Actualitat / Sense fronteres

19 d’octubre. Es presenta l’Odissea de les Iniciatives Ibn Battuta

Una travessia en veler per la justícia social i la justícia climàtica

El canvi climàtic és un desafiament important: replanteja profundament el repartiment internacional de la riquesa i el nostre model de desenvolupament. Serà l’origen de canvis socials dràstics l’amplitud dels quals ens és difícil mesurar de moment. Ja impacta a Àfrica i a l’espai mediterrani on canícules i sequeres es multipliquen, provocant efectes greus: si no modifiquem la trajectòria actual de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, d’aquí a només 35 anys, 290 milions de mediterranis podrien trobar-se en situació de penúria d’aigua dolça. Les aigües de superfície podrien escalfar-se de 2 a 4 graus d’aquí per fi de segle, comportant l’alteració de la vida marina i de les activitats que li estan relacionades. Avui dia, centenars de milers de persones creuen cada any el Mediterrani i el Sahel per fugir de la guerra, de la misèria i dels primers efectes del canvi climàtic. Molts moren en el viatge, mentre Europa es tanca cada vegada més.

Enfront d’aquests perills, encara es pot actuar. Solucions i propostes alternatives inventen noves formes de solidaritat i de cooperació i proposen noves maneres de compartir terres i recursos. Així, a Itàlia, els ciutadans van recuperar fa poc la gestió pública de l’aigua gràcies a un referèndum nacional. A Catalunya, cooperatives agrícoles, plataformes d’habitatge, bancs de temps o guarderies associatives contribueixen al fet que l’economia es relocalitzi, alliberant-se del sobreconsum i de les seves fallades. A França, la mobilització de més de 550.000 persones a través de centenars de pobles de les alternatives entre octubre de 2013 i desembre de 2014 va ser un senyal fort del desig ciutadà de canvi. A Tunísia, iniciatives d’educació popular i d’ocupació per als joves cobren força, mentre es qüestionen cada vegada més les conseqüències del turisme industrial i del extractivisme. A Algèria, les illes Habibas componen una dels centenars d’Àrees Marines Protegides Mediterrànies, protegint els ecosistemes i una gestió sostenible de recursos naturals. Al Marroc, es desenvolupa el transport públic i la producció d’energies renovables. A Senegal, la lluita ciutadana contra l’acaparament de les terres es funda en una agroecologia camperola capaç de restaurar la sobirania alimentària del país.

Avui dia, tots intenten vincular-se i unir-se per anar més ràpid que l’amenaça climàtica i l’edificació de fronteres. D’allí que amb vista a la COP22, un grup d’organitzacions i de moviments ciutadans d’Àfrica i d’Europa es van reunir perquè una iniciativa ciutadana vegi la llum: l’Odissea de les iniciatives Ibn Battuta. Del 19 d’octubre al 10 de novembre, uns velers vincularan pel mar sis escales al Mediterrani: des de Catalunya fins al Marroc, passant per França, Itàlia, Tunísia,i Algèria. Aquestes escales prendran la forma de fòrums, festes de les alternatives i del poder d’acció ciutadans. Permetran avançar cap a una adaptació al canvi climàtic basat en els ecosistemes i les comunitats, i sobre una renovació democràtica alhora local, nacional i internacional.

La cita a Barcelona serà el dimecres 19 d’octubre a les 18:00 h al Pati Llimona (carrer de Regomir, 3), per compartir un espai d’intercanvi i debat amb la tripulació i diferents col·lectius de la ciutat.

Més informació sobre la trobada a Barcelona:
https://www.facebook.com/events/567463763444059/
Web de la iniciativa:
http://odysseeibnbattuta.org/
Contacte: communication@odysseeibnbattuta.org
@OdysseeBattuta

 

odyssee_afficheweb-barcelona_rvb

Tags: ,

Comments are closed.