El cap de setmana del 25 al 27 de juliol tindran lloc al Mas Serradell (Begudà [Alta Garrotxa]) les XLVII Jornades Assembleàries de la Cooperativa Integral Catalana, en què durem a terme una nova reflexió col·lectiva per abordar el monogràfic «Terra, territori i comunal». Aquest cop el monogràfic s’iniciarà divendres a la tarda i s’allargarà tot dissabte, i l’Assemblea permanent de la CIC la farem diumenge al local del projecte Isthar a Olot, tot plegat gràcies a la col·laboració de la gent de l’Ecoxarxa de la Garrotxa.
Recordeu de fer la vostra inscripció a les jornades al més aviat possible a través del formulari habitual.
Tot seguit us passem detall provisional de la logística i el calendari.
XLVII Jornades Assembleàries – Terra, territori i comunal
- Data : Del 25 al 27 de juliol
- Lloc : Garrotxa.
- Divendres i dissabte : Ecovila Peacegarden Lung Ta, situat al Mas Serradell (Begudà, Alta Garrotxa). El Mas Serradell es troba al poble de Begudà, que pertany al municipi de Sant Joan les Fonts.
- Per arribar: sortida 81 (Olot Est, Begudà) de la A-26 Olot-Girona. Per arribar a Begudà s’ha d’entrar pel trencant indicat i travessar tot recte la zona de naus industrials.. Quan s’arriba a les bústies que estan a l’entrada del poble (petit i vell) veureu el primer cartell indicatiu de Lungta de colot blau turquesa. . Des de aquest punt s’han de eguir els cartells i s’arriba directe Per arribar en el Transport Public http://www.teisa-bus.com/
- Diumenge: .Assemblea Permanent al local del Projecte Ishtar (Olot, Garrotxa) [carrer del Doctor Bartrina, 10] http://projecteishtar.com
- Monogràfic: Terra, territori i comunal
- Inscripció (per facilitar la coordinació i la logística de les jornades): http://jornades.cooperativaintegral.cat
- Mainada/infants: dinamitzat per l’equip d’acompanyament de l’Oficina d’Educació. https://cooperativa.ecoxarxes.cat/file/view/256013/projecte-acompanyament-a-nens-i-nenes-a-les-jornades-assemblearies
- Cuina comunitària: dinamitzat per l’ecoxarxa i Lung Ta (àpats: esmorzar 2 um i dinar/sopar 3 um.) Imprescindible que tothom porti i es faci responsable dels seus estris que vulgui per menjar, només per una qüestió de senzillesa operativa a l’hora de la gestió del material i els espais.
- Espai per dormir: amb tenda de campanya o furgoneta, amb màrfega i sac (
també es disposarà d’alguns matalassos)(a Lung Ta no tenim matalassos, algú ha dit de portar-ne?). En principi, comptarem amb espai per dormir en llit per qui ho necessiti, i en alguna casa de companys afins de l’entorn.
- Infopoint durant totes les jornades, per recollir informació sobre finques i recursos rurals al territori.
Guió per al desenvolupament del monogràfic
Els eixos principals en els qual aprofundir en grups (detalls més a baix) seran:
1. (Divendres a la tarda) L’autodefensa del territori.
2. (Dissabte al matí) Cap a on volem anar? El comunal i la terra com a bé comú.
3. (Dissabte tarda) Com ho podem fer? Autogestió del territori.
_____________
CALENDARI (provisional)
[Previsiblement hi haurà petites modificacions per ajustar els horaris.]
DIVENDRES 25 de JULIOL
13:00 h Arribada i acollida.
14:30 h Dinar.
16:00 h Presentació del projecte del Mas Serradell.
16:30 h Presentació del bloc «Autodefensa del territori».
17:00 h Reflexió i debat en grups.
18:30 h Descans.
19:00 h Plenari i conclusions.
21:00 h Sopar.
DISSABTE 26 JULIOL
09:00 h Esmorzar.
10:00 h Presentació del bloc «Cap a on volem anar? El comunal i la terra com a bé comú».
10:30 h Reflexió i debat en grups.
12:00 h Descans.
12:30 h Plenari i conclusions.
14:00 h Dinar.
16:00 h Presentació del bloc «Com ho podem fer? Autogestió del territori».
17:00 h Reflexió i debat en grups (un grup per a cada àmbit temàtic).
18:30 h Descans.
19:00 h Plenari i conclusions.
20:00 h Acords generals.
21:00 h Sopar.
Acords generals
Com ens organitzem i com ens coordinem, de cara a donar continuitat a aquests àmbits de treball?
Proposta d’Oficina de Terra i Territori
– Grup d’habitatge.
– Grup de gestió forestal integral.
– Aigua (XNCA…)
– …?
Proposta de declaració procomunal
DIUMENGE 27 JULIOL
09:00 h Esmorzar.
10:30 h Assemblea permanent a Olot (ordre del dia obert).
