Actualitat / Articles/Opinió

Entendre Faircoin, l’economia real del comú de les persones

Faircoin, una criptomoneda que no depén dels estats ni dels bancs i fa créixer l’economia real del comú de les persones.

A finals d’abril del 2014, Enric Duran, co-creador del concepte de Cooperativa Integral i cofundador de la Cooperativa Integral Catalana, va començar a desenvolupar la idea que acabaria sent Faircoop, una cooperativa per tothom i per tot el món. Després d’una intensa investigació en el món de les criptomonedes, Enric va escollir la criptomoneda Faircoin per les seves característiques i la seva història, i des de l’anonimat va desenvolupar el projecte. Més endavant va revelar la seva identitat i va compartir el seu pla amb altres desenvolupadors de faircoin per cooperar junts.

Entre els mesos de maig i juliol del 2014 es va configurar un grup promotor format per persones de diferents col·lectius com P2P Foundation, el Darkwallet o la Cooperativa Integral Catalana, i diverses individualitats d’arreu del món; fins que el 17 de setembre de 2014 va veure la llum Faircoop. Des de llavors s’han anat construint nodes locals arreu del món i elaborant un ampli ecosistema econòmic. Faircoin va tindre especial importància en el 2015 en la crisi econòmica de Grècia

Com funciona una criptomoneda?

Una criptomoneda és una moneda digital, basada en una xarxa p2p (peer-to-peer, entre iguals) descentralitzada i protegida per criptografia. Al ser descentralitzada, no existeix un banc central per emetre els diners, de manera que no està subjecta al control de la banca, els governs ni les grans corporacions. El valor de la criptomoneda, igual que amb les monedes tradicionals, depèn de la confiança que li atorgui la gent, és a dir, del flux de l’oferta i la demanda, de manera que com més intercanvis hi ha i més gent hi participa, més valor té.

Aquest intercanvi a diferència dels diners fiat és produeix de forma directa entre productors i consumidors, sense passar per intermediaris, si afegim que les decisions i el seu ús i valor es prenen des de la coordinació de les assemblees locals, fa que tinguem una moneda que augmenta els valors de la confiança, la reciprocitat i els nexes entre les xarxes físiques i reals.

Les criptomonedes són peces d’informació, específicament són l’intercanvi de claus que es registren en un llibre de comptes públic, que tothom pot veure i comprovar, i que és, és gairebé impossible de falsificar. Quan fas un intercanvi amb una criptomoneda signes una transacció amb la teva clau privada, la transferència del valor (“unitats monetàries”) i l’adreça d’una altra persona. Aquestes firmes formen cadenes que són verificades i confirmades automàticament pel sistema de cadenes de blocs, anomenant BlockChain, format per tota una comunitat de persones que utilitzant els seus propis ordinadors verifiquen que les transaccions són correctes, impossibles de desxifrar si no és amb la teva clau privada.

“El sistema de protecció de les criptomonedes es complex, però en la pràctica utilitzar-les per fer pagaments és tan fàcil com pagar amb la targeta de crèdit o a través del mòbil.”

 

Ecosistema Faircoin

Foto: Ecosistema Faircoin

Hi ha moltes critptomonedes. La més coneguda és el Bitcoin, o d’ altres com Ethereum, Litecoin. Moltes s’utilitzen de forma especulativa, i estan basades en la competició, tant entre les persones que les usen com en la xarxa d’ordinadors que verifiquen les transaccions. Això a més d’augmentar els desequilibris socials té conseqüències a escala ecològica, ja que la mineria de criptomonedes i especialment de bitcoin ha generat una carrera industrial que ha portat al fet que es malbarati diàriament ingents quantitats d’electricitat.

Les criptomonedes ens proporcionen immunitat davant les possibles interferències dels bancs centrals o la pertenença a un territori o un altre, i per això ens retornen la llibertat de gestionar la nostra economia.”

En aquest context, la proposta de faircoin és una moneda que promou una economia justa, solidària, ecològica i cooperativa. Faircoop redueix la volatilitat i l’especulació de faircoin en establir un preu oficial sense fluctuacions immediates, decidit per assemblea, el qual es garanteix a tots els comerços, treballadores, inversores, estalviadors, que participen de l’ecosistema.

Perquè l’ecosistema Faircoin?

Faircoop és una cooperativa oberta d’àmbit global que s’autoorganitza a través d’Internet, fora dels límits i els controls dels Estats-nació. Faircoop és un ecosistema socioeconòmic autogestionat i antijeràrquic, que té com a objectiu contribuir a fer possible la transició cap a un món més sostenible i respects, reduint tant com sigui possible les desigualtats econòmiques i socials entre els éssers humans i al mateix temps contribuir a una nova riquesa global, accessible a tota la humanitat en forma de procomú.

