Actualitat / Col·lectivització / Economia comunal

El maig, la desobediència econòmica a raig

Sí, el maig, la desobediència econòmica ha d’anar a raig. D’entrada, el dissabte 16 de maig, d’11:00 a 14:00 h, al Centre d’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, Barcelona) tindrà lloc una Jornada sobre desobediència civil i objecció fiscal, promoguda per Parlament Ciutadà i amb la col·laboració de Derecho de Rebelión, el Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal, Procés Constituent, Catalunya Diu Prou, Tanquem els CIEs, la Coordinadora Un Altre Món És Possible de Sabadell i Nova-Innovació Social. S’hi presentarà, entre d’altres, l’edició d’enguany del Manual de desobediència, en què també ha col·laborat la Cooperativa Integral Catalana.

Desobeeix cooperativament

De fet, entrem de ple en la campanya de la declaració de la renda sobre l’IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques). Com ja es va fer en anys passats, des de la Cooperativa Integral Catalana recolzem la campanya promoguda per les oficines de desobediència econòmica —sobre les quals també pots trobar més informació al web de Derecho de rebelión—, que promouen una insubmissió fiscal del 25% de la declaració.

desobediencia_2015

Si vols fer insubmissió fiscal aquest 2015 i destinar els recursos que no vols pagar a l’Estat cap a projectes autogestionats que siguin útils per cobrir necessitats reals, a la Cooperativa Integral Catalana promovem la insubmissió fiscal i ens comprometem a gestionar aquests recursos pel be comú, seguint els nostres principis i els objectius definits en assemblea aquest curs.

Pots realitzar la teva aportació a la CIC en el marc d’aquesta campanya de Coopfunding.

Per fer-ho escull «col·labora ara», posa la quantitat lliure que correspongui a la teva acció desobedient i escull «Altres formes de pagament». Rebràs un correu, electrònic, en el qual hauràs de triar la 5a opció: transferència bancària a la campanya d’insubmissió fiscal.

A Catalunya pots demanar més informació a:

Oficina de Desobediència Econòmica de Barcelona

Aurea Social
Carrer de Sardenya, 263, Barcelona.
juridica@cooperativaintegral.cat
Dilluns i Dimecres de 17:00 a 20:00 h.
Divendres de 10:00 h a 14:00 h.

També pots trobar més informació al Manual de desobedienica económica, en la seva darrera edició de 2013, a l’espera de l’edició d’enguany.

En qualsevol cas, la insubmissió és una decisió lliure i cadascú ha d’escollir la quantitat que pugui i vulgui assumir.

Us arribi o no l’esborrany, i en qualsevol situació, feu insubmissió fiscal

Aquest any no accepteu l’esborrany d’Hisenda. Aprofiteu l’IRPF per recuperar part del que us treu l’Estat. En qualsevol situació…

Hagueu pensat o no a fer la declaració de la renda, i sigui quina sigui la vostra situació personal (fins i tot sense activitat econòmica anterior coneguda), això us pot interessar:

A partir del mes d’abril podeu rebre l’anomenat «Esborrany» de la declaració de l’IRPF (impost de la renda de les persones fíiques) que elabora l’administració d’Hisenda.

Teniu dos motius per no acceptar-lo:

  1. Sempre convé repassar-lo, no fos cas que Hisenda no comptabilitzés alguna dada que sigui important en la vostra declaració (l’esborrany és un bon «espia» de la base de dades que l’Estat té sobre vosaltres).
  2. L’any 2014 l’Estat espanyol va invertir 38.399,55 milions d’euros en despesa militar i de control social. I això ho van fer amb els impostos que paguem. I no solament la despesa militar, perquè hi ha moltes mes causes per les quals objectar. Pel pagament del deute no legítim i els seus interessos, per les despeses de la monarquia, de l’església, dels partits polítics…, si mireu els pressupostos de l’Estat és fàcil trobar-hi despeses innecessàries, injustes i indesitjables en una gran part de partides.

Com lluitar contra això? Pots fer Insubmissió Fiscal a totes les despeses socialment indesitjables, recuperar una part dels impostos que ja has abonat (com l’IRPF, però també l’IVA o altres impostos especials) i, desviar-los a projectes socials, per rebutjar que l’estat financiï amb els nostres diners guerres, repressió i injustícia.

Si no reps res també pots demanar més endavant l’esborrany a Hisenda per usar-lo com a referència, però, igualment, no l’acceptis. N’hi haurà prou que modifiqueu una sola casella d’aquest «esborrany» perquè feu Insubmissió Fiscal.

Us assessorem: fos quina fos l’any passat la vostra situació personal, laboral o professional, d’atur, de jubilació, o fins i tot com a estudiant, sempre podeu fer Insubmissió Fiscal. Cada any s’actualitza a finals d’abril tota la informació sobre aquesta eina de desobediència a www.nodo50.org/objecionfiscal/

També podeu trobar informació a:

www.derechoderebelion.net

Algunes dades sobre despeses indesitjables:

http://www.grupotortuga.com/El-estado-espanol-invirtio-casi

http://es.scribd.com/doc/247956826/GASTO-MILITAR-ESPANOL-2015

Gasto-militar-2015

Per assessorar-vos podeu posar-vos en contacte amb la vostra Oficina de Desobediència Econòmica més pròxima o amb qualsevol grup promotor de la desobediència econòmica.

Recordeu que per poder exercir aquesta pràctica desobedient és imprescindible no confirmar ni donar per bona la declaració que us fa Hisenda i esperar al termini de presentació ordinari que s’estén fins a finals de juny. No confirmeu l’esborrany!

Les destinacions alternatives, com Coopfunding i la Cooperativa Integral Catalana són una forma de suport a la desobediència econòmica expressada a través de la desviació de diners a projectes socials en lloc de pagar-los com a impostos directes. Pot ser una destinació local qualsevol col·lectiu o organització que treballi de forma horitzontal (sense jerarquies) per una societat més justa, col·lectius de base i sense ànim de lucre com associacions, grups ecologistes, ateneus, etc., que no estiguin directament vinculats a l’Administració o a la política partidista. Pot ser una forma de participar activament en la campanya per la promoció de la insubmissió fiscal en la mesura de les possibilitats de cadascú.

Tags: , ,

Comments are closed.