Actualitat

Volen desallotjar l’Ateneu Popular de l’Eixample

Comunicat de l’Ateneu Popular de l’Eixample

L’Ateneu Popular de l’Eixample, situat en el número 3 del passatge Conradí (cruïlla dels carrers Rosselló i Sicília), al barri de la Sagrada Família de Barcelona, està afectat per una demanda de desallotjament en un procés judicial civil.

Aquest, però, no és un fet aïllat. La denúncia i conseqüent amenaça de desallotjament arriba poc després que hagin estat sobtadament desallotjats i derruïts els dos primers edificis del carreró, del qual l’Ateneu és el tercer. El primer va patir un incendi les causes del qual encara avui no es coneixen; el segon va ser desallotjat per l’Ajuntament poc temps després. Paral·lelament a aquests processos, diversos veïns del passatge han rebut ofertes de compra de la seva propietat.

Cal dir que els habitatges del passatge Conradí estan afectats per un antic Pla Urbanístic, que als anys 90 va ser parcialment suspès. Però sembla ser que l’Ajuntament de Barcelona està portant a terme un seguit d’operacions en aquest carrer que s’està traduint en la desarticulació de l’Ateneu Popular de l’Eixample i la destrucció dels últims reductes patrimonials que quedaven al barri de la Sagrada Família, greument afectat per l’especulació i la febre del turisme.

Context especulatiu

conradiA hores d’ara, l’Ajuntament de Barcelona no ha donat cap tipus d’informació sobre els projectes i terminis que afecten als habitatges del Passatge, així com a l’Ateneu. La falta d’informació i comunicació amb l’Administració, però, es transforma en desconfiança quan observem de manera global l’abisme entre les declaracions i les actuacions del consistori. A tan sols dos carrers de l’Ateneu, tenim l’exemple de la Myrurgia, un ampli espai que segons l’Ajuntament havia de convertir-se en un seguit d’equipaments, un dels quals una residència d’esportistes. Aquesta residència ha acabat sent un hotel de 4 estrelles.

No va ser l’Ajuntament qui va posar-hi solució, sinó les denúncies de la plataforma veïnal. L’Hotel va haver de tancar les portes l’any 2010 per sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L’Ateneu

La història de l’Ateneu Popular de l’Eixample comença el novembre del 2004, quan un grup de joves del barri de la Sagrada Família decideixen unir forces i obrir un espai de trobada autogestionat per persones i col·lectius del barri. El número 3 del passatge Conradí deixava de ser un magatzem abandonat des de feia 11 anys, i passava a ser un referent de treball sociopolític i cultural alternatiu al barri.

Durant aquest anys, els veïns i veïnes de Sagrada Família hem pogut gaudir i ser partíceps d’una gran varietat d’iniciatives i projectes transformadors. Hem gaudit amb els tallers de guitarra, de capoeira i de teatre social del grup Rebel·lart. Hem experimentat una nova forma de consumir productes agroecològics, respectuosos amb el medi ambient i amb el territori, gràcies a la Cooperativa d’Alimentació Ecològica I un Rave!

Hem llegit, debatut i après sobre una gran varietat de temes socials i polítics gràcies a la Biblioteca popular i les xerrades organitzades pel col·lectiu Telèfon Roig. També hem pres part en els assumptes polítics del barri i del país amb els joves de Maulets, l’Assemblea de Joves de l’Eixample Nord i ara d’Arran i les membres de l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample Dreta. I finalment també hem gaudit amb Festassa, el col·lectiu organitzador de les Festes Majors Joves de Sagrada Família.

Les persones que formem part d’aquest projecte no volem renunciar a l’Ateneu, l’espai que ens permet dur a terme moltes de les nostres activitats. Però també creiem que l’Ateneu és un exemple de patrimoni del barri, encara que no sigui oficialment reconegut com a tal. Es tracta d’un antic taller, una modesta edificació de dues plantes, que ens recorda la història obrera del barri de la Sagrada Família abans que comencés a transformar-se en un centre turístic.

Finalment, les persones dels col·lectius de l’Ateneu Popular de l’Eixample volem declarar que resistirem i defensarem el nostre espai de creativitat, llibertat i lluita, forjat durant tants anys i per tantes persones. No cedirem davant del joc brut de l’Ajuntament i dels especuladors. Seguirem, tal com diu el nostre lema, teixint un barri, construint un somni…

Comments are closed.