L’Ecosistema Faircoin engloba a un conjunt d’eines;

Faircoin, criptomoneda que permet fer pagaments mitjançant FairPay o diferents moneders. (Wallets)

FreedomCoop, cooperativa basada en el bé comú al servei de les persones que desitgen autogestionar el seu propi treball. http://freedomcoop.eu/

FairMaket, mercat on-line de productes i serveis en Faircoin. https://market.fair.coop/

UseFairCoin, directori dels comerços que accepten Faircoin.

https://use.fair-coin.org/ca/

GetFairCoin, web on adquirir Faircoin on-line al valor oficial. https://getfaircoin.net/

Nodes Local, són les assemblees locals de cada zona, formats per la gent d’una comunitat que dóna suport a Faircoop, son oberts i totes les decisions es prenen entre iguals. El Node Catalunya està format per tres subnodes: Tarragona, Arbúcies-Maresme i Barcelona. Les assemblees son itinerants i físiques.

Assemblees Globals, són les assemblees a nivell global on es prenen les decisions generals que afecten a tot el moviment. Es duen a terme freqüentment a través d’internet. Existeixen molts grups per a consultar dubtes, preguntar o intercanviar informació, així com grups de treball en diferents àrees (grup de desenvolupament informàtic, salut, educació, finances, comunicació, mercat, etc).

Bank Of The Commons, és una iniciativa cooperativa oberta que té com a objectiu transformar la banca, els pagaments i les monedes per donar suport a l’economia utilitzada en moviments cooperatius i socials, tant a nivell global com local construint una economia que sustenti una societat més justa i respectuosa. https://bankofthecommons.coop/

Com fer servir Faircoin / Com començar a ser el teu própi banc?

El primer que has de fer és crear el teu moneder, descarrega’l a https://download.faircoin.world. Pots tenir tants moneders de faircoins com vulguis, al mòbil, a l’ordinador, diverses targetes Fairpay o paper wallets. Pots transferir-te faircoins d’un compte a un altre.

La targeta FairPay també és en si mateixa un moneder, ja que conté els faircoins que pots utilitzar. El funcionament d’aquest moneder és més semblant als mètodes que fem servir habitualment a internet, simplement accedeixes al teu compte mitjançant un correu electrònic i contrasenya. És un mètode ideal per utilitzar en les teves transaccions quotidianes. Tens més informació a https://fairtoearth.com/

Existeix l’opció de crear un moneder de paper, aquesta és una forma molt interessant per guardar de forma segura les teves faircoins que no vagis a utilitzar immediatament o és també una manera elegant de crear una espècie de xec al portador per fer, per exemple, una donació a una ONG, grup o persona.

Has de mantenir el teu moneder o paper wallet protegit, encriptat i guardat en diverses còpies per no perdre accés els teus faircoins. Si això et sembla massa difícil pots subscriure’t a un moneder on-line com es el de Fairpay.

Com canviar diners de € a faircoin? I inversa? //Com adquirir faircoin?

Pots intercanviar euros, dòlars, bitcoins i d’altres monedes fiat i criptomonedes per faircoin i viceversa. El canvi entre moneda social i faircoin funciona també amb el suport d’algunes oficines de canvi. El més interessant és canviar moneda fiat por faircoins i intercanviar faircoins per múltiples productes que trobaràs en Fairmarket i en els comerços que accepten faircoins en el directori Usefaircoins, deixant poc a poc d’utilitzar euros o la resta de monedes fiat que fan que es polaritzi l’economia i les desigualtats socials

Pots intercanviar, comprar i vendre diners a través de GetFaircoin (https://getfaircoin.net), pot fer-ho a través d’un ingrés en compte bancari seleccionant quants faircoins vols adquirir i una vegada acceptada la transferència bancària en un màxim de 72 hores tindràs els teus faircoins en el teu moneder.

També des de GetFaircoin pots adreçar-te a un POE, (Punts d’intercanvi) que són les caixes de canvi del node català, llocs físic reals on podràs intercanviar diners i fer les transaccions sense comissions i de forma immediata. Omplint el formulari dius quants faircoins vols canviar i en quin POE (Tarragona, Arbucies-Maresme, o Barcelona) així cada POE (caixa de canvi) s’assegurarà de quedar amb tu i de efectuar la transacció.

Comerç amb Faircoin

Foto: Archivo. Comercio en Faircoin

És legal faircoin?

Les criptomonedes estan acceptades a l’espai econòmic europeu; de fet la Comissió europea ha emès diverses directives, informant com han de funcionar a nivell de sistemes de pagaments, de taxes, etc. Tal com passa amb el diners en efectiu, les criptomonedes permeten esquivar el control de l’Estat, és a partir d’aquí decisió política de cadascú, declarar els ingressos en criptomonedes i pagar les taxes corresponents o no fer-ho, o aportar aquestes taxes a fons comúns per donar suport a projectes e iniciatives que beneficien al comú de la gent.

Tal com passa en l’ús de monedes socials. Usar faircoin en un espai cultural o en un grup d’autoconsum, en lloc d’euros, facilita cobrir legalment l’activitat econòmica, sense haver de donar d’alta llicències d’activitats.

