Actualitat / Economia comunal / Publicacions

Autogestió: aventures en les noves economies catalanes

Hola! Som cineastes i ens fem dir Enfable. Volem rodar un documental d’investigació sobre la nova economia a Catalunya, explorant les cooperatives, les monedes locals i el model de govern de la comunitat.

Autogestió: aventures en les noves economies catalanes 

Què és Enfable?

Som narradors videogràfics. Explorem alternatives narratives al que veiem representat en els mitjans de comunicació de massa per assegurar-nos que les veus que s’han silenciat siguin escoltades. Aquí pots trobar més informació sobre nosaltres. Un dels nostres projectes fins ara ha estat donar suport a la Lliura dExeter, una nova moneda local que es posarà en marxa a la ciutat d’Exeter, Devon, el setembre de 2015. Hi ha molts més escenaris que apareixeran al Regne Unit en els pròxims anys i esperem que la nostra recerca a Catalunya sigui oportuna, tot permetent un moviment més ampli en benefici de les idees que s’hi generen. Li hem demanat al nostre amic Gill Westcott, un dels directors de la lliura d’Exeter i membre de  Transition Exeter, que ens expliqui per què és tan important aquest projecte.

gill

Autogestió és una paraula catalana que correspon a l’anglès «self-management» col·lectiu. És un concepte àmpliament utilitzat en aquest país per referir-se a grups i moviments que s’organitzen democràticament, sense dependència de l’Estat o les estructures de negocis no igualitàries. Hem titulat el nostre documental Autogestió perquè volem explorar l’esperit que alimenta l’activisme de la nova economia a Catalunya i veure què podem aprendr’n.

 

¿Qué es la Cooperativa Integral Catalana?

Catalunya és un país situat al nord-est d’Espanya, un lloc amb un esperit molt independent. Històricament, la seva cultura i el seu idioma han estat suprimits, la darrera vegada per la dictadura de Franco, durant una gran part del segle XX. Més recentment, ha estat la crisi financera de 2008, amb les conseqüents mesures d’austeritat imposades per l’Estat, el que ha provocat que molts catalans s’uneixin a moviments autònoms que estan promovent el benestar social i la justícia econòmica.

poem499ee

Un dels moviments més significatius ha estat el desenvolupament de monedes alternatives. A Catalunya n’hi ha pel cap baix 23 treballant amb gran varietat de maneres diferents. Algunes estan basades totalment en «béns i serveis» i actuen com Bancs de Temps i altres, com l’Eco, són recolzades per l’euro,1 € pot ser intercanviat per 1 unitat de la moneda local. Aquestes monedes, en qualsevol forma que tinguin, estan dissenyades per facilitar la transformació social, permetent a aquells que han estat expulsats del sistema financer global participar de les seves pròpies economies locals.

casx64cf

El que fa que aquestes formes alternatives de diners siguin tan emocionants és que hi ha una capa de teixit social que les uneix a totes, creant una forta xarxa de solidaritat enfront de la desigualtat econòmica. Aquest teixit és la Cooperativa Integral Catalana i la seva història és fascinant. La llegenda comença amb  Enric Duran, un activista català que es va convertir en un modern Robin Hood quan va demanar prestats 492.000 €, que va utilitzar per finançar publicacions anticapitalistes o comprar una antiga colònia industrial abandonada i després es va negar a tornar els diners als bancs. Va denominar l’acció com a «acte de desobediència civil financera» i va voler ser l’espurna que encengués un canvi econòmic gestat des de les bases.

En les seves publicacions gratuïtes, va començar a suggerir que una organització pot fonamentar-se en l’autorganització, l’autogestió i el treball en pro del bé comú. D’aquí va sorgir el concepte de CIC, una cooperativa multisectorial, que celebra  assemblees quinzenals en les quals poden participar tots els membres, proporciona suport legal, oportunitats d’habitatge cooperatiu i disposa d’un banc d’inversió sense interessos. És el «comú» dels membres; proporcionant un espai, real i digital, des del qual impulsar projectes socials, l’intercanvi de valor en la comunitat i mantenint relacions veritablement democràtiques, sense dependre de l’Estat o el capitalisme.

as01b4LA CIC és un nou model que podria revolucionar l’economia a l’Estat espanyol, aportant solucions a multitud de problemes: gairebé un 50% d’atur juvenil, els impostos excessius als autònoms, les mesures d’austeritat i un sistema bancari corrupte. Està creant estructures legals que treballen per a la gent. La CIC disposa d’un espai físic a Barcelona, ​​en un edifici anomenat Aurea Social, però la seva estructura és fonamentalment descentralitzada, la presa de decisions és horitzontal i els membres, els projectes i les activitats estan desplegats per tot el territori.

 

 

 

Volem fer una pel·lícula de 40 minuts sobre la xarxa de monedes alternatives que connecta les activitats de la CIC, un model del que podríem aprendre per impulsar la circulació de la moneda local al Regne Unit. Encara que una mica coneixem ja, creiem que aquesta serà l’única manera de comprendre realment el que està succeint a Catalunya, i creiem que fer una pel·lícula seria la millor forma de compartir-lo amb el major nombre de persones que sigui possible. Sovint, la “economia” és un concepte que es manté allunyat de nosaltres per les institucions financeres mundials. Aquesta pel·lícula tracta de co-crear un nou coneixement perquè puguem començar a generar una Nova Economia nosaltres mateixos, amb una comptabilitat veritable, democràcia i mentalitat comunitària.

¿A què es destinaran els fons?

Necessitem ajuda per als viatges (ferri i combustible), l’allotjament (càmpings), l’equip d’edició i promoció (el nostre temps)! Si vols saber més sobre el nostre pressupost o tens qualssevol una altra pregunta sobre el projecte, si us plau, contacta amb nosaltres – enfablevideography@gmail.com.

Gràcies pel vostre interès en el nostre projecte.
No podem esperar més per compartir el viatge amb vosaltres!

hanna39c901Hannah i Adam x


Font original: www.crowdfunder.co.uk/autogestio
Traducció: Xavier Borràs

Tags: , , , ,