(en paral·lel acollida a nou vinguts, per coneixer com funciona la CIC)
15:00 h Dinar.
__________________
El monogràfic en detall:
1. (Divendres a la tarda) L’autodefensa del territori, és a dir, com a partir de l’autoorganització dels iguals, exercim el legítim dret de protegir i defensar la nostra terra i el nostre territori. Com garantim el desenvolupament vital, harmònic i interdependent, de l’entorn natural i de les nostres comunitats humanes davant dels agents destructors de l’Estat i del mercat, que només busquen la màxima rendibilitat, el benefici, el control i el monopoli mitjançat l’explotació del territori i dels ésser humans.
2. (Dissabte al matí) Cap a on volem anar? El comunal i la terra com a bé comú. L’horitzó és una part important del camí i és per això que hem d’aprofundir en la recuperació de la terra i del territori com a bé comú. Autoorganitzar-nos és l’únic camí per poder fer-nos responsables directes de cuidar, mantenir i millorar la terra, a escala humana i sense intermediaris (empreses, partits, ni parlaments).
Recuperem el tercer punt de les bases de la crida a la revolució integral: «Allò comú, allò públic»: http://integrarevolucio.net/ca/revolucio-integral/bases/
Recuperar la propietat com a bé comú, amb possessió i control popular
- Hem de recuperar el control de la terra i dels mitjans de producció com a béns comuns, garantint-ne l’ús a través de la propietat comunal (de la comunitat) i, per tant, com a béns públics.
- Rebutgem la propietat privada com a eina de les classes poderoses per acumular capital i establir el control sobre l’ús i la propietat de la terra i dels mitjans de producció, que perpetua el règim de dominació mitjançant el treball assalariat, l’acumulació, l’explotació i l’especulació.
- L’interès particular ens allunya, ens individualitza i destrueix la propietat comunal i els béns comuns.
A partir d’aquí ens hauríem de plantejar que:
El bosc és part fonamental per a la vida i la massa forestal és l’element central per a la supervivència i la recuperació d’aquesta. Davant de la degradació dels nostres territoris, promoguda per la cosmovisió de producció i destrucció industrial, estatal i capitalista, necessitem articular un pla estratègic de reforestació general. Recuperar el bosc autòcton, com a pas previ per recuperar el règim de pluges i la fertilitat de les terres, ha de ser objectiu de les comunitats humanes d’aquest segle, tot superant una visió parcial, utilitarista i merament productivista.
En l’actualitat, el sistema de producció industrial i monopolístic, ens està abocant a una dràstica reducció de la biodiversitat, un mercat on cada vegada existeix menys diversitat d’aliments, ja que només els més rentables son produits i per tant, son els que consumim de manera majoritària (independent de que siguin aliments ecològics, tòxics o transgènics). Es per això que no només es tracta de viure i menjar saludable, sino que hem de recuperar la capacitat de decidir i planificar el que manjem, a on i en quines condicions ho fem.
Hem de començar a reflexionar com serà una més que necessària reforma agrària popular i revolucionària, que durant aquest segle XXI, ens permeti avançar en l’accés a la terra i l’apoderament dels mitjans de producció, amb teconologies apropiades i reapropiades.
Recuperar una cosmovisió comunitària, integral i complerta, és fonamental per afrontar la vida, tal i com ho va ser la pagesia de la societat rural popular, el cooperativisme colectivista en el marc de la societat industrial o la permacultura en la actualitat. La terra no pot ser unitat de canvi, ni producte de mercat, ni bé d’especulació.
El comunal esdevé a partir d’un procés d’afimarció comunitària a través dels usos i costums que diversos pobles i comunitats humanes han exercit durant diferents etapes de la història, en relació a les terres i als territoris on han desenvolupat la seva vida col·lectiva. Aquest règim popular es construeix sobre una base d’autoorganització popular, assembleària i fraternal, on el comú dels veins (veins i veines d’un poble, comunitat o municipi) determinen els usos de la terra comunal, garantitzant la supervivència de la comunidad i la continuitat d’aquesta.
En l’actualitat a partir de l’aprenentatge de l’història, tenim l’oportunitat de recuperar tot allò positiu d’aquesta cosmovisió, enriquint-la per projectar-la cap al futur, des del present. Necessitem la terra i el nostre vincle amb ella, recuperem-ho per avançar en la revolució integral.
3. (Dissabte tarda) Com ho podem fer? Autogestió del territori
Des de la base d’una cosmovisió pro-comunal de la terra i d’autodefensa del territori, volem aprofundir en àmbits d’autogestió que ja estem desenvolupant:
1. Gestió forestal integral (boscos)
2. Planificació de cultius [terres agrícoles, conreus] superant el cultiu ecològic.
3. Nova cultura de l’aigua -> aquifers, pous, plujes i gestió de l’aigua
4. Habitatge, protecció i accés a la terra (i als espais i a les fonts d’energia). Gestio integral de terres, i dels residus.
