Assemblea Permanent / Jornada Assembleària

14-16 de novembre. JJAA: «El paradigma de l’autonomia i la independència de Catalunya»

El pròxim cap de setmana del 14 al 16 de novembre celebrarem al Mas Malleu (Alta Garrotxa) la Cinquantena Jornada Assembleària de la Cooperativa Integral Catalana sota el lema El paradigma de l’autonomia i la independència de Catalunya, en què volem abordar, més enllà del procés participatiu que ha esdevingut la «consulta» sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya, quin és el nostre pensament i acció en relació a la independència sense Estats.

L Jornada assembleària. El paradigma de l’autonomia i la  independència de Catalunya

  • Monogràfic: El paradigma de l’autonomia i la  independència de Catalunya.
  • Data: del 14 al 16 de novembre.
  • Lloc: Mas Malleu, veïnat de Gratacós, conegut també com Pont del Llierca ([Montagut/Tortellà] Alta Garrotxa) – http://malleugarrotxa.blogspot.com.es
  • Transport: tant els qui disposeu de vehicle com els qui no és important que us apunteu al formulari per organitzar els viatges; en tot cas, per bé que la companyia Teisa passa per la zona, només seria recomanable arribar fins a Torelló amb tren o bé fins a Olot amb Teisa i comptar amb vehicles llançadora des d’aquests indrets. Per carretera, des de Barcelona s’agafa la sortida de l’autovia A-26 en direcció a Montagut( i anant cap a Tortellà, just passat el riu Llerca mà esquerra hi ha el trencall cap al Mas Malleu.
  • Inscripció: per facilitar la coordinació i la logística inscriviu-vos a: https://intern.cooperativaintegral.cat/ca/form/inscriu-te-a-la-l-jornada-assemblearia-de-la-cooperativa-integral-catalana
  • Contactejornades@cooperativaintegral.cat.
  • Mainada: dinamitzat per l’equip d’’acompanyament de l’Oficina d’Educació. Vegeu:
    https://cooperativa.ecoxarxes.cat/file/view/256013/projecte-acompanyament-a-nens-i-nenes-a-les-jornades-assemblearies. És important que si veniu amb infants ho especifiqueu al formulari.
  • Cuina comunitària: dinamitzat pel Grup de Cuina de Terrassa (àpats: esmorzar 2 um; dinar/sopar 3 um.).
  • Espai per dormir: els terrenys d’acampada estan situats a les terres de Mas Malleu. Es recomana dur tenda, llanterna, sac de dormir, màrfegues i flassades. Per a les persones amb dificultats hi haurà llocs disponibles al mateix Mas Malleu.

OBJECTIUS

Es tracta d’exposar diferents propostes emancipadores, de cara a clarificar les vies per avançar en el paradigma de l’autonomia. Generar reflexió i debat perquè cadascú pugui escollir de manera conscient les tàctiques i estratègies que més s’apropin a la llibertat, l’autonomia, l’autogestió i els diversos principis de la Cooperativa Integral i d’altres moviments socials.

CALENDARI DE LES JORNADES

—DIVENDRES 14 NOVEMBRE—

18:00 h Taula rodona, “Revolució integral per a la independència sense Estats”.

21:00 h Sopar

—DISSABTE 15 NOVEMBRE—

10:00 h Presentació del monogràfic
11:00 h Reflexió en petits grups. Tots els grups reflexionem de manera transversal, principalment centrant-nos en el plantejament del bloc ‘A’ (vegeu més avall els diversos blocs).
13:00 h Plenari per posar en comú les conclusions, propostes o idees.
14:00 h Dinar.
16:00 h Reflexió en petits grups. Cada grup en paral·lel reflexiona específicament sobre alguna de les propostes ‘B’, ‘C’ i ‘D’ (i d’altres no plantejades que puguin sorgir).
18:30 h Plenari amb les conclusions de cada grup i conclusions finals.
21:00 h Sopar.
22:30 h Passi del curt sobre l’assemblea popular Batzarre: 
http://cooperativa.cat/batzarre-el-documental-sobre-lassemblea/)
Jam session.

Blocs de diàleg i debat al voltant de diversos eixos

Per poder reflexionar col·lectivament, hem fet un recull en 4 blocs amb algunes qüestions rellevants pel debat:

a) L’autoorganització i l’autonomia de les comunitats humanes davant de l’Estat

Com interpel·len els sectors que volen ser autònoms qualsevol Estat?

