

Per altra banda, la programació del centre continuarà endavant, ja sigui aquí o en un altre espai.  Continuen, doncs, endavant: no ens poden prendre la il·lusió per un món millor i més just!

Collita d’Art. L’art que cultivem

Són artistes que s’expressen mitjançant llenguatges diversos –escultura, pintura, teatre, fotografia, circ, poesia, música, dansa, etc.…- i baixen des de la muntanya per a compartir una bona estona de celebració en un lloc tant especial com és Mas Ciurana.

“Com que cadascú es trobava sol al seu raconet de muntanya fent art, fent hort, criant nens i nenes, cuidant gallines, ases, gats, expressant-se des d’una íntima introspecció col·lectiva o exagerant una limitada expansió, es van donar la oportunitat de trobar-se, de veure’s les cares, de somriure o bé de sortir plorant, de compartir i aplaudir-se mútuament entre abraços i recels, mocs i abonaments, granotes i grills, porcs senglars i cogombres.

A l’exposició hi trobareu el reflex d’un intens treball de camp, d’una ruralitat artística plena i quotidiana, d’una fornada cultural única… Una bona collita, d’una bona sembra… Bon profit!

expo_ciurana

Tags: , , ,

Comments are closed.