5. Enxarxament amb xarxes i iniciatives rurals.
— Sistemes de comunicacions al territori. Comunicacio amb zones rurals i guifi.net
— Proposta sobre les EcoXarxes: que aquestes es plantegin esdevenir un nexe d’enxarxament, reconeixement mutu, promoció i difusió de projectes d’autogestió, cooperació, agroecologia, suport mutu, defensa del territori… i no ser només xarxes autogestionades d’intercanvis, passant la moneda social a ser una pota de tot plegat i no el centre [pendent de presentar document].
__________________
DETALLS LOGÍSTICS
Espais per activitats:
Tenim dos espais coberts per unes 35 persones assegudes cada un, apart dels espais de cuina i d’estar. Espais exteriors tenim de totes les mides, però hem de trobar una carpa gran per disposar de un espai exterior cobert. Si sou tan amables des de l’ecoxarxa de ajudar a facilitar-ho, estarem agraïts.
També estan els espais oberts i tancats de l’escoleta, que s’enten que son destinats a les activitats amb la mainada.
Cuina:
També focalitzarem nosaltres els apats a casa per una qüestió de senzillesa a l’hora de coordinar-nos a casa, i a l’hora de trobar producte local. Recordo que quan varem estar parlant a ishtar el mes passat, l’Epi va comentar que podeu ajudar a facilitar el trobar productes de la ecoxarxa. La Marta de la llavor és el contacte de referència en això.
Necessitarem també producte de la CAC, suposo que es possible fer arribar producte per la ocasió, si és que la ruta de la CAC fos més tard.
Amb això Sabina ens podem coordinar tu i jo, per ajuntar-ho amb el que es necessiti a ishtar.
Imprescindible que tothom porti i es faci responsable dels seus estris que vulgui per menjar, nomes per una qüestió de senzillesa operativa a l’hora de la gestió del material i els espais.
Condicions per pernoctar:
Tenim espai per acampar amb tenda i per a aparcar furgonetes o caravanes, però NO tenim espais interiors disponibles per que n’hi han espais que no volem fer servir per a la pernoctació, i els que sí, estaran en bona part ocupats per gent que ve per les celebracions que comencen el dimecres amb l’aniversari del Luan i segueixen dijous amb l’aniversari de l’Isabel i divendres el dia fora del temps, etc…
Així doncs oferim espai per acampar amb tenda o furgo, però que cadascun porti la seva casa autogestionada a sobre, i els seus estris de menjar. Si hi ha algú amb necessitats especials que ho comuniqui amb anterioritat i ho adaptem, cap problema, però estarem molt agraïts si tothom es pren aquest dos petits referents amb una mica de disciplina, faria molt favorable la fluïdesa amb la resta d’activitats.
Parking:
Tenim espai per aparcar furgonetes per dormir o caravanes i alguns cotxes, pel que hem decidit que tothom aparqui a la zona industrial i aparcarem a casa no més que els cotxes que facin de llançadora o algun cas especial.
Dia fora del temps, i taller de bioconstrucció:
Encara no hem concretat com volem celebrar el dia fora del temps degut a que n’hi han gents especials de viatge que tornaran en uns dies i volem preparar-ho amb els. No més puc assegurar que hi haurà taller sobre el compte maya del temps, més enllà no puc donar més informació sobre el que passarà aquell dia, però serà un dia de celebració pel que haurem de adaptar-nos ambdues parts a compartir els diversos espais. Crec que no hi haurà cap problema pel que fa a les activitats que teniu programades pel divendres a la tarda, però pot ser us perdeu part del que passi al voltant.
El que vulgui venir abans de divendres, es totalment benvingut, no més ha d’avisar i respectar els referents per dormir i menjar.
El curs de bioconstrucció comença dilluns tot just acabades les JJAA. El que vulgui pot participar, sempre que respecti la valoració de bescanvi, en moneda o en algun altra forma d’intercanvi.
Intercanvi:
Compto amb que encara hi ha la bona costum d’oferir un intercanvi al lloc que rep les jornades, tot i que enlloc sembla que sigui rellevant.
Jo ja he enfocat atenció amb el grup en definir quina mena d’intercanvi volem. Si son feines a casa tenir-les preparades per aprofitar l’empenta del aforament i si és alguna cosa més especifica o professional, tenir-ho també ben clar per reunir-nos i tractar-ho.
Com arribar:
sortida 81 (Olot Est, Begudà) de la A-26 Olot-Girona. Per arribar a Begudà s’ha de entrar pel desviu indicat i travessar tot recte la zona de poligons industrials. una vegada que s’arriba a les bústies que son a l’entrada del poble (petit i vell) es pot veure el primer cartell indicatiu de Lungta en color blau turquesa. Des de aquest punt s’han de seguir els cartells i s’arriba directe.
Pingback: En Catalogne, « Biens communs et terres communes » » COORDINATION de la NOUVELLE EDUCATION POPULAIRE