Actualitat / Ecologia / Premsa

La ZAD vence, 50 anys de lluita!!!

“On veut inventer un nouveau mode de vie … On s’oppose au projet d’aéroport et au monde qui va avec, au système qui le porte …  C’est un projet emblématique d’une logique d’aménagement du territoire autoritaire, qui contrôle les vies et détruit les terres, dans une logique de croissance et de profit.”  Le Monde (18/12/2012)

“On se bat pour une inlassable modification du future, un inlassable bouleversement.” LeMondeDiplomatique (Janvier 2013)

S’ha abandonat el projecte d’aeroport, la ZAD vence, una victòria que ja es veu amarga i complexa.

Notre-Dame-des-Landes

Notre-Dame-des-Landes

 

Comunicat conjunt del moviment anti-aeroport després de la decisió del govern

De zad.nadir.org.

Aquest migdia, el govern acaba d’anunciar per fi l’abandó del projecte d’aeroport de Notre-Dóna’m-donis-*Landes. cal assenyalar que la DUP (Declaració d’Utilitat Pública) serà oficialment no prorrogada. Per tant, el projecte serà anul·lat i inefectivo definitivament a partir del 8 de febrer.

Es tracta realment d’una victòria històrica enfront del projecte d’ordenació territorial destructor. Aquesta ha estat possible gràcies a un perllongat moviment tan determinat com a divers.

Volem primer de tot saludar avui calorosament a totes aquelles i aquells que s’han mobilitzat contra el projecte d’aeroport al llarg d’aquests últims 50 anys.

Pel que fa al futur de la zad, el conjunt del moviment reafirma des d’avui:

– La necessitat per als/as camperols/as i els/as habitants expropiades de poder recuperar al més aviat possible plenament els seus drets.

– El rebuig de tota expulsió d’aquelles i aquells que han vingut a viure aquests últims anys a la zona per defensar-la i que desitgen continuar vivint en ella i cuidar-la.

– Una voluntat que el moviment en tota la seva diversitat –camperols/as, naturalistes, veïns/as, associacions, antics i nous habitants– es faci càrrec de les terres a llarg termini.

Per dur-ho a terme, necessitarem un període de congelació de la redistribució institucional de les terres. En el futur, aquest territori ha de poder seguir sent un espai d’experimentació social, mediambiental i agrícola.

Pel que fa a la qüestió de la reobertura de la carretera D281, tancada pels poders públics en 2013, el moviment es compromet a respondre per ella mateixa. La presència o la intervenció policial solament aconseguirien agreujar la situació.

Desitgem, d’altra banda, en aquest dia memorable, expressar un fort missatge de solidaritat a altres lluites contra grans projectes destructors i per la defensa de territoris amenaçats.

Cridem a convergir massivament el 10 de febrer a la zona per celebrar l’abandó de l’aeroport i per prosseguir la construcció del futur de la zad.

Acipa, Coordinació dels opositors, COPAIN 44, Naturalistes en lluita, habitants de la zad (Notre-Dóna’m-donis-*Landes, 17 de gener 2018).

 

https://es.squat.net/2018/01/17/el-gobierno-frances-abandona-el-proyecto-de-construccion-del-aeropuerto-en-notre-dame-des-landes-la-zad-vence/

El govern ha decidit “aplicar la llei” (!!), però s’esperarà fins el dia 30 de març (que és quan termina la treva d’hivern) per tal que la gent s’en vagi per ella mateixa… Llavors es procedirà a desahuciar i desallotjar, tot i que es començara tot seguit a intentar recuperar la carretera que passa pel mig de la ZAD.

http://m.presseocean.fr/actualite/nddl-reouverture-des-routes-sur-la-zad-promise-dici-le-milieu-de-la-semaine-18-01-2018-259473

Fins abril, aleshores, es farà tot per a dividir el moviment i reprimir a la gent que segueix resistint.

https://nantes.indymedia.org/articles/39824

Han substituit els controls i “checkpoints” policials, es parla de molta pressió policial.

https://fr.squat.net/2018/01/19/notre-dame-des-landes-a-propos-de-la-presence-des-flics-autour-de-la-zad/

El 10 de febrer serà el gran moment de retrobada para cel.lebrar l’abandonament de l’aeroport i organitzar els propers passos i el futur de la zona.

Us convidem a compartir el text, i a pujar a la ZAD el 10 de febrer !

 

Comments are closed.