  • Reforçar el posicionament de la CIC com aposta per l’autonomia i per la construcció d’una societat autogestionada sense Estats. Bases de la crida a la revolució integral (https://integrarevolucio.net/ca/revolucio-integral).
  • Més enllà del posicionament davant de l’Estat, el desenvolupament d’iniciatives parlamentàries és una realitat amb la qual podem compartir alguns principis afins o comuns, encara que hi hagi contradiccions. És el cas de les CUP, Guanyem, Podemos, Procés Constituent, etc. Ens veiem abocats a reconèixer aquests sectors, tenir-hi contacte, veure punts d’unió i discordances, etc.
  • Davant la possible construcció d’un nou Estat com ens posicionem? Podem reflexionar sobre com un Estat català podria ajudar o no a augmentar els nivells d’autonomia de les comunitats humanes.
  • Del punt de vista del desenvolupament de l’autonomia es tracta de reforçar el nostre posicionament en relació a la proposta del nou Estat: consolidar l’auto-organització, un camí sense retorn que ha de quedar clar davant dels qui volen un nou Estat; qualsevol comunitat humana que aposti per aquesta via ha de poder tenir legitimitat per poder desenvolupar-se de forma autònoma, i aquesta autonomia ha de ser reconeguda. Si amb un Estat català l’escenari és més desitjable cal que la possible Constitució reconegui que es pot funcionar d’altres maneres amb marcs que ho reconeguin. Si no és més desitjable cal veure possibles vies d’acció per reafirmar l’autonomia i continuar treballant per una independència real.
  • Cal trencar la imposició del «contracte social» per part dels Estats com a noció hegemònica de com ha ser el sistema d’organització social, sobre la base de l’autonomia de les comunitats humanes en el territori.
  • Cal deixar obert el camí cap al dubte de molta gent en relació al fet que no es plantegen tant si volen un Estat o no, sinó que no volen pertànyer al que fins ara els/ens ha subjugat.
  • Cal conèixer el fet jurídic de les antigues constitucions, com s’hi reflectia l’autonomia (Usos i Costums) i com s’hi podria reflectir en una possiblement nova Constitució catalana
  • Anar a l’essència… “Imaginem que som nens i nenes i estem en un espai comunitari jugant amb els nostres amigues… amb les nostres joguines… i al voltant tenim altres que també ho estan fent… i més o menys coneixem…” … “Arriba un grupet que normalment no vol jugar amb els que hi som allí… i ara simpàticament ens convida a jugar al seu joc… sense obrir-nos la possibilitat de pactar-ne les regles… i perillós per les conseqüències que pot tenir… en les nostres vides…” Què faríeu? (…) No vull participar en un joc proposat per humans amb qui no tinc vincle de confiança i que no m’ofereixen acordar juntes les regles abans de començar a jugar.
  • Quines eines tenim al marge de l’estat i quines hauríem d’assolir. Un individu o comunitat humana, podria demanar asil polític a una cooperativa integral?

b) Sobre els referèndums i les consultes:

Referèndums-consultes? Dret a decidir? Qui elabora les preguntes? Tenim dret només a respondre o també el deure de elaborar les propostes? Què vol dir democràcia directa?

c) Assemblees populars, Consell Obert, comunal, Municipalisme…

Autoorganització comunitària i com recuperar la sobirania des de l’àmbit local: Municipalisme llibertari, Confederalisme democràtic (Kurdistan), Zapatisme (Chiapas, Mèxic), etc…

Sobre municipalisme llibertari: mapejar municipis que estiguin pel municipalisme ‘llibertari’, comunitats que contemplen altres possibilitats que les estrictament estatistes. El municipi és la unitat administrativa, però també territorial/tradicional, en què l’Estat és o pot ser més feble del punt de vista del poder, en què els principis d’autonomia són més factibles. A més partim dels principis d’autoorganització territorial que es basen en la sobirania, la descentralització, la subsidiaritat i l’enxarxament.

d) Identitat i Cultura

  • Debatre sobre la diferència entre identitat cultural i nacionalisme: cal un Estat per preservar la identitat? Cal un Estat per legitimar les fronteres de l’organització social que vulguem crear?
  • Cal no confondre les estructures polítiques amb el territori i tot el que comporta de fet cultural, lingüístic, històric, etc.
  • Nació, nació-estat i identitat cultural: Cap a la uniformització? Homogeneització? Integració Vs. Assimilació? Com conviuen en un mateix territori realitats culturals diverses? Entenem que en un mateix territori conviuen identitats culturals, organitzacions socials, econòmiques i polítiques diverses?
  • Respecte a la diversitat com a realitat contemporània dels territoris. Nacionalisme com a doctrina d’Estat.

​Materials de referència per al monogràfic: baixeu-vos aquest arxiu: 
http://cooperativa.ecoxarxes.cat/file/view/268731/materials-de-referencia-del-monografic-sobre-el-paradigma-de-lautonomia-i-la-independencia-de-catalunya

—DIUMENGE 16 NOVEMBRE—

09:00 h Esmorzar

10:30 h Assemblea permanent. Aquí hi trobareu l’ordre del dia (en construcció): https://cooperativa.ecoxarxes.cat/assembly/view/267563

14:00 h Dinar
Tags: , ,

Comments are closed.