Actualitat / Col·lectivització

Desallotgen el CSOA Las Barrikadas

[A la concentració d’avui dimarts 14 de maig les 18:00 h al Forat de la Vergonya una cinquantena llarga de persones han protestat contra el desallotjament i s’han manifestat pel barri fins davant de l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume.]

Agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona han desallotjat aquest matí  de dimarts, 14 de maig, les persones que van ocupar un edifici de quatre plantes després de la marxa reivindicativa de diumenge passat amb motiu del segon aniversari del moviment 15-M. Concretament, al número 88 del carrer de Sant Pere Més Baix, a Ciutat Vella. Segons la Guàrdia Urbana, a l’interior de l’edifici hi havia poca gent i no s’han registrat incidents.

Segons La Directa, A quarts de set del matí vuit furgons de la unitat UPAS de la Guàrdia Urbana –amb el suport de 5 furgonetes de la BRIMO que esperaven a l’Arc de Triomf– han efectuat el desallotjament de l’edifici municipal abandonat al número 88 del carrer Sant Pere més Baix del barri de la Ribera que des del passat dimecres havia estat reocupat pel col·lectiu A las Barrikadas. El 12 de maig en finalitzar la manifestació que commemorava el segon aniversari de les acampades indignades es va obrir les portes de la finca i es va anunciar l’okupació amb l’objectiu de fer-hi un centre social i acollir-hi famílies i persones desnonades.

L’ocupació de l’immoble, deshabitat i propietat de l’Ajuntament, s’havia fet oficialment diumenge i l’havia reivindicat el col·lectiu Las Barrikadas amb la intenció de fer servir l’espai com a centre social per al barri. De fet, s’hi havien programat per a aquesta setmana assemblees, tallers i concerts.

Ahir a la tarda la regidora convergent Mercè Homs i la gerent del districte de Ciutat Vella Mercè Massa van signar l’ordre administrativa de desallotjament –amb l’aval de l’alcalde Xavier Trias–, vulnerant clarament la normativa municipal que obliga a obrir un procediment judicial civil en aquells casos que l’immoble hagi estat ocupat al llarg d’un periode superior a les 48 hores. Malgrat això, el servei de premsa del consistori ha informat aquest matí que l’actuació de la guàrdia urbana s’ha realitzat dins del termini previst per la llei, obviant que l’entrada al bloc de pisos abandonat s’havia fet 72 hores abans de l’obertura de portes, tal i com han testificat diverses veïnes del barri de la Ribera a aquest setmanari. Els antiavalots han rebentat a cops de mall la porta d’accés i han accedit als pisos on dormien les actuals residents –una dotzena–, obligant-les a abandonar el seu domicili per la força només enduent-se les pertinences més bàsiques. Operaris municipals han retapiat tots els accessos. L’immoble fa anys que hauria d’haver-se rehabilitat com a pisos socials per a gent amb dificultat per accedir a l’habitatge o en situació d’exclusió. L’empresa municipal Foment de Ciutat Vella SA (FOCIVESA) no ha detallat cap previsió en l’execució d’aquest pla i el més previsible –tal i com es troben les migrades arques del consistori– és que ara se n’acceleri el procés de deteriorament. El col·lectiu A las Barrikadas va explicar diumenge en el moment de l’obertura de portes, que una porta seria destinada a centre social, on es treballarien sis eixos de crítica a l’actual model social, i la resta acolliria famílies i persones desnonades o en situació de precarietat. Avui a les 18h al Forat de la Vergonya han convocat una manifestació en resposta a l’actuació municipal.

Just demà dimecres es compleix el segon aniversari del moviment 15-M i aquest diumenge se’n va reivindicar el llegat i es va commemorar la data amb manifestacions a diverses ciutats. A Barcelona unes 15.000 persones van fer una marxa que va anar de la Plaça de Catalunya a l’Arc de Triomf.

Amb el lema “Aturem el genocidi financer. Junts podem”, la protesta va voler expressar la indignació ciutadana per les conseqüències de la crisi econòmica, sobretot en qüestions com la sanitat, l’ensenyament o l’accés a un habitatge digne.

En arribar a l’Arc de Triomf, una part important dels manifestants es van desviar pel barri de la Ribera fins al carrer Sant Pere més Baix, i van ocupar un edifici de quatre plantes buit ubicat al número 88. Allà van desplegar una pancarta amb el lema “edifici ocupat” i van llegir un manifest que recollia les principals reivindicacions dels col·lectius que han participat en la marxa.

L’habitatge es va oferir a una família amb fills que havia estat desnonada i a més es va engegar la programació d’activitats.

Més declaracions en aquests vincles:

https://www.facebook.com/video/video.php?v=10152868818055341

https://www.facebook.com/video/video.php?v=10152868935800341

 

Tags: ,

Comments are closed.