Actualitat / Audiovisuals / Sense fronteres

13 de febrer. Concert de suport a la Biblioteca Reconstruir de Mèxic

Aquest pròxim dissabte, 13 de febrer, a partir de les 21:00 h, tindrà lloc a l’Associació Cultural La Hurraca (carrer de Vidal i Valenciano, 2, al Poblenou, Barcelona) un concert punk organitzat per l’Assemblea d’Adherents a la Sexta de Barcelona per recolzar a la Biblioteca Social Reconstruir, situada a Mèxic DF, on hi ha el segon fons documental mes important sobre anarquisme de l’Amèrica Llatina i demanen ajut per poder continuar fent la seva tasca.

Hi actuaran La Tara, Juego a La Moncloa i Ebolas i es projectarà un documental on s’explica la realitat de la Biblioteca.

Ricard Mestre.

Ricard Mestre.

L’anarquista català Ricard Mestre

La Biblioteca Social Reconstruir va ser fundada per l’anarquista català Ricard Mestre Ventura (Vilanova i la Geltrú, 19 de febrer de 1906 – Ciutat de Mèxic, 13 de febrer de 1997) el 1978 a la ciutat de Mèxic. Mestre, lliurepensador descendent d’una família menestral, va ser membre de la Confederació Nacional del Treball i de la Federació Anarquista Ibèrica i ocupà càrrecs institucionals i de govern a Vilanova durant la Guerra Civil. Col·laborà en la premsa escrita, on publicava sovint amb el pseudònim de José Riera. Es casà amb Sílvia Mistral (pseudònim literari d’Hortènsia Blanch), amb qui s’exilià a Mèxic, on fundà l’Editorial Minerva.

El 1978 va fundar, sense subvencions de caràcter públic, la Biblioteca Social Reconstruir dedicada a difondre idees llibertàries. Esdevingué un centre de tertúlia i l’indret on forjà amistat amb intel·lectuals com Octavio Paz, Enrique Krauze o Gabriel Zaid. A la biblioteca es custodien llibres que no han tornat a editar-se com per exemple Ricardo Flores Magón, el apóstol de la revolución mexicana, de Diego Abad de Santillán, publicat el 1925; La pornocracia, de Pierre-Joseph Proudhon, editat el 1892, i exemplars de periòdics de la Guerra Civil i de la publicació magonista Regeneración.

Comunicat dels companys de la Biblioteca Social Reconstruir

La Biblioteca Social Reconstruir es troba situada a la Ciutat de Mèxic i va ser fundada el 1978 per Ricardo Mestre Ventura. Ell va néixer a Vilanova i la Geltrú, i després de la Revolució a l’Estat Espanyol va emigrar i va trobar la seva nova llar a Mèxic.

El 1978 va decidir obrir una modesta oficina a l’avinguda Morelos numero 45 i a partir d’allí van anar aplegant documents i arxius dels altres companys i companyes anarquistes.

Comptem amb una part del patrimoni bibliogràfic de Carmen i Ignacio Portilla, Marcos Alcón, Eliseo Rojas, Benjamí Cano Ruiz, etc.

Som una de les biblioteca anarquistes més importants d’Amèrica Llatina, per la quantitat de diaris i llibres que alberguem; el llibre més antic que tenim és ,, de Proudhon de 1868; comptem amb milers de diaris anarquistes de diferents llocs del món i centenars de revistes àcrates.

La gent que més consulta la nostra biblioteca és gent jove: alguns són estudiants d’escoles que vénen a fer investigacions i altres, la majoria, que ja no estudia en escoles oficials i que s’autoeduca en la pràctica de la lectura lliure.

Realitzem conferències, xerrades, cercles d’estudi, cinema club, etc.

No som una biblioteca en el sentit clàssic del terme, perquè el nostre espai també serveix com a lloc de reunió, on acudeixen col·lectius i gent que s’organitza en la lluita contra l’autoritat i el govern.

La Biblioteca Social Reconstruir no rep diners de partits polítics, religions ni governs; es manté per donacions voluntàries d’amics i simpatitzants.

Ara estem ubicats a la planta baixa d’un sindicat on ens cobren una renda mòdica tres mil pesos (uns 170 euros al mes). Aquí tenim més contacte amb la gent del barri, que vénen als tallers i activitats que fem. Per això, creiem important mantenir obertes les nostres portes, per continuar difonent l’ideal que ens anima, que són les idees anarquistes.

Biblioteca Social Reconstruir

Godard, 20, xamfrà amb Delibes, a la colonia Guadalupe Victoria, 07790, Mèxic DF.
bibliotecasr@hotmail.com
Facebook.

cartel-concertpunk2WEB

Comments are closed.