Esdeveniments

PEDRO, HERMANO, NOSOTROS NO OLVIDAMOS…. 26 anys desprès…

 

Un assassinat que prescriu a finals de 2020. Un documental creat al servei de la lluita contra aquesta prescripció

Aquest documental neix com a denúncia a la impunitat, la passivitat i l’oblit al que s’ha sotmès aquest cas durant anys i, també, vol ser un homenatge al lema repetit una i mil vegades a totes les mobilitzacions que s’han fet durant aquests 26 anys de lluita.

PEDRO, HERMANO, NOSOTROS NO OLVIDAMOS !!!

Perquè, si alguna cosa ens ha ensenyat la tenacitat de la seva família en aquesta lluita, el seu compromís incansable i la solidaritat en vers a qualsevol injustícia, vingui d’on vingui, i reprimeixi a qui reprimeixi, és que: Sí, hi ha un mur que separa el NOSALTRES i l’ELLS.
I tu? A quina banda del mur estàs?

El 15 de desembre de 1992, Pedro Álvarez, un jove de 20 anys de la Verneda, és assassinat a l’Hospitalet de Llobregat en una discussió de trànsit a mans d’un policia nacional. Un policia que, al llarg d’aquests 26 anys, s’ha beneficiat d’un sistema judicial fet a mida per a la seva impunitat, d’unes Forces de Seguretat de l’Estat corporativistes i d’uns representants polítics incapaços d’enfrontar-se a qualsevol causa d’abús policial.

Per fer front a aquest còctel arrenca la lluita antirrepressiva en actiu més antiga d’Europa, amb la família d’en Pedro com a motor. Una família obrera, perseverant, i de referència dins i fora dels moviments socials.

La història d’en Pedro és la metàfora de com de la mort en neix vida. Gràcies a aquesta lluita titànica, del carrer vers el sistema, són moltes les generacions d’activistes que se n’han nodrit donant vida a diferents espais polítics dins dels moviments socials. Es pot afirmar amb rotunditat que, si no fos pel cas d’en Pedro Álvarez, la Catalunya de base no tindria res a veure amb el que és en l’actualitat.

           https://ca.goteo.org/project/nosotros-no-olvidamos

Descripció del projecte. Característiques, fortaleses i diferencials.

Aquest documental neix amb la vocació de LLUITAR CONTRA EL RELLOTGE DE LA PRESCRIPCIÓ, i per tal de situar aquest cas i tot el que l’envolta en el mapa de la història.

Nosotros no olvidamos serà un documental sense cap entrevista, fruit d’un seguiment de 14 mesos a Juanjo Álvarez, pare d’en Pedro. A través d’ell coneixerem el cas i moltes altres lluites amb les que s’entrellaça.

No només volem visibilitzar i generar debat entorn del funcionament de les estructures de poder en casos d’abús, sinó que l’objectiu principal és mostrar com la perseverança en la lluita per l’esclariment del cas ha donat lloc a xarxes de solidaritat i suport mutu entre col·lectius i persones, i com això ha influenciat poderosament en l’articulació i maduresa dels moviments socials a Catalunya.

Aquest és un treball que és fa amb coordinació amb la PLATAFORMA PEDRO ÁLVAREZ, plataforma que any rere any, està a peu de carrer per exigir justícia en aquest i en molts altres casos d’abusos de poder. El documental veurà la llum durant febrer del 2020 per tal d’incidir de forma directa en la campanya contra la prescripció del cas. Tota l’estratègia de difusió d’aquest documental, així com la supervisió del guió, es farà amb coordinació amb la Plataforma.

Motivació i a qui va dirigit el projecte

La motivació principal de Nosotros no Olvidamos és de denúncia d’un sistema que permet que 26 anys després l’assassí de Pedro Álvarez segueixi en llibertat. Un sistema que encobreix i protegeix als assassins sempre i quan aquests pertanyin al seus, en aquest cas, a la Policia Nacional. El documental mostra una lluita contra la injustícia, l’oblit i l’arxivament del cas.

Aquest documental neix amb la intenció no només de reflectir el funcionament del corporativisme policial, sinó també d’acostar-nos a com la solidaritat és la millor arma per fer front a la injustícia. Com el teixir xarxes des de la base és el camí per lluitar contra la repressió i evitar que casos com el d’en Pedro es tornin a repetir.

Nosotros no olvidamos estarà al servei de la Plataforma. Es va construint amb la vocació d’explicar des de dintre un cas àmpliament narrat des de fora. Pretén ser una eina més de lluita durant aquest any decisiu.

Aquest documental va dirigit a totes aquelles persones preocupades per la justícia. En els temps que corren, en els que les actuacions policials estan en el punt de mira, creiem que podem acomplir amb l’objectiu d’arribar a un públic ampli i heterogeni que vol acostar-se a casos com el d’en Pedro, que fa de mirall d’una realitat molt estesa i universal d’abusos de poder.

Nota: Les recompenses es recolliran el dia de l’estrena del documental o bé a certs punts de distribució afins al territori català que anunciarem més endavant. Les recompenses que vagin a la resta de la península o a Europa s’enviaran a través d’empresa logística.

Experiència prèvia i equip

A.C.A.T.S – Desobediència Cultural: Ens trobareu al cantó de totes les que desobeeixen, les que lluiten, les que miren al passat per construir un nou futur i les que creen alternatives de canvi. Som una productora jove que vam néixer al febrer del 2016 amb el documental Poble Rebel, co-finançat gràcies a Goteo. Neixem amb la intenció de desenvolupar projectes audiovisuals crítics, autònoms i de caire social ja sigui a través de la denúncia de casos d’injustícia, de recuperació de la memòria històrica o d’anàlisis de l’actualitat dels moviments socials. Actualment tenim 4 projectes en marxa, tots ells finançats amb campanyes de Crowfunding. Dos d’ells, Poble Rebel i En la Brecha- Anarquistas contra Franco, que es troben en fase de projecció, distribució i difusió per la Península Ibèrica, i dos documentals Durruti: Hijo del pueblo i Nosotros no olvidamos que es troben inmersos en campanyes de micromecenatge.

“Poble Rebel” https://ca.goteo.org/project/poble-rebel

Ara estem inmersos en la gravació del documental “Nosotros No Olvidamos” pel qual creem aquesta campanya de microfinançament i a la vegada estem tirant endavant el documental “Durruti: Hijo del Pueblo” https://www.verkami.com/projects/23148-durruti-hijo-del-pueblo

Tots aquests projectes es fan des de l’autogestió. No tenim ni volem cap institució, gran productora o empresa que ens apadrini, ja que no volem cap tutela en el contingut més enllà de la dels propis Moviments amb els que treballem. Per això, el suport en campanyes com aquestes és vital per seguir treballant d’aquesta forma autònoma, alhora que construïm una xarxa de persones i col·lectius afins als temes que tractem.

L’equip d’A.C.A.T.S és molt heterogeni. Som gent de diferents disciplines que arrel de la nostra participació en diverses lluites dintre dels Moviments Socials, hem triat la comunicació com a eina de transformació. Hem participat en nombroses campanyes dintre dels Moviments Socials a la Península Ibèrica, a Europa i a Amèrica Llatina, on hem treballat temes relacionats amb política i medi ambient.

Per aquest documental hi treballarà un equip de 5 persones, que s’encarregaran de la gravació, el muntatge, la difusió, la producció, la creació d’animacions i banda sonora i finalment 3 professionals que s’encarregaran de la finalització del documental.

https://ca.goteo.org/project/nosotros-no-olvidamos

Comments are closed.