Actualitat / Sense fronteres

La CIC es presenta a Besançon i Dijon

Convidada pel col·lectiu Resto Trottoir, la Cooperativa Integral Catalana (CIC), de la mà de Xavier Borràs, membre de la Comissió de Comunicació, s’ha presentat a les ciutats de Besançon i Dijon els dies 18 i 19 de setembre.

Besançon és una ciutat de França, capital del departament de Doubs i de la regió del Franc Comtat, a la vora dreta del riu Doubs, amb una població de 116.000 habitants, per bé que uns 245.000 a l’estesa àrea urbana.

[wzslider autoplay=”true” transition=”‘slide'”]

Com cada any des de 2008 el col·lectiu Resto Trottoir reprèn les activitats després de l’estiu amb un seguir de debats, concerts, projeccions i activitats diverses al carrer, entre les quals enguany comptava la presentació de la CIC. Des de 2011 el col·lectiu s’ha associat amb el grup Proudhon de la Fédération Anarchiste (FA), la Confédération Nationale des Travailleurs (CNT) de Besançon i amb grups llibertaris per organitzar conjuntament una «Rentrée Libertaire» sota els signes de l’autogestió, l’horitzontalitat, la compartició, la solidaritat… Els de Resto Trottoir es reuneixen regularment per crear moments de convivència al carrer amb l’organització d’àpats gratuïts i vegans, que també esdevenen zones de troc i intercanvi, amb l’objectiu de recuperar l’espai públic.

Entre els actes previstos divendres 18, Borràs va poder assistir a un taller de serigrafia organitzat pel taller Super-Señor, que engloba, amb altres col·lectius,  la Friche Artistique de Besançon, on feinegen diverses iniciatives relacionades amb el teatre, la dansa, el circs i la creativitat gràfica i el disseny, especialment per als moviments socials.

El vespre d’aquell mateix divendres, a les vuit, la llibreria associativa L’Autodidacte (al número 5 del carrer Marulaz), es va quedar petita per encabir tota la gent que volia sentir a parlar sobre la CIC i la singladura d’aquests cinc anys i escaig. Durant dues hores i mitja, entre la presentació (amb vídeo en francès inclòs) i el viu debat posterior, Borràs va poder copsar com la majoria dels presents, tot i l’arrossegament d’un cert pessimisme, veia amb bons ulls tant el pensament com les formes d’organització i la praxi de la CIC.

L’endemà, dissabte, a Dijon, capital del departament de la Costa d’Or i de la regió de Borgonya (vila: 152 071 habitants; àrea: 375.000 habitants), a les quatre de la tarda, Borràs va fer una altra presentació a l’associació Black Market, bar/llibreria que, junt amb l’espai autònom de les Tanneries (nom que van prendre de les antigues adoberies on primerament s’havien instal·lat), conformen un dels eixos de la vida política resistent de la ciutat.

Les Tanneries és un espai autogestionat, centre social, cultural i polític situat a Dijon, ocupat des de 1998 a la Rambla de Chicago, actualment en migració a la rue des Ateliers. Ofereixen activitats públiques regulars, obertes a tothom: des de concerts a conferències, a través de diversos debats polítics, projeccions de pel·lícules independents, obres de teatre i multitud d’esdeveniments activistes.

Cal agrair, especialment, l’acollida feta a la CIC per Louise-Carine i Théo (i les gates Brochette i Minouche) a Besançon, i per Céline i Rudy a Dijon.

Tags: , , ,

Comments are closed.