Actualitat / Economia comunal / Publicacions

La influència de les monedes digitals en l’economia social de Catalunya

[Aquest article ha estat fet per  i publicat a Cooperative-News. Traducció del castellà de Xavier Borràs.]

[Nota de l’editor: si hem decidit de publicar aquest article és per fer visible una mostra del que en podríem dir «mal periodisme», ja que pràcticament el cent per cent del que s’hi diu manca absolutament a la veritat. Gràcies per la vostra paciència.]

El FairCoin, posat en funcionament al març de 2014, podria considerar-se el Bitcoin social. Al voltant del 20% dels FairCoins en circulació (uns 700.000 €) estan en mans de FairCoop, una cooperativa independent afiliada a la Cooperativa Integral Catalana (CIC). La xarxa inclou uns 600 projectes cooperativistes de tot Catalunya, que utilitzen aquesta divisa.

Són un grup heterogeni de persones i cooperatives que ofereixen multitud de serveis. Tot i que la CIC no és una cooperativa a l’ús, gestionada pels treballadors o membres, sinó que és una cooperativa oberta a la qual qualsevol es pot unir.

Un requisit inevitable per ser part de la CIC és que el projecte sigui gestionat per consens i segueixi uns principis bàsics de transparència i sostenibilitat. Els projectes es financen entre si gràcies al pressupost anual de la CIC d’uns 400.000 €, una plataforma de crowdfunding i un banc d’inversió sense interesses (CASX).

Podem trobar treballadors sanitaris, experts en dret, desenvolupadors de programari, científics o cuidadors de nens. Qualsevol persona associada a la CIC pot accedir a aquests productes i serveis mitjançant un sistema de pagament virtual anomenat IntegralCES, així com en esdeveniments i mercats.

Com explica Enric Duran, «és una suma de projectes compartint eines, no és un projecte, no és una cooperativa sinó que és una col·laboració de negocis i projectes en l’ús d’eines». Enric Duran és un dels fundadors de la Cooperativa Integral Catalana.

El model de gestió inclou dos tipus d’assemblea general: un cop al mes centrada en un tema concret en el qual volen avançar i una altra assemblea permanent oberta i a la qual qualsevol pot contribuir.

L’objectiu de la CIC és crear una societat autogestionada i alegal, fora del control de l’estat i de les regles de mercat. És per això que és tan important per a ells manejar la seva pròpia moneda i que van decidir adoptar, mitjançant FairCoop, el FairCoin com a alternativa al sistema bancari. La cooperativa defensa la necessitat d’una transformació del sistema monetari per començar a constuir un nou sistema econòmic a nivell mundial.

«El FairCoin és una eina per a aquest objectiu, i a més crea i distribueix riquesa», afirma Duran, conegut a Catalunya i al món com el Robin Hood dels bancs. L’Enric és un activista anticapitalista. Entre 2006 i 2008 va obtenir 68 crèdits personals de 39 entitats bancàries. Després, va utilitzar aquests diners per finançar diversos projectes anticapitalistes. Va passar dos mesos a la presó fins que va poder pagar una fiança de 50.000 €.

Els projectes afiliats a la CIC cobreixen entre el 20% i el 50% de les seves despeses en moneda social. Si se li pregunta si veu que FairCoop pot tenir un paper important en la promoció del FairCoin entre el moviment cooperativista mundial ens diu: «FairCoop intenta construir un ecosistema global que ajudi al desenvolupament de xarxes alternatives i innovadores, capaces de compartir experiències i coneixements—, encara que també afirma que «tot i així, ells tenen la seva pròpia gestió i una relació diferent amb les autoritats».

La CIC utilitza la Comissió de Seguiment de la Moneda Social per contactar amb aquells membres que no es mostren molt actius pel que fa a transaccions i ajudar-los a descobrir com poden cobrir algunes de les seves necessitats dins de la xarxa. Si no hi ha interessos, tenir munts de FairCoins aturats no és el millor. El sistema s’alimenta del consum i l’activitat comercial, no de l’acumulació de capital.

Enric Duran va començar a interessar-se pel món cooperativista fa 13 anys. Abans de la seva «operació bancària» havia participat en protestes i manifestacions contra el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.

