Actualitat / Habitatge

La Kasa de la Muntanya denuncia que l’espiaven

La Kasa de la Muntanya, històric centre social i edifici okupat del barri de la Salut, al districte de Gràcia (Barcelona), va denunciar aquest passat 8 d’octubre –amb diverses imatges penjades al seu compte de twitter @KasaDlaMuntanya– un sofisticat dispositiu de control policial que, des de fa mesos, espiava i enregistrava les comunicacions de tothom que entrava, sortia o vivia a l’edifici.

A mitjans mes de maig d’enguany, els cossos policíacs, disfressats d’operaris, van instal·lar en un fals conducte de ventilació un dispositiu de videovigilància al col·legi d’educació infantil i primària Turó del Cargol, el qual consistia en una càmera, un micròfon i un transmissor digital de les dades enregistrades amb l’única finalitat de seguir durant les vint-i-quatre hores del dia les activitats de la veïna Kasa de la Muntanya. Aquest dispositiu va ser desmantellat per la mateixa policia i traslladat, el passat mes de setembre, a una nova ubicació al terrat de l’Hospital de l’Esperança.

Atesa la gravetat d’aquests fets, es va decidir passar a l’acció i desmantellar el dispositiu per denunciar i exposar davant l’opinió pública aquest nou atac, ja que es considera, per pròpia experiència, que les lleis d’un Estat que vulnera constantment les seves pròpies normes no ens proporcionen cap empara ni poden garantir que aquests fets no es tornin a produir. Kasa de la Muntanya considera l’acció de desmantellament «no només com un acte de legítima autodefensa sinó també com a part de la seva resistència activa contra la dictadura del capital».

El mateix dimart 8 d’octubre, en un acte de denúncia a la plaça de la Vila de Gràcia, es va lliurar el material desmantellat a la seu del Districte. La guàrdia urbana, que en va fer recepció, va llençar les bosses lliurades a les escombraries, però, segons la Kasa de la Muntanya, uns instants després les restes ja havien desaparegut del contenidor de la brossa.

http://www.youtube.com/watch?v=1D8fH7wqFNU

Més que un centre social

La Kasa de la Muntanya, situada al Districte de Gràcia de Barcelona, va ser ocupada el dia 11 de novembre de 1989 per un grup de joves que concebien l’okupació com “una altra forma de viure i de lluitar políticament i socialment.” Des de principis com ara l’autogestió, l’antimilitarisme o l’antifeixisme, entre uns altres, va començar un projecte que durant aquests 24 anys que ha fet de la Kasa de la Muntanya un espai social i de treball per a molta gent i col·lectius tant a Catalunya com de la resta d’Europa.

L’edifici situat a la vora del Parc Güell (i catalogat com patrimoni històric), va ser construït per encàrrec de la família Güell l’any 1909 i va ser destinat a caserna de la Guàrdia Civil, que va deixar d’utilitzar-la l’any 1983, després d’alguns atacs i donada la seva vulnerabilitat.

A partir de mitjans dels anys vuitanta, mitjançant un mecanisme burocràtic i sota signatura de Julia García Valdecasas, per aquell temps delegada d’Hisenda a Barcelona, la casa va passar a les mans del Ministeri d’Hisenda convertint-se’n al.legalment en el propietària.

Comments are closed.