Actualitat / Destacats

29/30 de març. Jornades de bioconstrucció a Calafou

Doble taller de bioconstrucció a Calafou

Què farem?
1. Repararem la paret de tàpia de l’antic molí paperer, la construcció més antiga de la colònia
La tàpia (o tapiera) és una tècnica de construcció que utilitza terra argilosa premsada i un cobriment, en el nostre cas de cal, per construir edificacions de tota mena. Utilitzant materials disponibles en abundància a la zona, argila, terra, sorra del riu, pedres, etc., podem realitzar les construccions que vulguem sense haver d’utilitzar ciments, morters i àrids que s’extreuen de les mines i pedreres sense mantenir cap mena d’equilibri ecològic amb l’entorn. L’antic molí paperer de la colònia requereix un treball de restauració d’aquesta tàpia per poder mantenir la integritat de l’estructura en òptimes condicions. Coneixerem les diverses etapes de construcció amb aquesta tècnica, així com les fases que cal fer per a la rehabilitació, si es troba malmesa la tàpia, cercarem els materials necessaris i treballarem sobre la tàpia per avançar en la seva restauració.
2. Arrebossarem amb argila la casa vermella, l’edifici per a les visites
L’aïllament amb argila de parets interiors i exteriors és una de les solucions en bioconstrucció més esteses al món. L’argila és la matèria primera de la construcció amb tapiera, les toves i els moderns maons cuits, per les seves propietats tèrmiques, acústiques i mecàniques. Treballarem l’arrebossat i aïllament amb argila en totes les fases, des de l’obtenció de les matèries primeres a la zona de la colònia, el tamisat, la preparació amb sorra en diferents proporcions segons la fase del procés de cobriment en què ens trobem, fins a la col·locació a la paret que volem cobrir, aïllar i protegir amb argila. En aquest cas, la “casa vermella”, l’allotjament per a les visites de curta, mitja i llarga estada a la colònia.
Què has de portar?
 
  • Roba còmoda per treballar i que puguis embrutar
  • Guants de treball
  • Ganes d’aprendre i participar amb els tallers i activitats.
Quan?
El cap de setmana del 29 i el 30 de març, de les 10:00 h de dissabte fins les
16;00 h de diumenge
Quant costa?
Les formacions i tallers, així com l’allotjament a la casa vermella o al càmping són gratuïts. Les unitats monetàries que us demanem són per a cobrir les despeses d’alimentació, aigua i llum durant les jornades i inclouen:
  • Esmorzar, dinar i sopar de dissabte 29.
  • Esmorzar i dinar de diumenge 30.
Per donar valor a la proposta formativa i poder-nos organitzar i estalviar recursos amb la cerca i compra dels ingredients anant a última hora o haver d’anar el mateix dia de les jornades us demanem que feu la inscripció i pagament de manera anticipada:
  • 20 euros si t’inscrius i efectues el pagament abans del 25 de març mitjançant ingrés al compte bancari de Triodos: ES37 1491 0001 23 2027034822 (envia’ns el justificant a l’adreça calafou@cooperativaintegral.cat.
  • 25 euros si t’inscrius i efectues el pagament a partir del 26 de març o bé si ho fas directament amb diners de butxaca a la colònia
  • Acceptem fins a un 20% del pagament en moneda social.
Inscriu-te omplint el formulari:
On?
A Calafou, Colònia ecoindustrial postcapitalista. En aquest enllaç: https://calafou.org/ca/content/on, trobaràs informació sobre com arribar-hi.
També, et recomanem que et miris la secció visites: https://calafou.org/ca/content/visites.
Tags: ,

Comments are closed.