«Hem de fer caure el sistema, no canviar-lo», diu. «Som part del moviment cooperativista mundial, d’un model cooperativista obert i innovador. Coneixem l’antiga tradició cooperativista però estem intentant construir un moviment cooperativista més innovador i renovat, que treballi d’una manera més oberta i integral. Moltes cooperatives s’aïllen, nosaltres estem construint un sistema econòmic a través nostre projecte que funcioni amb els nostres valors».

Duran admet que FairCoop està encara començant el seu camí i que necessita crear més eines per a l’ecosistema que pretén. Una d’aquestes eines, creades per fomentar el creixement, és FairFunds, un capital estalviat en FairCoins i que creix amb l’augment del valor de la moneda. «És una divisa com el Bitcoin, i nosaltres estem creant valor en aquest ambient cooperativista, que es traslladarà al valor intrínsec de la FairCoin».

També, afirma que FairCoop està explorant noves vies per proporcionar als seus membres accés al crèdit. S’estan plantejant crear una altra moneda paral·lela utilitzada per al crèdit.

«Volem convertir el FairCoin en una eina per a les cooperatives i aquest tipus de comunitats, i per al seu desenvolupament», afegeix. Un dels projectes més importants de FairCoop és Coopshares, una campanya d’inversió col·laborativa. L’accés a finançament és un dels majors reptes per a les cooperatives». La plataforma Coopshares ha estat dissenyada per permetre  a l’ecosistema accés a liquiditat i finançament que ajudin a les cooperatives a integrar-se en l’economia alternativa. Com a part d’aquesta iniciativa, FairCoop crearà un fons de liquiditat, un fons d’inversió cooperatiu i un fons de desenvolupament. El projecte començarà al novembre.

FairCoop està donant un exemple que altres poden seguir, com alguns grups de Grècia, Sud-amèrica i França ja s’han posat en contacte amb ells per veure com podrien implementar aquesta moneda en les seves respectives regions.

Ecosol

A Catalunya hi ha una altra moneda digital, l’Ecosol, que també aporta a l’economia social i solidària.

L’Ecosol pot utilitzar-se per comerciar dins l’Ecosol Market (EM), que permet comprar i vendre productes i serveis en línia i en algunes botigues usant la moneda digital. El projecte és una iniciativa de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Catalunya, una xarxa de cooperatives i d’iniciatives d’economia social de la comunitat autònoma.

L’Ecosol és equivalent a l’euro. Les transaccions es duen a terme mitjançant un compte en línia o una aplicació. Quan els pagaments es fan a botiga, també s’utilitzen aquests mitjans.

L’Ecosol funciona gairebé sempre amb aquest sistema en línia, excepte amb motiu de la Fira d’Economia Social i Solidària que té lloc un cop l’any i en la qual es poden utilitzar bitllets físics.

A diferència de FairCoin, l’Ecosol no pretén reemplaçar l’euro si no actuar com una moneda social, com una xarxa d’intercanvi de béns i serveis. Està basat en un acord entre la gent i empreses privades que estableixen les seves pròpies normes.

Els consumidors poden accedir a crèdits per comprar béns i serveis. Arribat el cas, si el deutor no té prou ecosoles per tornar el préstecs podran pagar en Euros. També podran fer un dipòsit en euros i pagar en ecosols.

Tags: , , ,

2 Comments

  1. La periodista que ha fet aquest article pixa absolutament fora de test. La CIC no ha acordat mai que la seva moneda sigui Fair.coin ni s’ha adherit a Fair.coop; en tot cas, hi ha un grup de treball de gent de la CIC (i altres activistes) que hi donen suport, però cap assemblea de la CIC ha decidit res sobre Fair.coop.
    La periodista, amb la qual sé que es van fer esforços perquè ho entengués, no ha entès absolutament res. La moneda social de la CIC és l’EcoCoop, com tothom sap, i no cap altra.
    La periodista no solament no ha estat capaç d’informar bé els lectors, sin´ó que a més parla d’una moneda, l’Ecosol, impulsada per la XES, que en aquests moments no funciona.

  2. Mentre traduïa aquest article no podia deixar de pensar quina mena de periodista és aquesta jove. Arribar a dir que «La xarxa inclou uns 600 projectes cooperativistes de tot Catalunya, que utilitzen aquesta divisa», en referència al Fair.coin és tan bèstia que, per si mateix, invalida la feina fonamental en què es basa el periodisme.
    Si, finalment, vam accedir a publicar l’article va ser, precisament, una mostra de mal periodisme.