Actualitat

DEIXA DE COMPRAR ROSES o UTENSILIS DE CUINA i UNEIX-TE a la VAGA

 
DEIXA DE COMPRAR ROSES O UTENSILIS DE CUINA A les DONES I UNEIX-TE A la VAGA! #8M

El 8 de març de 1857, 40.000 dones treballadores d’una fàbrica tèxtil es van declarar en vaga per a reduir les seves 16 hores de treball a 10, juntament amb l’exigència d’augmentar les seves tarifes per hora. Va ser la major vaga de dones convocada en la història fins a aquest moment. A les autoritats no els va agradar això, la policia va atacar a les dones per a detenir la vaga i les va tancar dins del molí amb el suport dels patrons. Mentre les dones en vaga estaven dins, es va produir un incendi i 129 dones van morir a la fàbrica en la qual treballaven. Per descomptat, això no es va mostrar en els principals mitjans de comunicació de l’època ni en la televisió ni en la ràdio. Els oficials volien ficar això en la història, però no van tenir èxit. Més de 100.000 persones van ser als seus funerals i mai va ser oblidat.

Al voltant de 1910, quan van començar a sorgir moviments de sufragistes en diferents parts del món, la necessitat d’un dia per a unir la lluita internacional estava sent expressada en totes les ciutats. En 1917, el 8 de març a Petrograd, treballadores tèxtils amb dones de classe alta, estudiants i esposes de soldades van sortir als carrers a protestar contra la falta de pa i es van obrir passo a la major revolta de la seva època, que va acabar amb el derrocament del tsar.

El 8 de març sempre ha estat històricament un dia de resistència en el qual les dones han estat pioneres. La nostra societat d’avui relaciona a les dones amb els productes de bellesa, la cuina, les tasques domèstiques, els objectes sexuals i tracta de convertir aquest dia en un dia per a celebrar “coses femenines”, però en aquest dia, ens recordem del passat! Commemorem tota la sang vessada en el camí per a guanyar un espai en la societat per a les dones i tots els camarades perduts en la història i celebrem l’alliberament de totes les etiquetes que hem estat empresonats històricament i tot el que guanyem!

El 8 de març mai ha estat un dia per a assentar-se en el que el patriarcat vol etiquetar a les dones, una dona esclava dels rols que la societat capitalista imposa. És el dia en què tots els oprimits i marginats s’uneixen i es rebel·len contra les autoritats!
A més, en 2016 una nova ona de moviment internacional de dones va començar a notar-se en el món. La major integració de les dones en la força de treball va fer que sorgís una major cerca de drets justos. A Islàndia, les dones es van declarar en vaga per la desigualtat salarial. A Polònia, les dones es van rebel·lar en 60 ciutats per a protestar contra la prohibició de l’avortament i l’abandó dels seus llocs de treball. A Corea del Sud, les dones van sortir al carrer en 2016 contra les multes d’avortament als metges. A l’Argentina, el Brasil, a l’octubre, les dones marxaven contra la violència masclista. Vam veure que es van produir disturbis massius de dones a Mèxic, el Perú i altres territoris llati-americans En 2018, més de 5 milions de persones de tot el món es van unir a la vaga contra les lleis laborals neoliberals que només garanteixen la precarietat i imposen retallades econòmiques injustes en els àmbits que més afecten les dones: el sistema sanitari, els serveis socials i l’educació.

No acceptem això i ens parem durant 24 hores. Volem mostrar-li al món el que succeeix quan paralitzem totes les diferents tasques i activitats invisibles i visibles que solen realitzar les dones, en tots els nivells i llocs. Concretament, convoquem una vaga de labors domèstiques i de cura en l’àmbit privat, una vaga laboral i una vaga de consumidors (totes dues en l’àmbit públic) i una vaga d’estudiants en tots els nivells educatius. El 8 de març és una data important per a nosaltres, però aquest procés d’arribar és encara més important, perquè dóna a diferents dones de diferents llocs, amb diferents pensaments, existències i perspectives, l’oportunitat de trobar-se i reunir-se en aquesta lluita comuna contra el patriarcat. El 8 de març sempre ha estat un dia de solidaritat i sempre ho serà!

Comments are closed.