Actualitat / Economia comunal

Presenten la Canica, moneda alternativa madrilenya

Aquest passat dissabte 20 de juny s’ha presentat als locals de CNT (a la Plaça de Tirso de Molina, de Madrid), La Canica, una moneda alternativa dissenyada i gestionada per les Assemblees de la seva comunitat d’usuàries.

La Canica va néixer fa només quatre mesos i ja està fent els seus primers passos. Als barris de Lavapiés, Arganzuela i Carabanchel ja s’estan fent servir canicas en lloc d’euros per intercanviar verdura, melmelada, espaguetis, cervesa, llibres, piles, sabó … Hi ha dos bars que accepten intercanvis en canicas, una perruqueria, un gabinet de psicoteràpia , un projecte de reparació d’ordinadors… es fan classes d’anglès, italià, matemàtiques, informàtica, ioga…

La Canica vol atendre una necessitat: pal·liar l’escassetat premeditada d’euros amb què ens estan escanyant, però sobretot és part d’un pla polític, perquè se sap que no hi haurà autogestió completa de la producció i el consum mentre els mitjans de canvi i finançament estiguin controlats per bancs i estats. Els diners, més concretament el monopoli de l’emissió de diners, és una de les eines de control més poderoses del capitalisme, a molt curta distància dels monopolis de la violència, la informació i l’educació.

Per això convé no fer cas a les autoritats monetàries ni a eminències acadèmiques a sou del sistema. Els diners no són difícils d’entendre, com ens volen fer creure. A La Canica ja fa quatre mesos que maneguen els diners que han creat sense necessitat d’economistes, aprenent i ensenyant entre tots i totes.

Podeu llegir l’article d’ara fa un any en el qual la Red de Colectivos Autogestionados anunciava l’inici de la «fase de proves» d’aquesta moneda local.

rca-header

Tags: , ,

Comments are closed.