Quines garanties té faircoin?

Un ‘corralito’ el poden aplicar els bancs als diners que controlen o pot decidir-lo el Banc central i obligar-lo per a tots els bancs amb llicència. En un sistema descentralitzat format per criptomonedes, els bancs queden fora de tota possible acció.
Alhora donat que Faircoop és un moviment molt actiu, que dóna suport als principis de revolució integral, practica la desobediència econòmica, la cooperació, l’autogestió i el suport mutu; està millor preparat per resistir o superar qualsevol tipus d’atac que hipotèticament pugui succeir.
En aquests 3 anys d’activitat per exemple s’han pogut cobrir tots els compromisos amb comerços que han necessitat canviar de nou els faircoins rebuts a moneda oficial.

Com augmenta de valor faircoin? Augmentarà o baixarà en els mesos i anys vinents?

El valor de faircoin, com tota moneda euro, dolar, bitcoin, etc., depèn de la confiança que li atorgui la gent. Com més gent hi confiï, més valor té. D’ençà es va crear, el valor ha anat en augment. Fa tres anys tenia una equivalència de 1€ = 175 faircoins. A mesura que més gent té interès per la moneda i pel projecte de Faircoop, el valor va pujant, fins a estabilitzar-se a 1€=20 faircoins. Aquesta equivalència va durar un parell d’anys, fins al maig d’aquest any, que va tornar a augmentar de valor fins al valor de 1 faircoin  = 0.60 €. Actualment està el canvi a 0.90€ es 1 faircoin, i en  aquests pròxims dies s’espera s’iguali a 1€=1 Faircoin.

Faircoop té l’objectiu clar de fer créixer faircoin de forma sostinguda, fins que pugui ser una moneda àmpliament usada arreu del planeta. Al mateix temps vol assegurar estabilitat als participants que l’usen; per això com a molt un cop al mes es celebra una assemblea per decidir el preu de Faircoin i es pren una decisió que fins ara ha pogut ser en totes les ocasions per consens. I aquesta decisió sobre preu, si es dóna només pot ser cap a un camí que es fer pujar el valor oficial.

L’històric entre maig 2015 i maig 2017, va demostrar que encara en les seves etapes inicials, Faircoop tenia prou capacitat per garantir el preu oficial. Faircoop no es un sistema piramidal, si no que extreu els recursos d’un sistema capitalista que es totalment piramidal, aliè i jeràrquic i els distribueix en un sistema nou. Creant valors ètics i socials més enllà dels diners en la comunitat en xarxa, protegida per les noves tecnologies i les decisions de l’assemblea formada per les veus del les assemblees del nodes locals.

“La moneda Faircoin no és una teoria, és una pràctica. Està funcionant.”

Estem construint un ecosistema socioeconòmic des de la gent i per a la gent, totalment descentralitzat, obert, cooperatiu i gestionat per totes les persones que hi participem en ell, de forma horitzontal prenem totes les decisions de forma assembleària. La tecnologia del BlockChain ens facilita la seguretat i la versatilitat de les eines informàtiques i ens ajuda a fer créixer aquest ecosistema mundial i transversal.

Guía ultraràpida per adquirir Faircoins:

1.-Fer.se un compte https://commerce.chip-chap.com/login/fairtoearth

2.-Demanar el canvi en https://getfaircoin.net/ ja sigui mitjançant la caixa de canvi o per trasferència

3.-Publicar els productes que intercanvies o vols en https://market.fair.coop/

4.-Mirar els comercos que accepten faircoin o publicar el teu establiment a https://use.fair-coin.org/ca/

5.- Demanar informació en el grups de Telegram Faircoop Catalunya  https://t.me/joinchat/BAMX7ADo_mtYuOKlt2nq7w y Faircoop en Castellano https://t.me/joinchat/AAAAAAtQC2poOj6HcoT5RA

Més info:

Faircoop Catalunya https://catalunya.fair.coop

twitter @faircoopcat 
email: catalunya@fair.coop

Links

Criptomonedas:https://es.wikipedia.org/wiki/Criptomoneda

Conceptos básicos: http://telegra.ph/Monederos-Faircoin-conceptos-b%C3%A1sicos-01-10

http://www.eldiario.es/hojaderouter/internet/Faircoin-criptomoneda-Robin_Hood-Enric_Duran_0_382162478.html

Faircoop y las criptomonedas : https://www.youtube.com/watch?v=m4eSKdvgheY

Faircoop en la crisis econòmica de Grecia. https://www.lamarea.com/2015/08/02/la-fascinante-historia-de-la-criptomoneda-alternativa-que-podria-salvar-a-grecia-y-quizas-al-mundo/

Foto: Arxiu.Imatge de corralito en Grècia.Moments en els quals faircoin va ajudar a suportar l’economia.

 Aricle escrit per Faircoin Catalunya
Tags: ,

Comments are closed.