Antecedents

Aquestes accions, ordenades de manera cronològica, es van dur a terme mentre la cooperativa encara estava en fase embrionària, i donen una idea del context en què va ser creada.

La primera referència a les cooperatives integrals es va publicar a la pàgina 14 de la publicació PODEM, que es va distribuir massivament el 17 de març de 2009. Des de llavors s’ha produït un desenvolupament intens d’aquest model i de la seva difusió, gràcies a la primera iniciativa d’aquesta mena que es va començar a gestar el maig de 2010: la Cooperativa Integral Catalana (CIC). A partir d’aquest exemple pràctic d’autoorganització, actualment hi ha diverses iniciatives en marxa, principalment a la península Ibèrica, però també a fora.

Cronologia dels esdeveniments:

  • 2006-2008: L’infoespai i la cooperativa altercoms

Es podria considerar com una cooperativa de proves, per portar a la pràctica algunes de les idees que més endavant s’han dut a terme a la Cooperativa Integral Catalana

  • 2008: Col·lectiu Temps de Re-voltes i la Marxa pel decreixement

Entre el 10 de febrer i el 27 d’abril de 2008. Una acció que es va desenvolupar en forma de marxa amb bicicleta per tot el territori català, amb xerrades sobre la dependència del petroli i el funcionament de la banca i la creació dels diners, amb l’objectiu de difondre les idees i propostes decreixentistes, a més d’anar fent xarxa en el camí.

Documental: Tot sobre la Marxa.

  • 17S 2008: el col·lectiu CRISI i l’expropiació bancaria (clandestinitat)

  • 17M 2009: Podem viure sense capitalisme

En aquesta publicació es difon per primera vegada la idea de cooperatives integrals, sobre la qual hem estat treballant des d’aquell moment. Va ser un punt de partida per fer realitat aquest somni.

  • 17S 2009: publicació «Volem»

  • Desembre 2009: 1r Seminari de sistemes monetaris lliures

Entre els dies 27 i 30 de desembre es va realitzar una petita trobada de treball sobre maneres d’implementar, ampliar i reforçar mecanismes de moneda lliure i ecològica a Catalunya. La proposta va néixer des del Grup de Treball de Moneda de la Xarxa ecoseny, focalitzat per Didac S. Costa i per Enric Duran, nou integrant i impulsor de l’ecoseny.

Informe i reflexions del primer seminari de sistemes monetaris lliures (CAST)

Mesos abans es va fundar l’Ecoxarxa del Montseny, així com la XarxaECO de Tarragona. Aquestes xarxes d’intercanvi promouen fires d’intercanvi mitjançant moneda social.

  • Gener de 2010, primeres reunions per constituir la CIC

  • Trobades a Ruesta (Saragossa): Xarxes en Xarxa, teixint alternatives (1-4 abril de 2010)

Crida a les persones activistes del decreixement, de la permacultura, de l’agroecologia, de les ciutats i pobles en transició, de l’autogestió, l’anarcosindicalisme i altres sindicalismes combatius, de l’ecologia social, de l’economia solidària, de l’autonomia, del viure sense capitalisme. A totes les persones activistes que se sentin incloses. Per a tota la gent que se senti prou propera per anar-hi, des de la península Ibèrica i els seus voltants.

Una trobada de 4 dies, de posada en comú i coordinació de totes les xarxes i moviments que treballen i aposten per les alternatives al capitalisme, a l’autoritarisme, al patriarcat.

  • Maig de 2010, assemblea constituent de la Cooperativa Integral Catalana

La primera idea era crear cooperatives integrals locals, però es va veure que era un procés molt complex que requeria la unió de moltes forces i recursos.

En una segona fase es va treballar en la creació de xarxes d’intercanvi amb moneda social, i ja en la fase d’ideació van aparèixer les ecoxarxes de Tarragona i el Montseny, i la XarxaECO.

En tercer lloc es va crear la CIC com a xarxa en la qual s’unien totes les xarxes d’intercanvi i com a única eina de relació amb l’Estat.

Vegeu, també, l’apartat de Publicacions per seguir aquests antecedents.