Col·lectivització / Ecologia / Esdeveniments

14 de febrer. Presenten el Sistema Participatiu de Garantia fet per la Xarxeta

El diumenge 14 de febrer, a de 10:00 a 13:00 h, es presentarà al Casal Pou de la Figuera (carrer de Sant Pere Més Baix, 70, Barcelona) el Sistema Participatiu de Garantia (SPG) elaborat per la Xarxa de Pagesos Agroecològics de Catalunya, la Xarxeta, per enfortir l’aliança agroecològica entre producció i consum.

Les nostres xarxes es fan cada vegada més grans i complexes i necessitem a la vegada sistemes alternatius, autogestionats, transparents i amb criteris establerts de forma col·lectiva, com aquest Sistema que es vol presentar en debat amb consumidors.

xarxeta

Què és l’SPG?

Els Sistemes Participatius de Garantia (SPG) són una alternativa al sistema actual de certificació oficial de la producció ecològica. Són construïts per actors implicats en la producció i el consum i són col·lectius, participatius i locals.

L’ SPG de la Xarxeta és una metodologia per garantir que els integrants de la Xarxeta complim amb uns principis i unes tècniques que ens hem compromès a seguir.

El procés va començar a l’any  2009 quan es va decidir afermar la garantia interna que ja funcionava des de la creació del col.lectiu, formalitzant-la mitjançant la creació d’un sistema participatiu de garantia.

Els integrant de la Xarxeta de forma participativa i mitjançant el debat i la reflexió, hem acordat els principis o criteris que volem promoure i el pes que li donem a cada un d’ells, hem definit els indicadors per avaluar de manera global i determinat el tipus de sistema de garantia que volem.

Amb el SPG, incorporem criteris que no contempla actualment la certificació oficial. Respecte als aspectes  tècnics, promovem una visió més integral i agroecològica.  A nivell econòmic i social, donem molt valor entre altres al nivell productiu de les explotacions, a l’estacionalitat dels cultius, la comercialització en circuits curts,  la relació directa amb els consumidors i  les condicions laborals.

La Xarxeta

És una xarxa de pageses i pagesos agroecològics que des de les diverses experiències pràctiques, individuals i col·lectives, busquen la dignitat en la seva feina, la qual entenen com una forma de viure. Volen crear un model social, ambiental i econòmic en el món rural basat en la justícia social, la solidaritat, la cooperació i la sostenibiltat.

Estan organitzats en els següents nodes locals:

VOM (Vallès, Osona i Maresme): La Kosturica, Verdulea, Mas Bellpuig, La Nansa, El Rave Negre, La Verdolaga, Tres Quarteres
Garrotxa – Empordà: La Saó, Vessana, La Teulera, Horta de la Viola, Parc Agroecològic.
Tarragona – Baix Llobregat: Cal Marxant, Bio Iris, Cal Rosset.

mapa_xarxeta

Tags: , ,

Comments are closed.