Actualitat / Col·lectivització

Salvador Giner: «L’única alternativa que existeix ha estat el moviment cooperativista»

Salvador Giner.

Salvador Giner, president del’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha estat entrevistat pels membres del consell de redacció d’”Espai de Llibertat”, Vicenç Molina, Ferran Escoda i Oriol Illa.

Salvador Giner (Barcelona, 1934), catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona i president des de 2005 de l’Institut d’Estudis Catalans, aborda en una entrevista a la revista Espai i Llibertat, de la Fundació Ferrer i Guàrdia, alguns dels reptes crucials que encara la societat actual en aquests moments.

Giner, que ha estat un dels pioners de la sociologia a casa nostra i és autor, entre d’altres, d’El futur del capitalisme, considera –en la llarga i interessant entrevista realitzada per Vicenç Molina, Ferran Escoda i Oriol Illa– que «l’única alternativa que existeix l capitalisme] a la  pràctica , ha estat el moviment cooperativista, des que es va inventar al segle XIX, fins avui, perquè això vol dir democràcia industrial».

Per a Salvador Giner, el cooperativisme  vol dir que no hi hagi amos, sinó una gerència que s’ha d’explicar davant del comitè d’empresa, que representa el conjunt, i que és la base d’aquest sistema.

Igualment, és molt crític amb el moviment del 15M, tot i que admira que «els nois de la plaça de Catalunya no són cínics, vull dir que encara tenen il·lusió». Segons Giner, aquest joves «només fan que insultar el capitalisme i el capitalisme se’n fot, de tot això […] Però, si pregunteu, el problema d’aquests nois és que no tenen cap pla, i no han fet els deures…», afegeix Giner, en el sentit que, sense que calgui que siguin catedràtics d’Economia, potser sí que haurein de “fer el favor de llegir una mica, algun llibre, no només aquell pamflet d’aquell senyor –l’Stephan Hessel, que va estar a la Resisència».

En aquest sentit, Giner reivindica la tradició de l’anarquisme català, com la tasca que va impulsar en Ferrer i Guàrdia, pensant que l’obrer, malgrat la feinada, havia de tenir temps per llegir. «L’autodidactisme –afegeix a l’entrevista–, és una mica elemental, però és fonamental tenir-lo, és molt millor que no pas res.»

Tags: ,

Comments are closed.